Στα τέλη Αυγούστου, το μεγαλύτερο ρωσικό κέντρο καινοτομιών Σκόλκοβο εγκαινίασε μια νέα κατεύθυνση στη γεωργία: τη βιοτεχνολογία. Στην εποχή των κυρώσεων η ρωσική κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να αναγεννήσει τον τομέα της γεωργίας, προκειμένου να καλύψει έτσι το κενό από τα προϊόντα που απαγορεύεται να εισαχθούν.
Στα τέλη Μαΐου του 2015, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει τροποποιήσεις στο σχετικό νόμο, που επιτρέπει πλέον την επέκταση της ερευνητικής δραστηριότητας του Σκόλκοβο και στους τομείς της γεωργίας και βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει ο Γιούρι Νικόλσκι, επιστημονικός διευθυντής του συγκροτήματος βιοϊατρικών τεχνολογιών του Σκόλκοβο, η πλειοψηφία των ποικιλιών φυτών και οι ράτσες ζώων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία εισάγονται καθώς η πειραματική βάση έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει και οι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό ή επέλεξαν άλλους τομείς.
Στο συγκρότημα βιοϊατρικών τεχνολογιών αναμένουν ότι ως το 2020 θα έχουν αποκτήσει έδρα στο Σκόλκοβο περίπου 200 νεωτεριστές, οι οποίοι θα υλοποιούν προγράμματα στον τομέα των βιοτεχνολογιών στη γεωργία και βιομηχανία.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις που υπολογίζεται να εξασφαλιστούν τα επόμενα έξι χρόνια, φτάνουν περίπου τα 72 εκατ. ευρώ, ενώ τα πιθανά κέρδη μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Νικόλσκι, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να προοδεύσει με ταχύτητα στην κατεύθυνση της γονιδιωματικής επιλογής. Αναφέρει ότι μια από τις εταιρίες που εδρεύει στο Σκόλκοβο, από την Άπω Ανατολή, χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή. Μια δεύτερη δυνατότητα είναι η γονιδιακή μηχανική, την οποία χρησιμοποιούν ήδη ορισμένες ρωσικές επιστημονικές ομάδες.
Μερικές καλλιέργειες που μπορούν να αποκτήσουν έδρα στο Σκόλκοβο είναι οι μελιτζάνες πράσινου χρώματος (νέα ποικιλία που οι ειδικοί τις καλλιεργούν στο ρωσικό νότο, στο Άστραχαν), η βιολετί πατάτα (καλλιεργήθηκε με τη μέθοδο της διασταύρωσης άγριων ειδών και είναι ανθεκτική στο βαρύ ρωσικό κλίμα), το καρπούζι πορτοκαλί χρώματος και οι ήμερες αλεπούδες!