pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Σκιά στην ψυχή» η δική μας προσφυγιά – Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

17/03/2016 - 7:51μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ταπεινωτική καθημερινότητα, ρατσισμός, ζωή σε παράγκες, εγκατάλειψη αλλά και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Η μοίρα των προσφύγων, του χθες αλλά και του τώρα, κοινή. Είτε ζουν μέσα σε σκηνές στις λάσπες της Ειδομένης είτε στις παράγκες της Κοκκινιάς, η Ιστορία επιστρέφει (σχεδόν σαν φάρσα) για να μας θυμίσει ότι η τελευταία λέξη της προσφυγιάς δεν γράφτηκε ακόμα.

Οι ξεριζωμένοι της Ανταλλαγής, 93 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία που δεν τελειώνει με την εικόνα της Σμύρνης στις φλόγες. Αντίθετα, από εκεί ξεκινά.

Οι εδώ είναι οι «τουρκόσποροι», οι εκεί είναι οι «ρωμιόσποροι», και το Σκιά στην Ψυχή είναι ένα ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τι συνέβη μετά την εγκατάσταση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και εστιάζει στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές χώρες, και δεκάδες ώρες πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού για να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ που κάνει επίσημη πρώτη στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, η ταινία θα προβληθεί στις 18 και 20 Μαρτίου, στις 17:30, στην αίθουσα Τ. Μαρκετάκη (Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι).

Το «Σκιά στην Ψυχή» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διαγωνίζεται στην κατηγορία Καταγραφής της Μνήμης.

«Το ντοκιμαντέρ είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Τώρα που οι προσφυγικές ροές βαθαίνουν τα υδάτινα μονοπάτια του Αιγαίου», σημειώνει στο pontos-news.gr ο Θωμάς Σίδερης ο οποίος έγραψε το σενάριο και έχει και τη δημοσιογραφική επιμέλεια. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Πλιάγκος, από τη μεριά του, μας εξηγεί ότι η προσφυγιά έχει το ίδιο πρόσωπο. «Ό,τι έζησαν οι πρόσφυγες τότε το ζούνε και σήμερα. Με τον ίδιο τρόπο ζούνε τον πόλεμο, τον πόνο, την απώλεια, την αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας, το ρατσισμό», σημειώνει.

«Νονός» του ντοκιμαντέρ είναι ο ιστορικός σύμβουλος της ομάδας, και ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Δημήτρης Καμούζης. «Τα παιδιά τα εδώ, και τα παιδιά που ήρθαν από την άλλη μεριά του Αιγαίου, έχουν μια σκιά στην ψυχή» ακούγεται να λέει στο teaser που κυκλοφόρησε.

Από τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται ξεχωρίζουν αυτή της Νάνσι Χόρτον, της κόρης του Αμερικανού πρόξενου στη Σμύρνη, αλλά και της Ρενέ Χίρσον, της κοινωνικής ανθρωπολόγου που τη δεκαετία του ’70 έζησε με τους πρόσφυγες σε μια παράγκα στην Κοκκινιά. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές, το ελληνικό τραγούδι ενός Τούρκου πρόσφυγα δεύτερης γενιάς ο οποίος σταμάτησε την ομάδα στην Τσαλτάτζα, έξω από το Μουσείο των Ανταλλαγέντων, και εκτός από την ιστορία της ζωής του τους είπε και ένα δημοτικό που θυμόταν από τον παππού του.


Ένα από τα ανταλλάξιμα σπίτια στην Τουρκία (φωτ.: MP Productions)

Ρωτάμε τον Μάριο Πολυζωγόπουλο, τον παραγωγό και σκηνοθέτη του Σκιά στην Ψυχή, τι καινούργιο είναι αυτό που φέρνουν στο κοινό. «Σπάνιο τεκμηριωμένο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό. Συνεντεύξεις προσφύγων πρώτης γενιάς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», απαντά, και συμπληρώνει: «Θεωρούμε ότι είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ-τεκμήριο και σημείο αναφοράς για το μέλλον». Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Πλιάγκος προσθέτει ότι το καινούργιο που φέρνουν στο κοινό είναι «μια διαφορετική κινηματογραφική προσέγγιση σε αυτή τη σελίδα της Ιστορίας».

