pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ποτέ ξανά!

16/12/2015 - 6:39μμ
100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ποτέ ξανά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων τίμησε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους εξελίχθηκε μεταξύ 1914-1923, η βαρύτερη φάση της όμως διαδραματίστηκε το 1915.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, μιλώντας για την τραγική ιστορία των συμπατριωτών του, αναφέρθηκε στη δέσμευση του ελληνικού Κοινοβουλίου για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, η οποία ακούστηκε από την τότε Πρόεδρο της Βουλής στις 19 Μαΐου 2015.

«Τη δική μας δέσμευση εμείς θα την υλοποιήσουμε με τρόπο απαρέγκλιτο και αδιαπραγμάτευτο, με τη συστράτευση στον αγώνα ώστε ποτέ ξανά στην ιστορία των λαών και των κοινωνιών να μην επαναληφθεί το έγκλημα της γενοκτονίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μπατσάρας.


Ομιλία του Κυριάκου Μπατσάρα 

Η Ελένη Θεοχάρους, με τις αναφορές στα ιστορικά γεγονότα και το κάλεσμα για την τελική δικαίωση των λαών που σφαγιάστηκαν, κατάφερε να αποσπάσει δυνατά χειροκροτήματα από τους απογόνους των χριστιανών της Ανατολής που έπεσαν θύματα γενοκτονίας.

«Το έτος 2015 ήταν σκληρό και οδυνηρό για την Ελλάδα, όμως ταυτόχρονα με έκανε υπερήφανη και με φόρτωσε με ευθύνες και έγνοιες. Το 2015 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από το σφαγιασμό των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ήταν ύψιστη τιμή να είμαι ομιλήτρια για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων στις τελετές που έγιναν στη μνήμη των θυμάτων στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ερεβάν, στο Στεπανακέρτ, στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλες. Σήμερα έχω προσκληθεί να τιμήσω μαζί με σας θύματα ενός άλλου πανάρχαιου λαού με μεγάλο πολιτισμό και λαμπρή ιστορία – των Ασσυρίων», είπε η ευρωβουλευτής στην εισαγωγή της ομιλίας της.


Κεντρική ομιλήτρια, η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και σε μια άλλη, άγνωστη για πολλούς γενοκτονία, δεύτερη για τους Ασσυρίους. Το 1933, στη Σιμέλε του Ιράκ, Ασσύριοι χωρικοί σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους σε ένα μακελειό που άρχισε στις 7 Αυγούστου. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν τότε.

Απευθυνόμενη στους απογόνους των επιζησάντων Ασσυρίων, η Ελένη Θεοχάρους κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Η Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Χαλδαίων συνιστά μέρος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η οποία εκπονήθηκε και εκτελέστηκε από τους προγόνους και διδασκάλους των σημερινών υποστηριχτών και χρηματοδοτών του ISIS» τόνισε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ως ζήτημα όλης της ανθρωπότητας και όχι μεμονωμένων λαών και ανθρώπων, ενώ έκανε αναφορά στην ευθύνη που φέρουν όλοι οι πολίτες του κράτους, και ιδιαίτερα ο υπουργός Παιδείας, για τις δηλώσεις που αφορούν τόσο σοβαρά ζητήματα.

Ο Αντώνης Παυλίδης πρωτοστάτησε από τα πρώτα βήματα στον ενιαίο αγώνα των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η σύντομη παρέμβαση του προέδρου της Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη 

Στην εκδήλωση των Ασσυρίων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από οργανώσεις Κρητών (ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στη Βουλή ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων), Μακεδόνων, Μικρασιατών, Ποντίων κ.ά. Όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα κομμάτι της ιστορίας του Αιγάλεω και βραβεύτηκαν δημότες της πόλης ανεξαρτήτως καταγωγής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν και οι Ασσύριοι.

Κείμενο-φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η προσφώνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Μουσταφά Κεμάλ στα γαλλικά (γλώσσα της διπλωματίας). Στη φωτογραφία διακρίνεται ο  Βενιζέλος με τη σύζυγό του Έλενα και ο Κεμάλ, στην Άγκυρα τον Οκτώβρη του 1930 (φωτ.: venizelosarchives.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η πολιτική στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας

23/05/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: Facebook/gnomiwebtv)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο χορός της μνήμης συγκίνησε το Κιλκίς – Πατέρας και γιος χόρεψαν επί σκηνής σέρρα και αποθεώθηκαν

22/05/2026 - 10:39μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στη δημοσιότητα οι επιστολές για επίσημη εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας στην ΠΕ Ημαθίας

22/05/2026 - 7:33μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 6:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Δυο πατρίδες έχασα»: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του Κώστα Τηλαβερίδη για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/05/2026 - 4:29μμ
Αεροφωτογραφία της κατεστραμμένης προβλήτας στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εδώ έφτασαν οι δικοί μας άνθρωποι» – Η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων στην Καλαμαριά καταρρέει μαζί με τη μνήμη ενός ολόκληρου κόσμου

22/05/2026 - 3:50μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Φυλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Τραπεζούντα» έφερε τον Πόντο στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων

22/05/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σινί μνήμης» στη Λάρισα – Τιμή και συγκίνηση για τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Δήμος Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ στην ποντιακή διάλεκτο: Η αυλαία έπεσε, αλλά η συγκίνηση έμεινε ζωντανή – Τα βραβεία που απονεμήθηκαν

22/05/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη μνήμη στην παράδοση: Μαθητές στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου βροντοφώναξαν «Ο Πόντος ζει!»

22/05/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατράκειο θέατρο (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στο Κατράκειο – Η μεγάλη ποντιακή μουσική συνάντηση της Αθήνας

32 λεπτά πριν
H Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης απαντούν στη Λάουρα Κοβέσι: Κανένας αιφνιδιασμός από την πρόσφατη τροπολογία για την επιτάχυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων

52 λεπτά πριν
H Λάουρα Κοβέσι βγαίνει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιστολή-προειδοποίηση Κοβέσι στην Κομισιόν για την Ελλάδα – Στο φόντο ακόμη και «πάγωμα» κονδυλίων

55 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της έκθεσης για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου (φωτ.: facebook.com/ercan.akpolat.3)

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αστρονομικό κόστος αποκατάστασης εμποδίζει τη διάσωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

1 ώρα πριν
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)

«Ταξίδι στον Πόντο της καρδιάς μας»: Μια δράση των μαθητών της Ε’ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

2 ώρες πριν
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Η Τουρκία απειλεί, Αθήνα και Ευρώπη παρακολουθούν…

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign