Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις της πΓΔΜ στους εξαγριωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που έριξαν την περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών. Η ένταση ξεκίνησε από μια φήμη που διαδόθηκε σε όσους έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα Σκόπια αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση σε 50 από τους περίπου 8.000 που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα.
Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν να μαζέψουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην απέναντι μεριά, και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι για την κεντρική Ευρώπη. Όταν όμως το πλήθος έφτασε κοντά στον φράχτη, η κατάσταση ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο.
Τα πνεύματα άναψαν και το πλήθος απάντησε με πετροπόλεμο. Από τη ρίψη των χημικών εννέα παιδιά μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα. Τελικά, μόλις 10 άτομα κατάφεραν να περάσουν στη Γευγελή.
Η άρνηση της πΓΔΜ να επιτρέψει τη διέλευση, καθώς και οι πολύ αργοί ρυθμοί, έχουν φέρει σε απόγνωση όσους έχουν ήδη καταφέρει να φτάσουν στα σύνορα.
Παράλληλα, οι Σκοπιανοί κλιμακώνουν την ένταση με την Ελλάδα καθώς επαναπροώθησαν στη χώρα μας 80 άτομα από το Αφγανιστάν που κατάφεραν και πέρασαν χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς όπως είπαν τους χτύπησαν οι αστυνομικοί των Σκοπίων.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πρόσφυγες και μετανάστες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή ζητώντας από την πΓΔΜ να ανοίξει τα σύνορα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προσωρινά υπεύθυνος του Κέντρου Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, ανέφερε ότι πολλοί από αυτούς που τις προηγούμενες ημέρες είχαν φύγει για την Ειδομένη, επιστρέφουν στα Διαβατά.
Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές δεν είναι απελπιστική μόνο στην Ειδομένη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 22.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα. Στον Πειραιά 5.000 άτομα παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού, ενώ 3.000 βρίσκονται ακόμα στα νησιά περιμένοντας τη μεταφορά τους.