Ραγδαίες οι εξελίξεις στην χώρα! «Σύγκλιση της Βουλής σήμερα Σάββατο, το πρωί, και δημοψήφισμα σε επτά μέρες», ανακοίνωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο πριν λίγη ώρα και αναμένεται διάγγελμά του. Σύμφωνα με τις διαρροές, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου μετατράπηκε μετά τις 23:00 σε υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, με την προσέλευση υπουργών και κομματικών στελεχών. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με όλες τις λεπτομέρειες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το τελευταίο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής. Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου είχε ξεκινήσει από τις 20:00 οπότε και ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν αρχικά οι κύριοι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Χουντής, ενώ στη συνέχεια προσήλθε σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο.
Ειδικότερα έφτασαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος που δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».
Τοποθέτηση κατά την είσοδό του στο Μαξίμου έκανε και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας: «Νομίζω ότι πάμε για συμφωνία».
Μεγάλη αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι το παρών δίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και αποφασίστηκε να αποχώρησε από τις Βρυξέλλες… (εκεί παρέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης).
Πριν αρχίσει το κυβερνητικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι χθες στο Εurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών και τόνισαν ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική.