Σε κλίμα διχασμού καλούνται να ψηφίσουν οι Γερμανοί βουλευτές υπέρ ή κατά του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.
Ανεβαίνοντας στο βήμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που σήμερα έχει τα γενέθλιά της, είπε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρώ το σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αφού προέβλεψε ότι το τρίτο πακέτο θα δοθεί στους Έλληνες με ομόφωνη απόφαση, επισήμανε πως «στις 20 Φεβρουάριου η ΕΕ έδωσε παράταση στο πρόγραμμα βοήθειας, όμως η Ελλάδα μονομερώς το διέκοψε δημιουργώντας πρόβλημα στη χρηματοδότησή της. Έτσι διακόπηκε η προσπάθεια. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα καταστράφηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι τώρα πώς θα γεφυρωθεί αυτό».
«Κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν», τόνισε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία, και γι’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε σεβασμό – σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι», πρόσθεσε. Οι όροι είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Γκάμπριελ, και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να είναι αξιόπιστη και να μην είναι μονίμως αυτός που δέχεται ελεημοσύνη.
«Πρέπει να πούμε με κάθε ειλικρίνεια, η Βουλή μας αποφάσισε δύο πακέτα βοήθειας τα οποία δεν βοήθησαν, και δεν βοηθά να στέλνουμε στην Αθήνα μόνο χρήματα, αλλά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το παλιό σύστημα για πάρα πολύ καιρό. Δεν επιτρέπεται να μην το δούμε αυτό», δήλωσε.
Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν επιτρέπεται να γίνουν καταφύγιο για αντικοινωνικούς πολύ πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι αποφεύγουν στην πατρίδα τους τις ευθύνες τους και αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο, στη Γερμανία, στο ‘Αμστερνταμ, τόνισε ο ηγέτης του SPD και ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί συνταξιούχους να ζητιανεύουν, συσσίτια και παιδιά να πεινούν. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία και επαίνεσε την ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος βοήθειας αλλά υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις διαφορετικά το πακέτο δεν θα αλλάξει κάτι.
Απέκλεισε το κούρεμα του χρέους και τόνισε πως η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας τώρα ξεκινάει.
Πριν από τη συζήτηση στη Μπούντεσταγκ, οι βουλευτές του CDU/CSU συνεδρίαζαν για περισσότερες από πέντε ώρες για να καταλήξουν στα υπέρ και τα κατά της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Στο τέλος της συνεδρίασης όλοι, πλην 48 βουλευτών που θα καταψηφίσουν και τριών που θα απέχουν, δήλωσαν ότι θα πουν «ναι» στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Ανάλογη συνεδρίαση έκαναν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Εκεί οι διαφωνίες ήταν μικρότερες αφού όπως έγινε γνωστό όλοι οι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.