pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

7.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, δράμα χωρίς τέλος σε όλη την Ελλάδα

1/03/2016 - 11:44πμ
7.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, δράμα χωρίς τέλος σε όλη την Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε τραγική θέση βρίσκονται οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια. Το κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας τόσο στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν άτομα, όσο και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και σε δημόσιους χώρους, όπως το Πεδίον του Άρεως και το λιμάνι του Πειραιά.

Ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων, οι κακουχίες και η εξάντληση κάνουν τη διαβίωσή τους ακόμα δυσκολότερη. Παρά τη συνεισφορά των εθελοντών και των πολιτών, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα σίτισης και υγιεινής.

Στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται σχεδόν 7.000 άνθρωποι
–μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και άτομα με αναπηρίες–, η βροχή που έπεσε το βράδυ επιδείνωσε την κατάσταση· οι σκηνές βρίσκονται μέσα στη λάσπη, ενώ σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να στεγνώσουν στον ήλιο ρούχα και παπούτσια. Περίπου 1.000 άτομα κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο καθώς οι σκηνές δεν επαρκούσαν.


Ελικόπτερο της αστυνομίας της πΓΔΜ πάνω από το φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Στη βόρεια Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται συνολικά 15.000 άτομα. Για την εκτόνωση της κατάστασης, όπως αναφέρει το Έθνος, θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα υποδοχής στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε αντίστοιχα πρώην στρατόπεδα. Τα δύο πρώτα, σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και ήδη φιλοξενούν κόσμο. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα στρατόπεδα σε Δροσάτο και Κεντρικό τα οποία απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά από τα νησιά, φιλοξενούνται κυρίως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο Σχιστό. Καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου κοιμούνται σε παγκάκια, έχουν βρει κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι.


Πλατεία Βικτωρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Προσωρινή φιλοξενία υπάρχει και σε τέσσερις σταθμούς του ΟΛΠ. Πολλοί από αυτούς που ξεκίνησαν για την πλατεία Βικτωρίας επιστρέφουν πίσω στις πύλες Ε-1, Ε-2, Ε-3 καθώς και στην Πέτρινη Αποθήκη, όπου οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Εκεί υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.300 άτομα· στον Πειραιά το μεσημέρι θα φτάσουν δύο πλοία με 1.046 επιβάτες.

Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αλλά και εξειδικευμένοι γιατροί από το Χαμόγελο του Παιδιού. Οργανώσεις, μεταξύ αυτών και ο Ερυθρός Σταυρός, με τη βοήθεια των εθελοντών προσφέρουν φαγητό, φρούτα και νερό.


Πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Υπολογίζεται ότι 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο έχουν εγκλωβιστεί 4.000 άτομα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο έχουν ρίξει τον αριθμό των προσφυγικών ροών, και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές η κατάσταση στα νησιά παραμένει διαχειρίσιμη.


Έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πληρότητα των 9 λειτουργικών hotspot

Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο συνέριο, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 11:50πμ
(Φωτ.: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

1/07/2025 - 10:43πμ
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό υποδεχόμαστε τον Χορτοθέρτς

1/07/2025 - 8:08πμ
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

30/06/2025 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

30/06/2025 - 8:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Μαφία των λουκουμάδων»: Στη φυλακή ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας  

30/06/2025 - 4:37μμ
VIP εμπειρία στο μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πιο δυνατές συναυλιακές αναμνήσεις στο Release Athens Festival – VIP στιγμές παρέα με το opaponline.gr στην Πλατεία Νερού

30/06/2025 - 3:41μμ
Tα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν πάει άλλο – Οι Πόντιοι στα «κάγκελα»

30/06/2025 - 2:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή των επτά κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας – «Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί»

30/06/2025 - 1:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

7 λεπτά πριν
Ο τέως δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ (φωτ.: x.com/ulkucuresmitc)

Τουρκία: Συνελήφθη ο τέως δήμαρχος Σμύρνης με τις ίδιες κατηγορίες που είχε συλληφθεί ο Ιμάμογλου

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Glomex)

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, στη Νέα Αρτάκη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη – Για αχαμνόπιτα που δεν χάνεται, μουσικές και πολλά ακόμα

2 ώρες πριν
Η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας» στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων (φωτ.: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου ''Ο Ακρίτας''»

Ποντιακό χρώμα στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων από τον «Ακρίτα» Χαλανδρίου

2 ώρες πριν
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign