Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Καταλονία μπορεί να οδηγήσει στην ανακήρυξη του νεότερου κράτους της Ευρώπης με την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, φόβοι που, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιο βάσιμοι από ποτέ.
Αν και με την πρώτη ματιά, πρόκειται για τοπικές εκλογές προκειμένου να επιλέξουν οι Καταλονοί την επόμενη κυβέρνησή τους, κάθε άλλο παρά εκλογές ρουτίνας μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση που τα αποσχιστικά κόμματα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία έχουν δεσμευτεί να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας εντός 18 μηνών.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους δηλώνοντας ότι η μονομερής αποκοπή της περιοχής από την Ισπανία είναι αναπόφευκτη εκτός και εάν η κεντρική κυβέρνηση συμφωνήσει στη διεξαγωγή ενός δεσμευτικού δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτητοποίηση.
Ο Αρτούρ Μας θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα της Καταλονίας ακόμη και μετά τις ισπανικές εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο.
Το προεκλογικό σκηνικό δείχνει υπεροχή του συνασπισμού των αυτονομιστικών δυνάμεων, όχι όμως και απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, αν υπάρξει ευρύτερη συνεργασία, η Ισπανία όπως τη γνωρίζουμε τα τελευταία 500 χρόνια θα γίνει παρελθόν.
Όχι τυχαία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Λουίς Μαρία Λίντε, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση απόσχισης, η έξοδος της Καταλονίας από το ευρώ θα είναι αυτόματη και θα επιβληθεί πάγωμα καταθέσεων.