pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)

16/09/2015 - 8:40πμ
Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με φόντο το ποντιακό άγαλμα που θα κοσμεί την κεντρική αίθουσα του μετρό όταν βρεθούν τα χρήματα για την μετεγκατάστασή του, έγινε στην πλατεία Πόντου με εντυπωσιακή συμμετοχή το αντάμωμα των Αργυρουπολιτών Πόντου, στην Αργυρούπολη Αττικής. Πρωτεργάτης και φέτος η Ένωση Ποντίων.

Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν πέντε ημέρες με τους ήχους της ποντιακής λύρας να ταξιδεύουν μαγικά στον Πόντο όλη την περιοχή.

Το ποντιακό αντάμωμα άρχισε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Αργυρούπολης, με ομιλία του λαογράφου-ερευνητή Γιώργου Χατζηελευθερίου για τα μοναστήρια του Πόντου.


Γωνιά μνήμης στο Ποντιακό Μουσείο Αργυρούπολης

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη εκ της Αργυρούπολης του Πόντου.

Στα μονοπάτια του Πόντου ταξίδεψε την πρώτη μέρα το κοινό, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί». Ακολούθησε μεγάλη γιορτή, παρέα με την Αντωνία Αδαμαντίδου στο τραγούδι, τον Βασίλη Ντόλια στο μπουζούκι, τον Δημήτρη Καζάνη στο βιολί, τον Νίκο Τερζάκη στην κιθάρα και το λαούτο και τον Φωκίωνα Αποστολόπουλο στα κρουστά.

Οι εκδηλώσεις και τα χορευτικά ταξίδια συνεχίστηκαν το Σάββατο, με την εμφάνιση του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, του Συνδέσμου Αμοργινών Ηλιούπολης, του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου, του Λαογραφικού Ομίλου Ήλιδας, του Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης, του Συλλόγου Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου Νάουσας «Οι Κομνηνοί» που παρουσίασαν το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων.

Με ποντιακό γλέντι έκλεισε η βραδιά με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη στο τραγούδι, στη λύρα τον Κωνσταντίνο Σιαμίδη και στο νταούλι τον Θεοδόση Εφραιμίδη.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και την επομένη με την παρουσία των χορευτικών του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», για να κλείσει την παρουσίαση των χορευτικών η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης. Ακολούθησε ποντιακό παραδοσιακό γλέντι με τον Αργυρουπολίτη καλλιτέχνη Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον λυράρη Κωνσταντίνο Σιαμίδη και τον ταουλτζή Θεοδόσιο Εφραιμίδη.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Ενώσεως Ηλία Ιορδανίδη και του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος στο μήνυμά του θύμισε μεταξύ άλλων ότι το δημαρχιακό μέγαρο κοσμεί μια φωτογραφία με τους πρώτους κατοίκους Αργυρουπολίτες, για να μην ξεχνάνε οι δημότες την ιστορία της πόλης.

Στη συνέχεια βραβεύτηκε ο Αθλητικός Όμιλος Νέων Αργυρούπολης για τα 65 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην πόλη της Αργυρούπολης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ανήμερα της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού με πανηγυρική λειτουργία καθώς και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου, στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Κείμενο-φωτογραφίες-βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

4 ώρες πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

6 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign