Μπορεί οι ελληνικές μπύρες να γλύτωσαν αλλά το ελληνικό φρέσκο γάλα αναμένεται να δεχθεί πλήγμα από την υπουργική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο το φρέσκο γάλα θα μπορεί πλέον να παραμένει στο ράφι έως και 11 ημέρες, κάτι που αναμένεται ν’ ανοίξει την πόρτα για αθρόες εισαγωγές από χώρες που έχουν μεγάλες δυνατότητες παραγωγής γάλακτος, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Λιθουανία.
Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, καταργείται το επταήμερο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και οι παρασκευαστές πλέον θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης, που θα μπορεί να φθάνει ακόμα και τις 11 ημέρες, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης.
Παράλληλα, με την ΚΥΑ καθίσταται προαιρετική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος πάνω στην ετικέτα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ελληνικότητα του γάλακτος, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλες χώρες να εξάγουν γάλα στην χώρα μας.
Υπάρχουν φόβοι ότι η χώρα θα κατακλυστεί από φθηνό γάλα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και το ανταγωνιστικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη συμπίεση τιμών θα αναγκάσουν τους αγελαδοτρόφους στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος.
Παράλληλα, θα υπάρξει αποπροσανατολισμός των καταναλωτών, οι οποίοι στην ουσία δεν θα μπορούν να καταλάβουν πλέον ποιο γάλα είναι φρέσκο και ποιο παστεριωμένο, καθώς καταργείται ο όρος «φρέσκο» και πλέον το γάλα θα ονομάζεται παστεριωμένο είτε είναι διάρκειας τριών είτε 8 και 11 ημερών.