Σε ανατολίτικο παζάρι με όρους από όλες τις πλευρές εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής για τις προσφυγικές ροές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την Τουρκία, που έχει γίνει πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, να βοηθήσει ώστε να μπει ένα φρένο στις αθρόες εισροές, όμως η κάθε πλευρά αποφάσισε να επιβάλει τους όρους της.
«Για σχέδιο βασισμένο σε αμοιβαίες δεσμεύσεις» γίνεται λόγος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Παρ’ όλα αυτά η πολιτική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς οι πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ανοιχτές.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε μετά την επίσκεψη δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων στην Άγκυρα. Αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Τουρκία είναι να δεχθεί «επανεισδοχές» παράτυπων μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στην Ευρώπη προερχόμενοι από τουρκικά εδάφη.
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία με τη σειρά της απαιτεί βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Αυτή η πτυχή του σχεδίου θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτεί η Άγκυρα.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τουρκικές απαιτήσεις, αφήνει μεγαλύτερο παράθυρο στην προοπτική μιας πιο γρήγορης διαδικασίας, απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαίος διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι «η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων [σ.σ.: στις βίζες] προκαλεί κρύο ιδρώτα σε ορισμένα κράτη-μέλη».
«Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία επανεισδοχής προτού εξασφαλίσουμε πρόοδο στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου στο χώρο Σένγκεν», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Άγκυρα ζητά ακόμα να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» – με την έννοια ότι οι πολίτες της δεν μπορούν να θεωρούνται a priori πρόσφυγες.
Οι Ευρωπαίοι πάντως, θέλοντας να δείξουν καλή θέληση, αποδέχθηκαν να συζητήσουν τη «ζώνη ασφαλείας» την οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα εναντίον αυτής της ιδέας», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής, Ντόναλντ Τουσκ.