Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων η Ελλάδα με τους πιστωτές της έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό τη μορφή ανακοινωθέντος. Στην αρχή του κειμένου, που στα αγγλικά έχει έκταση 7 σελίδων, ξεκαθαρίζεται ότι ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ενεργός. Δίνεται δε έμφαση στην ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές Αρχές ως προϋπόθεση για μια μελλοντική συμφωνία με τον ESM πάνω σε ένα πρόγραμμα.
Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι να θεσμοθετηθούν τα μέτρα που απαιτούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου, αλλά και να εγκριθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν.
Σχετικά με τα μέτρα, σημειώνεται πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουν περάσει από την ελληνική Βουλή αλλαγές στον ΦΠΑ με αύξηση των συντελεστών. Στην εστίαση ο φόρος θα ανέβει άμεσα από το 13% στο 23%, ενώ στα ξενοδοχεία η αύξηση θα είναι σταδιακή (από το 6,5% στο 13%), από τον Οκτώβριο του 2015. Για τα νησιά προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης από τον Οκτώβριο έως το τέλος του 2016 – εξαιρείται η άγονη γραμμή.
Στα προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει από τον Ιούλιο σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας ώστε το 2022 συντάξεις να δίνονται στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Εξαιρούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία.
Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.
Οι εισφορές των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αυξηθεί από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 ενοποιούνται όλα τα επικουρικά ταμεία υπό το ΕΤΑ.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα στο επίκεντρο θα βρεθούν η κυριακάτικη αργία, τα φαρμακεία, το γάλα, τα αρτοποιεία, ενώ θα ανοίξουν και κλειστά επαγγέλματα που είναι κρίσιμα από μακροοικονομική άποψη, όπως είναι οι θαλάσσιες μεταφορές.
Αναφορικά με το Ταμείο, που τελικά θα έχει έδρα την Αθήνα, σε αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ. Τα 25 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 για την επαναγορά χρέους και τα 12,5 δισ. για επενδύσεις.
Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016. Αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, προβλέπονται δύο πρόσθετα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ: α) αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, και β) ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ έως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμοστεί ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης. Από τον Οκτώβριο του 2015 θα υπάρξει και κινητικότητα με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, στο τέλος του κειμένου γίνεται αναφορά ότι με βάση τις δεσμεύσεις του Νοεμβρίου του 2012, το Εurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση χρέους. Γίνεται ωστόσο αναφορά ξεκάθαρη σε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
- Διαβάστε το 7σέλιδο κείμενο της συμφωνίας ΕΔΩ (στα αγγλικά)
- Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο pontos-news.gr