pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έναν μακρύν καϊτέν για τον Στάθη Τσιταρίδη, έναν σπουδαίο Πόντιο που πέθανε στην Αυστραλία (φωτο, βίντεο)

29/01/2016 - 4:42μμ
Έναν μακρύν καϊτέν για τον Στάθη Τσιταρίδη, έναν σπουδαίο Πόντιο που πέθανε στην Αυστραλία (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Απλός εργάτης της ποντιακής παράδοσης». Έτσι αυτοπροσδιοριζόταν ο Στάθης Τσιταρίδης σε μήνυμά του που είχε στείλει το 1989, με αφορμή την Α΄ Ποντιακή Εβδομάδα στην Αυστραλία, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Ποντίων «Η Ποντιακή Εστία», της οποίας ήταν ιδρυτικός πρόεδρος. Ο τρόπος με τον οποίον έβλεπε τον εαυτό του και μόνο, λέει πολλά γι αυτόν τον άνθρωπο.

Σπουδαία φυσιογνωμία του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού της Αυστραλίας και τραγουδιστής, ο Στάθης Τσιταρίδης ή «Τσιτάς» απεβίωσε την Τετάρτη αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην προσφορά προς τον πολιτισμό.

Ο Στάθης Τσιταρίδης ήταν Ματσουκάτες. «Ασόν Πόντο, ασήν Άγουρσα», όπως είπε ο ίδιος στον Θοδωρή Μακρίδη, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΟΝΑ, που του πήρε την τελευταία (αδημοσίευτη) συνέντευξη στο σπίτι του στη Μελβούρνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Τσιταρίδης είχε γεννηθεί στα Αλωνάκια (Σεραλάρ) Κοζάνης και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1955. Επτά χρόνια αργότερα μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια σε αυτοκινητοβιομηχανία πριν ανοίξει τις δικές του επιχειρήσεις, σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης, οι οποίες άνθησαν. Παντρεύτηκε την Βασιλική Τσαχιρίδου και απέκτησε τρία παιδιά.

Με τα ποντιακά σωματεία άρχισε να ασχολείται το 1973 και έγραψε ιστορία με τις άκοπες προσπάθειές του για τη διάσωση του ποντιακού πολιτισμού, μέσα από τον φορέα αλλά και μέσα από το τραγούδι του.

Αγαπητός όσο λίγοι στα Αλωνάκια αλλά και στη μακρινή Αυστραλία, ο Στάθης Τσιταρίδης που τραγούδησε πολλές φορές με τον άλλο σπουδαίο Πόντιο, τον δάσκαλο της λύρας Γιώργο Αμαραντίδη, κουβαλούσε αξίες και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στους κόλπους της ομογένειας.

Ο Μάκης Κασαπίδης, δάσκαλος από την Ποντοκερασιά του Ν. Κιλκίς, που βρέθηκε στη Μελβούρνη και πρόσφερε εκπαίδευση και γνώση στα παιδιά των Ελλήνων αλλά και τεράστιες υπηρεσίες στον ποντιακό ελληνισμό με το συγγραφικό του έργο, στο βιβλίο του Οι Αργοναύτες στους Αντίποδες του Νότου (εκδ. Αδελφών Κυριακίδη) περιγράφει τον Στάθη Τσιταρίδη ως «άνθρωπο με σύνεση και ρεαλισμό […] παραδοσιακό Πόντιο που τον ενδιέφερε πρώτιστα η διατήρηση, η προβολή και η προώθηση της ποντιακής παράδοσης στη μακρινή Αυστραλία».


Ιδιόχειρο σημείωμα του Στ. Τσιταρίδη προς τον Ευκλείδη Παυλίδη (Σεπτ. 2015)

Στο βιβλίο του ο Μ. Κασαπίδης παραθέτει και μια μαρτυρία του Τσιταρίδη για τη διατήρηση του εθίμου της «καθισίας», όπως αποκαλούν το παρακάθ’ , έθιμο που ο Τσιταρίδης με μια παρέα Ποντίων «ζούσαν» στα σπιτικά τους εναλλάξ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το βίωναν και στη νέα πατρίδα ως πολιτιστική παρακαταθήκη από τους προγόνους.


Το υπό την προεδρία του Στάθη Τσιταρίδη Διοικητικό Συμβούλιο της Ποντιακής Εστίας, 1982 (φωτ.: Αρχείο Στ. Τσιταρίδη)

«Εμείς που βιώσαμε το έθιμο του παρακάθ’ στην πατρίδα, μεταναστεύοντας στην Αυστραλία ήταν αδύνατο να μην το συνεχίσουμε στη χώρα αυτή που ζούμε σήμερα. Μας αρέσει γιατί για εμάς είναι ένας τρόπος ζωής, είναι μια χαρούμενη κοινωνική σύναξη που μας δημιουργεί ευχάριστη ψυχική διάθεση και μας γεμίζει ξενοιασιά. Το ενθαρρυντικό είναι ότι, χωρίς να γίνει ενσυνείδητη προσπάθεια μύησης των νέων στο έθιμο από εμάς τους παλιούς, το έθιμο αυτό φαίνεται να αρέσει σε συγκεκριμένο κύκλο νέων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται κοντά στα ποντιακά σωματεία. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια αισιόδοξη διαπίστωση ότι η νέα γενιά αποδέχεται στοιχεία της ποντιακής παράδοσης και εκφράζει έμπρακτα την πρόθεσή της να τα συνεχίσει στην Αυστραλία».

Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Τσιταρίδη εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας και ο πρόεδρός της Νικόλαος Κρικέλης, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διατήρηση και προώθηση του ποντιακού πολιτισμού, αλλά και την ερμηνευτική του δεινότητα.

«Οι μουσικοί και τραγουδιστές, ανά τον κόσμο, υποκλίνονταν στον μακρύν καϊτέν που ερμήνευε, καταθέτοντας ψυχή, όπως επιβάλλεται για την σωστή εκτέλεση. Αιωνία του η μνήμη. Να είναι ελαφρύ το χώμα της ξενητειάς που θα τον σκεπάσει.»

«Η ποντιακή πατριά της Αυστραλίας θρηνεί τον θάνατο του Ευσταθίου Τσιταρίδη», αναφέρει ο Παν. Ιασωνίδης, αναπληρωτής γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Θυμίζει ότι ο αείμνηστος Τσιτάς, «που τον συνόδευσαν κορυφαίοι κεμεντζετζήδες, όπως ο Σιουμούλτς, ο Χρυσανθόπουλος, ο Χρήστος Παρχαρίδης, ο αναδεξιμιός του ο Λάμπης Παρχαρίδης κ.ά., είχε κρυστάλλινη φωνή και μοναδικό κελάηδημα».

Καλό Παράδεισον να έ’εις.

Η κηδεία του Στάθη Τσιταρίδη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη.

  • Ευχαριστούμε τον Θοδωρή Μακρίδη για το πολύτιμο υλικό που μας προσέφερε. 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

8 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

8 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign