Το χέρι βαθύτερα στην τσέπη καλούνται να βάλουν πλέον και οι επιβάτες των πλοίων. Από σήμερα είναι αυξημένα κατά 10% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών, ενώ στις ίδιες τιμές παραμένουν τα εισιτήρια για οχήματα και φορτηγά.
Σύμφωνα με στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, πολλοί επιβάτες που είχαν κάνει προκράτηση για τον Αύγουστο, έσπευσαν να παραλάβουν τα εισιτήριά τους την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση του ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα. Ωστόσο όσοι είχαν κάνει κράτηση και δεν είχαν παραλάβει τα εισιτήριά τους θα επωμιστούν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ κανονικά.
Έως σήμερα ο ΦΠΑ που ίσχυε στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ήταν 13% για τους επιβάτες και 23% στα οχήματα και φορτηγά. Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι η αύξηση κατά 10% στο ΦΠΑ του ατομικού εισιτηρίου του επιβάτη.
Ήδη πάντως πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν την επιβατική τους κίνηση, εφαρμόζουν προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις για ΙΧ οχήματα, οικογένειες, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις και στα εισιτήρια μετ’ επιστροφής.
Μιλώντας στελέχη των εταιρειών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι εδώ και πολλά χρόνια ακριβά, αφού ενσωματώνουν υψηλό ποσοστό χρεώσεων υπέρ τρίτων όπως τα λιμενικά τέλη και τον επίναυλο (3% επί του καθαρού ναύλου) που αφορά τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών.
Κύκλοι της ακτοπλοΐας εκτιμούν ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν τελικά ομαλά, η παρούσα χρήση θα κλείσει με μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 20-30%, καθώς φέτος υπολογίζεται πως θα «λείψουν» από 2,5 έως 3 εκατ. επιβάτες.