Ποιος λαός είναι ο πιο έντιμος; Μπορεί η τιμιότητα να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα; Ο βαθμός τιμιότητας ενός ατόμου εξαρτάται από τη χώρα στην οποία έχει γεννηθεί και ζει; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αποφάσισε να μελετήσει ο ομάδα του δρ Ντέιβιντ Χιού-Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς.
Προκειμένου να διερευνήσει τα ερευνητικά της ερωτήματα, η ομάδα έκανε δύο πειράματα μέσω διαδικτύου με τα οποία μέτρησε το βαθμό τιμιότητας σε 1.500 εθελοντές από 15 χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες η μελέτη έκανε μια βασική διαπίστωση: οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ανέντιμους. Την ίδια εικόνα έχουν και οι ξένοι που ζουν στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν χώρες σε πολύ χειρότερη θέση.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην εποχή μας η τιμιότητα είναι πλέον λιγότερος σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, σε σχέση με το παρελθόν.
Κινέζοι και Τούρκοι αποδείχθηκαν οι λιγότερο έντιμοι ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Ιάπωνες και Βρετανοί οι πιο έντιμοι. Μεταξύ αυτών που θεωρούσαν ότι η χώρα τους θα είναι η λιγότερο τίμια, πιο απαισιόδοξοι ήταν οι Κινέζοι (εκτίμηση που αποδείχθηκε σωστή), και οι Έλληνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, τα πειράματα διέψευσαν την εικόνα που έχουμε στην Ελλάδα για τον εαυτό μας.
Οι Βρετανοί ερευνητές επισήμαναν ως πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της χώρας μας. Οι συμμετέχοντες από πολλές άλλες χώρες περίμεναν ότι η Ελλάδα θα ήταν η λιγότερο τίμια χώρα – πράγμα που δείχνει το πρόβλημα αρνητικής εικόνας που έχει η χώρα στο εξωτερικό. Όμως, στην πραγματικότητα στα δύο πειράματα οι Έλληνες που συμμετείχαν τα πήγαν μια χαρά: στο ένα πείραμα η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ως μία από τις πιο τίμιες χώρες, ενώ στο άλλο ήταν κάπου στη μέση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο οι πολίτες εκτίθενται σε αρνητικές ειδήσεις για την ανεντιμότητα στη χώρα τους, τόσο έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την τιμιότητα των πολιτών σε άλλες χώρες.
Στα συμπεράσματά της η έρευνα σημειώνει ότι όσο περισσότερο μια χώρα αναπτύσσει μια κουλτούρα τιμιότητας, άρα και καταπολέμησης της διαφθοράς, τόσο περισσότερα οφέλη αποκομίζει και στον οικονομικό τομέα και στο πεδίο τον θεσμών. Στην έρευνα υπάρχει και ένα «υστερόγραφο» το οποίο έμμεσα αφορά και πάλι την Ελλάδα. Ο δρ Χιού-Τζόουνς εξηγεί ότι «η προθυμία μιας χώρας να υποστηρίξει τη διάσωση μιας άλλης υπερχρεωμένης χώρας μπορεί να επηρεάζεται από στερεότυπα για τους ανθρώπους της χώρας που χρειάζεται τη βοήθεια».