Πλιάγκος: Μαθαίνουμε την Ιστορία μέσα από προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων της Ανταλλαγής. Και κυρίως εξετάζουμε το γεγονός του τι έγινε μετά την Ανταλλαγή.

Μπροστά στα μάτια του κοινού του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλωθούν και οι αφηγήσεις προσφύγων από τον Πόντο – ανάμεσά τους και ο υπεραιωνόβιος Σταυρίκος Παπαβραμίδης–, αλλά και εικόνες ανθρώπων όχι να ανεβαίνουν αλλά να κατεβαίνουν από το καράβι.

Μετά τη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε αρκετά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμα γνωστό καθώς η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία των αιτήσεων συμμετοχής. «Ναι, είναι κάτι που θέλουμε πολύ, και είμαστε σε επικοινωνία για διανομή», είναι η απάντηση της διευθύντριας παραγωγής Μαρίας Μπιρμπίλη σε ερώτησή μας για το αν θα υπάρξουν προβολές και στην Τουρκία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος: Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2026

13/11/2025 - 6:15μμ
Ορθόδοξοι ύμνοι ακούστηκαν ξανά στην Αγία Μακρίνα (φωτ.: neakriti.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» έψαλαν οι πιστοί στην Αγία Μακρίνα, έναν αιώνα μετά

11/11/2025 - 6:23μμ
Θεία Λειτουργία στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας στο πλαίσιο της «Συνάντησης Πολιτισμών» για τον Άγιο Νεκτάριο (φωτ.: Facebook / Silivri Belediyesi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σηλυβρία, εκεί όπου οι ρίζες συνεχίζουν να ανθίζουν: Ρωμαίικη σύναξη για τον Άγιο Νεκτάριο

11/11/2025 - 4:36μμ
Η εξωτερική είσοδος του Ταξιάρχη. Το καμπαναριό που έστεκε πάνω από αυτήν κατεδαφίστηκε (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ταξιάρχης, ο Αϊστράτγους του Αϊβαλιού – Η κρυφή πρώτη Ανάσταση πριν από την κόλαση του Διωγμού

8/11/2025 - 10:43πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας τίμησε τον «γεφυροποιό» Μίκη Θεοδωράκη

7/11/2025 - 12:02μμ
Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: 
EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κουτσούμπας στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Είμαστε όλοι πρόσφυγες εξ αγχιστείας»

5/11/2025 - 6:48μμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Άγιοι Αρσένιος και Παΐσιος και η πορεία του ελληνισμού της Καππαδοκίας – Νέες προβολές του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

4/11/2025 - 3:37μμ
(Φωτ.: facebook.com/epicharis8)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προσφυγικά σωματεία και ενώσεις του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τίμησαν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην ομώνυμη πόλη της Βιθυνίας

3/11/2025 - 10:14μμ
Ο Γιώργος Δάμπασης στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βόλος: Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» σε ειδική προβολή στη Νέα Ιωνία

3/11/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: facebook / Erini – Κωνσταντίνος Γκεκόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερήνη Τορνεσάκη: Μια Μικρασιάτισσα Κρητικοπούλα στα βραβεία Grammy, με ριζίτικο τραγούδι

2/11/2025 - 12:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα από τα αυτοκίνητα που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση (φωτ.: ΕΛΑΣ / Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)

Από την Αττική ως τον Τύρναβο: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έβγαλε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σόνια Θεοδωρίδου, μια υπέροχη διεθνής Πόντια: Με την «Πολύμνια» δίνει φωνή στις γυναίκες

50 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)

Πού το πάει ο Ερντογάν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Διεθνής αναγνώριση της ηγετικής θέσης του ΟΠΑΠ στο Υπεύθυνο Παιχνίδι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Η υπόθεση της φονικής συμπλοκής εξιχνιάστηκε πλήρως, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign