pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα το φεστιβάλ της ποντιακής νεολαίας (φωτο)

5/10/2015 - 5:57μμ
Ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα το φεστιβάλ της ποντιακής νεολαίας (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συγκίνηση, χαρά, ενθουσιασμό, στιγμές ανατριχίλας, ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα πρόσφερε το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο «PAOK Sports Arena».

Οι κερκίδες μπορεί να μην γέμισαν, ωστόσο ο ενθουσιασμός ξεχείλισε και τα χειροκροτήματα «ταρακούνησαν» πολλές φορές την αίθουσα, όταν οι εκπρόσωποι των νεολαιών από ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασαν (κυρίως) ποντιακούς χορούς.

Στη σκηνή αλλά και κάτω από αυτήν για περισσότερες από δύο ώρες έγινε παρέλαση χρωμάτων και κατάθεση ψυχής από τους νεαρούς χορευτές, η πλειονότητα των οποίων για πρώτη φορά παρουσίασαν τους χορούς των προγόνων στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος ήταν απολύτως εμφανής στο κοινό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έναν κύριο στα μπροστινά καθίσματα, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα και τους λυγμούς του.

Κατέθεσαν την ψυχή τους
Κάθε αποστολή έδωσε το δικό της χρώμα στο Φεστιβάλ. Συγκλόνισε η φωνή της νεαρής Ποντιοπούλας από τις ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας, η οποία απέδωσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», έχοντας κάτω από τη σκηνή νέους και νέες, ντυμένους στα κοκκινόμαυρα και κρατώντας αναμμένα κεριά, ενώ παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων της Αζοφικής παρουσίασε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο απέδωσε ο Γιάννης Καϊσίδης, ο οποίος κάνει γνωστή με τη φωνή του τη μουσική του Πόντου στο μακρινό Καζακστάν, όπου κατοικεί, ενώ με ενθουσιασμό παρουσίασαν ποντιακούς χορούς οι νεαροί Πόντιοι από την Αυστραλία και την Κύπρο. Εντυπωσιακότατη ήταν η παρουσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, οι χορευτές της οποίας βγήκαν στη σκηνή με τρεις σημαίες, της Ρωσίας, της Ελλάδας και του Πόντου, ενώ σαν να πατούσαν στον αέρα, όταν έκαναν τις χορευτικές φιγούρες τους, έμοιαζαν οι χορευτές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Ένα βίντεο με στιγμιότυπα από ποντιακό γάμο πρόβαλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, ενώ οι φωνές και οι ήχοι λύρας και νταουλιού που πρόσφεραν οι αδελφές Χριστίνα και Αθηνά Κυριακίδου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ξεσήκωσαν τον κόσμο και τον έκαναν να χορέψει αυθόρμητα μπροστά στη σκηνή.

Τέλος, μια σειρά ποντιακούς χορούς παρουσίασε με ζωντάνια και η αποστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Στην εκδήλωση τραγούδησαν η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Κώστας Αγέρης και ο Αλέξης Παρχαρίδης, και έπαιξαν οι μουσικοί Χάρης Αθανασιάδης, Γιάννης Σονίδης και Γιάννης Πολυχρονίδης.

«Έγινε ένα βήμα νίκης»
Με τρανταχτά χειροκροτήματα εισήλθε στο χώρο του Φεστιβάλ ο μέγας χορηγός της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού, στέρεες βάσεις για την οποία έβαλε η Συνδιάσκεψη.

«Είναι ένα βήμα νίκης αυτό που έγινε. Είναι κακό που η αίθουσα δεν είναι γεμάτη, όμως αυτό είναι ένας λόγος για να εργαστούμε περισσότερο. Ίδιοι ρυθμοί, ίδιες κινήσεις, ίδια συναισθήματα, στο χορό έχουμε αρμονία. Για ποιο λόγο στα υπόλοιπα δεν μπορούμε να ενωθούμε; Σας καλώ και πάλι στην ενότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιβάν Σαββίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

6 ώρες πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

7 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign