Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη όπου πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν στον καταυλισμό, την ώρα που η πΓΔΜ κρατά για τρίτη ημέρα κλειστά τα σύνορά της, και η Βαλκανική Οδός παραμένει «σφραγισμένη» από Σλοβενία, Κροατία και Σερβία.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 34.183 πρόσφυγες.
Η βροχή που πέφτει το τελευταίο 48ωρο δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στα ελληνικά σύνορα. Τουλάχιστον 4.500 κοιμούνται σε σκηνές μέσα στις λάσπες, τα αδιάβροχα δεν επαρκούν για όλους, παιδιά μεταφέρονται στα νοσοκομεία με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες, και όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να στεγνώσουν ρούχα και κουβέρτες, ανάβοντας ακόμα και φωτιές.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επιδημιολογικά ελεγχόμενη. Προειδοποίησε, όμως, ότι εφόσον τις επόμενες ημέρες οι πρόσφυγες δεν στεγαστούν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Αν και αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να πάνε σε στεγασμένους χώρους μακριά από τα σύνορα, οι περισσότεροι μένουν ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επιτραπεί η διέλευση προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Στο Χέρσο Κιλκίς, στο κέντρo μετεγκατάστασης, περιμένουν 3.489 άνθρωποι, και στη Νέα Καβάλα άλλοι 3.256.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου συνεχίζουν να φτάνουν πλοία με ταυτοποιημένους πρόσφυγες και μετανάστες.
Συνολικά 672 άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι προσωρινοί χώροι στέγασης είναι ασφυκτικά γεμάτοι, με αποτέλεσμα να έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές έξω από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2. Προχθές 2.000 άτομα πέρασαν τη νύχτα στον Πειραιά, χθες ο αριθμός τους ανέβηκε στα 3.026.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες είναι ότι αν δεν βρεθούν σύντομα κοντά στα σύνορα τότε θα εγκλωβιστούν εντός του ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Ακόμα και αν η πΓΔΜ επιτρέψει τη διέλευση, η Σερβία –από τη στιγμή που η Σλοβενία δίνει το πράσινο φως μόνο υπό προϋποθέσεις–, αποφάσισε να εφαρμόσει τους ίδιους περιορισμούς προκειμένου να μην γίνει το νέο κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων.
Επιπλέον, η Κροατία –αν και δεν είναι μέλος της Σένγκεν– δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σλοβενίας και δεν θα επιτρέπει τη διέλευση σε όσους δεν διαθέτουν βίζα.
Όσο η Βαλκανική Οδός στενεύει τόσο εντείνονται οι συνοριακοί έλεγχοι και από τις χώρες της Βαλτικής. Ήδη η Λετονία και η Εσθονία ξεκίνησαν έργα ανέγερσης φράχτης καθώς φοβούνται ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ακολουθήσουν εναλλακτική οδό εισόδου προς τη βόρεια Ευρώπη.