Τη διενέργεια δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών εξετάσεων, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Η εισαγγελέας παρήγγειλε μία προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τα στοιχεία που κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο ο πρώην υπουργός αλλά και με βάση το περιεχόμενο της συνέντευξης του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε αφορά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας.
Τέλος, αποφασίστηκε υποθέσεις που αφορούσαν τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Γιάννης Πανούσης στο παρελθόν να ανοίξουν και πάλι και να διερευνηθούν.