Με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να μην καταβάλλει μέχρι το τέλος της ημέρας τη δόση της Ελλάδας στο ΔΝΤ, επανέρχεται το σενάριο της Τράπεζας της Αμερικής για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, ναι μεν το χρέος θα κηρυχθεί ληξιπρόθεσμο μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο υπάρχει περιθώριο 30 ημερών για να αποπληρωθεί χωρίς να κινηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Στο διάστημα αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει τις εξής ενέργειες:
- Στέλνει προσωπικό για να πιέσει προκειμένου η χώρα να πληρώσει την οφειλή της. Παράλληλα κλείνει η κάνουλα ροής χρημάτων και απαγορεύεται στη χώρα να υποβάλλει οποιοδήποτε αίτημα για τη χρήση πόρων του Ταμείου μέχρι να καταβάλλει τη δόση της.
- Δεκαπέντε μέρες αργότερα, η διοίκηση του στέλνει ανακοίνωση προς τον οφειλέτη, δηλαδή την Ελλάδα τονίζοντας πόσο σοβαρή είναι η αθέτηση αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων της και ζητά την άμεση διευθέτηση της οφειλής.
- Αφού εκπνεύσει η παράταση των 30 ημερών, το Ταμείο ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει οφειλή που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ωστόσο, ενδέχεται οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.
Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της Φρανκφούρτης.