Αντίο για τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο καλούνται να πουν τα ελληνικά προϊοντα, φρούτα και λαχανικά στο καταναλωτικό κοινό της Ρωσίας μια και μετά την παράταση ενός έτους του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να μένουν και τα ελληνικά οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς.
«Δεν επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προσδοκίες παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών, για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο» δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.
«Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές μας, επιβεβαίωσε την τοποθέτησή μας ότι η κατάσταση αυτή, του ρωσικού εμπάργκο, μπορεί να έχει και μία θετική πλευρά – δηλαδή να ενεργοποιήσει την χώρα μας και την ΕΕ, προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης-διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας. Ήδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί, τόσο στις παραδοσιακές αγορές, αλλά και σε νέες, προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» εξήγησε ο Γιώργος Πολυχρονάκης.
Παράλληλα, «η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στον αγροτικό τομέα, με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων-οπωροκηπευτικών, για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή», συμπλήρωσε.