pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίσημη πρώτη του ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελόριζο»

1/07/2015 - 6:51μμ
Και φέτος το Πάσχα η νονά του Καστελόριζου θα ταξιδέψει από την Ορεστιάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα νοερό ταξίδι στο γραφικό Καστελόριζο είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. Εκεί παρακολούθησαν την επίσημη πρώτη πανελλαδική προβολή του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) με τον τίτλο Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελόριζο.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 50 λεπτών) αναδεικνύεται μια μικρογραφία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που ουσιαστικά αποτελεί και την ιστορία του πολύπαθου Καστελόριζου. Tων δεινών που υπέστη από τους κατακτητές, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, αλλά και την αναγέννησή του μέσα από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Πρόκειται για την ιστορική πορεία ενός νησιού που στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα όχι μόνο έσφυζε από ζωή, αλλά αποτελούσε κι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση των θεατών αντικρίζοντας τις εικόνες της μετανάστευσης των κατοίκων στην Αυστραλία, τη σκληρή αντιμετώπιση που είχαν ως ξένοι, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι εναπομείναντες κάτοικοι του νησιού. Ένα νησί που κάποτε αριθμούσε 14.000 και σήμερα μόλις 200 κατοίκους, οι οποίοι κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, φτώχεια, αδιαφορία και εγκατάλειψη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των συντελεστών – αριστερά η Ειρήνη Σαρίογλου (φωτ.: Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Σαρίογλου, συνιδρύτρια του ΙΔΙΣΜΕ και καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, το ντοκιμαντέρ αυτό «αποτελεί ένα ταξίδι – ιστορική αναδρομή σε Ρόδο, Αντίφιλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα και Καστελόριζο, με τις μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού να πρωταγωνιστούν καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του».

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο An Island in Time – 1890-1948 του ομογενούς Νίκου Παπαναστασίου (Nicholas Pappas), στο ημερολόγιο Ιστορίες του Καστελόριζου της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελοριζιάς, σε αρχειακό υλικό του ΙΔΙΣΜΕ, της ΕΡΤ, αλλά και σε πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο που πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό.

Το Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελόριζο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο Από τη Χάλκη στο Καστελόριζο, που προβάλλεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2015» και περιλαμβάνει τρία από τα αξιολογότερα ιστορικά ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος. Σήμερα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ίμβρος-Τένεδος. Της μνήμης και της λήθης, ενώ αύριο, Πέμπτη 2 Ιουλίου, το ντοκιμαντέρ Η σιωπηλή σχολή. Μια αναφορά στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εύη Φυλακτού/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νένα Βενετσάνου στο Χάρβαρντ: Μουσική, Γυναίκες και Πολιτιστική Πολιτική σε διεθνή διαδικτυακή ομιλία

28/04/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: Facebook / Θέατρο Διάνα (Επίσημη Σελίδα) - Ελένη Ράντου / Γιάννης Μαργετουσάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Ράντου: Η κυρία «sold out» ζει το «πάρτι της ζωής της»

27/04/2026 - 7:25μμ
Άποψη της περιοχής της Ηετιώνειας Πύλης (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέκταση της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά – Νέα παρέμβαση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής

27/04/2026 - 5:06μμ
Η Χριστίνα Αλεξανιάν αφηγείται επί σκηνής την ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, σε μια παράσταση φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλή: Συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

24/04/2026 - 8:42μμ
(Πηγή: x.com/celal1964)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολική ανακάλυψη: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους δύο μέτρων στη Λαοδικεία

23/04/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίγινα: Πολύτιμα ευρήματα ήρθαν στο φως, στο λόφο της Κολόνας

23/04/2026 - 1:57μμ
O πιανίστας Hayk Melikian, η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν  Melikian και ο Γάλλος μαέστρος Philippe Forget (πηγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Συναυλία μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Μέγαρο Μουσικής

22/04/2026 - 5:41μμ
Ο Στέφανος Ληναίος το 2016 στη Βουλή 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέφανος Ληναίος: Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών

22/04/2026 - 3:49μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας Έλληνας στο Παρίσι: Ο Νίκος Αλιάγας «φωτίζει» τον χρόνο μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Les Grands Âges»

19/04/2026 - 7:04μμ
Απαγγελία ελληνικής ποίησης από Κινέζα φοιτήτρια, στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Southwest. Σάββατο 18 Απριλίου 2026 (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Η ελληνική γλώσσα ως «κλειδί» κατανόησης της Δύσης – Μεγάλη συμμετοχή σε επετειακή εκδήλωση

19/04/2026 - 10:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 89χρονος που πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στα γραφεία του ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στην συνέχεια στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, τραυματίζοντας πέντε άτομα (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Ενώπιον του Εισαγγελέα ο 89χρονος: «Πυροβολούσα στο πάτωμα για να ακουστώ»

12 λεπτά πριν
Κατακόρυφη αύξηση έχουν σημειώσει οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ. Εδώ εικόνα από πρατήριο της Exxon στην Ουάσινγκτον (DC), τις 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

ΗΠΑ: Ράλι στις τιμές της βενζίνης – Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/pdpics-44804)

Καρκίνος του μαστού: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο

1 ώρα πριν
Επετειακή μπλούζα για τα 100 χρόνια στο Κίζαρι Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Savvas Kamenidis)

Κίζαρι Ροδόπης: 100 χρόνια από τη δεύτερη προσφυγιά – Τα ονόματα που ξανακούστηκαν μετά από έναν αιώνα

1 ώρα πριν
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Κοσόβου και ηγέτης του κόμματος Vetevendosje (LVV), Άλμπιν Κούρτι (κέντρο), χαιρετά υποστηρικτές του στην Πρίστινα, στο Κόσοβο, στις 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: αρχείου: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Κόσοβο: Διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές μετά το αδιέξοδο στην εκλογή ΠτΔ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Αμυγδαλεώνας Καβάλας: Στα νέα κοιμητήρια η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign