pontosnews.gr
Τρίτη, 23/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή παράδοση και εξέλιξη – Μπορούν να κάνουν μαζί ή μήπως όχι;

16/02/2016 - 5:38μμ
Ποντιακή παράδοση και εξέλιξη – Μπορούν να κάνουν μαζί ή μήπως όχι;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ποντιακή παράδοση ήταν το επίκεντρο των εισηγήσεων του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα και του διακεκριμένου λυράρη και τραγουδιστή Ματθαίου Τσαχουρίδη κατά το 1ο Συμπόσιο Ποντιακού Πολιτισμού που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τον Λάμπρο Λιάβα, είναι συχνό φαινόμενο, από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα, η παράδοση να προσαρμόζεται στις καταναλωτικές ανάγκες και να αναπαράγεται με τη μορφή αναβίωσης (φολκλόρ).

Μεταλλάσσεται δηλαδή σε μια άλλη εκδοχή, απομονώνοντας το στοιχείο του παραδοσιακού από το κοινωνικό του πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο η παράδοση φθείρεται και χάνει την αρχική πολιτισμική της αξία. Δανειζόμενος τα λόγια του προηγούμενου συνεισηγητή του, Δημήτρη Μαντζούρη, τόνισε ότι –για παράδειγμα στην ποντιακή μουσική– «από τις τρεις πρώτες δοξαριές του λυράρη, δηλαδή από τον ιδιαίτερο τόπο παιξίματός του, πρέπει να μπορεί να καταλάβει κανείς από ποιο χωριό προέρχεται».

Ως παράδειγμα ενσωμάτωσης της ποντιακής παράδοσης, και συγκεκριμένα της ποντιακής λύρας, σε τελείως διαφορετικές φόρμες και μουσικά ιδιώματα, παρέθεσε τις καλλιτεχνικές επιλογές του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Ο Λάμπρος Λιάβας ξεκαθάρισε ότι σέβεται το ταλέντο του Πόντιου τραγουδιστή, όμως δεν συναινεί στην απομάκρυνση του ποντιακού μουσικού οργάνου από το παραδοσιακό, καθώς αυτό οδηγεί σε σταδιακή φθορά της ποντιακής κληρονομιάς.


Ματθαίος Τσαχουρίδης

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης από την πλευρά του απάντησε ότι «η παράδοση είναι μια ζωντανή μουσική οντότητα, που κάθε φορά μπορεί όχι μόνο να εγκλιματίζεται στην εποχή στην οποία ζει και υπάρχει, αλλά και να επιβιώνει μέσα στο χρόνο.

»Άρα λοιπόν η έννοια της παράδοσης εμπεριέχει από μόνη της την έννοια της εξέλιξης».

Συμφώνησε βέβαια με τον Λάμπρο Λιάβα ο Μ. Τσαχουρίδης ότι η ποντιακή λύρα πρέπει να διατηρεί την παραδοσιακή της αξία. Η λύρα του Πόντου, φεύγοντας από τον φυσικό της γεωγραφικό χώρο και φτάνοντας πλέον στη μητροπολιτική Ελλάδα, «κουβάλησε» έναν τεράστιο όγκο βιωμάτων, εμπειριών μέσω των τραγουδιών και των σκοπών της. Επομένως, είναι υποχρέωση των μουσικών να διατηρούν αυτή την παράδοση.

Όμως, όπως επισήμανε ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, η παράδοση αυτή πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους άλλους λαούς – πόσο μάλλον η ποντιακή λύρα που είναι ένα μουσικό όργανο με απεριόριστες μουσικές δυνατότητες.

«Ένα μουσικό χώμα κάθε φορά καλλιεργεί άλλους διαφορετικούς καρπούς, με μικρές αλλά υπαρκτές διαφορές» είπε χαρακτηριστικά ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Αυτό που σήμερα θεωρείται παράδοση, κάποτε ήταν απλώς ένα νέο ποντιακό μουσικό τραγούδι. Ως παράδειγμα έδωσε την κύρια πηγή της έμπνευσης του, τόσο για τη διδακτορική του διατριβή όσο και τις καλλιτεχνική του πορεία, τον αείμνηστο Γώγο Πετρίδη, τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας. Ο Γώγος Πετρίδης ήταν αυτός που έφερε επανάσταση στην ποντιακή μουσική τις δεκαετίες ’50’, ’60 και ’70, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίματος, που τότε αντίστοιχα (όπως και τώρα) θα είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε μια μερίδα ανθρώπων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να φτάσω τη λύρα ακόμα και στο Χόλιγουντ» αναφώνησε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, πριν αφιερώσει σε όλους ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι παίζοντας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μία από τις λύρες του Γώγου Πετρίδη.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κωνσταντίνος Τσενκελίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Chris Rea το 2006 (φωτ.: EPA / Mate Nandorfi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chris Rea: Ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» πέθανε σε ηλικία 74 ετών

22/12/2025 - 7:15μμ
Χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο ήλιος «χαιρετά» τις πέτρες: Χιλιάδες στο Στόουνχεντζ για το ηλιοστάσιο

22/12/2025 - 1:05μμ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

21/12/2025 - 11:49μμ
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

21/12/2025 - 5:32μμ
Στιγμιότυπο από την όπερα «Τροία» παραγωγής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: X / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τροία στο Κολοσσαίο, από την Τουρκία: Πολιτιστική διπλωματία πάνω σε ένα ελληνικό έπος

19/12/2025 - 1:22μμ
Η Κική Μορφονιού (φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Κική Μορφονιού, κορυφαία μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

18/12/2025 - 1:58μμ
O Akylas (φωτ.: PANOULIS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Parthenis x Papazó & Akylas powered by ΣΚΡΑΤΣ: Το πιο καλαίσθητο act του MadWalk 2025

18/12/2025 - 1:10μμ
Έργα του Μ. Βαρλάμη με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο εκτίθενται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (φωτ.: Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Επέστρεψε» στην Αλεξάνδρεια ο Μέγας Αλέξανδρος

17/12/2025 - 4:10μμ
O περσινός νικητής του διαγωνισμού της Eurovision, ο JJ από την Αυστρία, πανηγυρίζει με το τρόπαιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (φωτ.: ΕΡΑ/Γιώργος Κεφαλάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Στη δημοσιότητα η λίστα με τις χώρες που θα συμμετάσχουν – Ποιες αποχώρησαν λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

16/12/2025 - 4:29μμ
(Φωτ.: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

14/12/2025 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΗΣΑΠ: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας που έπεσε στις ράγες – Κανονικά η λειτουργία της Γραμμής 1

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΣΠΛΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές της Αττικής τις ημέρες των γιορτών

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί 13 χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Για μια ακόμη χρονιά στο πλευρό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου»

5 ώρες πριν

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Κοπή βασιλόπιτας με διαλέξεις για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου

5 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign