Τον έντονο προβληματισμό των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσε το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ του ομίλου Volkswagen και ο Οργανισμός κάλεσε τη γερμανική εταιρεία να «συνεργαστεί πλήρως» στην έρευνα.
«Η αυτοκινητοβιομηχανία οφείλει να είναι εταίρος μας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.
Σημειώνοντας ότι αυτή η υπόθεση εξαπάτησης των ρυθμιστικών αρχών που πραγματοποιούν τους ελέγχους για εκπομπές ρύπων των κινητήρων αποτελεί ήδη το αντικείμενο ποινικής έρευνας στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού εξέφρασε την ευχή η εταιρεία «να συνεργαστεί πλήρως και να επιλύσει το πρόβλημα» που έχει ενσκήψει.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι 11 εκατομμύρια οχήματα που έχει κατασκευάσει και πωλήσει παγκοσμίως είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπών ρύπων που ανακάλυψαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη VW, ένα από τα μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας και καμάρι της χώρας, να επιδείξει «πλήρη διαφάνεια» στο ζήτημα αυτό, που προκάλεσε σάλο σε όλο τον κόσμο.
Η μετοχή της Volkswagen έκλεισε σήμερα με πτώση σχεδόν 20% (-19,82%) και περίπου 35% μέσα σε δύο ημέρες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, συμπαρασύροντας και τον γενικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει απολέσει κεφαλαιοποίηση ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καθώς η υπόθεση πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο, ο διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας, Μάρτιν Βίντερκορν, ζήτησε «συγγνώμη».
Eίπε ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο δική του, ενώ υποσχέθηκε ότι θα χυθεί φως στην υπόθεση, ωστόσο αποπειράθηκε να διασκεδάσει την έντονη φημολογία περί απομάκρυνσής του από τον θώκο που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου VW αποφασίστηκε να επισπευσθεί.