Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι απόφοιτοι κάνουν ακόμα τον μάλλον δυσάρεστο απολογισμό τους εξαιτίας των πολύ χαμηλών επιδόσεων σε αρκετά μαθήματα που πάντως θεωρείται βέβαιο ότι θα ρίξουν και τις βάσεις των σχολών σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Αρχαία Θεωρητικής Kατεύθυνσης, Φυσική και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής ήταν τα επίδικα μαθήματα με υψηλά ποσοστά χαμηλής βαθμολογίας.
Δραματική ήταν και η αύξηση στον αριθμό των υποψηφίων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο– οι οποίοι δεν εξασφάλισαν τη βάση (10/20) στις εξετάσεις των Νέων Ελληνικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος το 65% των μαθητών έγραψε κάτω από 10, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%.
Λαμβάνοντας υπόψη τη στατιστική επεξεργασία των αρχικών βαθμολογιών, σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές πήρε κάτω από 5, ενώ 771 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από 2.
Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας, υπάρχουν και κάποιοι μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σήμερα πετάνε από χαρά καθώς συγκέντρωσαν τόσo πολλά μόρια που τους εξασφαλίζουν με άνεση την εισαγωγή τους στη σχολή που επιθυμούν.
Αθήνα
Με 19.219 μόρια πραγματοποιεί το όνειρό του και εισάγεται στη Νομική Αθηνών ο αριστούχος Σωτήρης Βαζίμας από την Λιμίνη Άρτας. «Δεν περίμενα τη χθεσινή ημέρα για να αθροίσω το σκορ μου. Άθροιζα τον εαυτό μου σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας» είπε στο news247.gr. «Τι έκανα χθες, τι κάνω σήμερα και πώς θα γίνω καλύτερος αύριο. Ήξερα βαθιά μέσα μου ότι θα τα καταφέρω. Αγωνίστηκα πολύ».
Πάτρα
«Είμαι πολύ χαρούμενη που πραγματοποίησα το όραμά μου, την εισαγωγή μου στη Νομική Σχολή των Αθηνών. Ένα θετικό αποτέλεσμα που ήρθε με ποιοτικό και συστηματικό διάβασμα», ανέφερε στο bestnews.gr η αριστούχος Φωτεινή Χριστοπούλου από το Λύκειο Δεμενίκων, η οποία συγκέντρωσε 18.815 μόρια. Αλλά και ο Κωνσταντίνος Καλαβρουζιώτης από το 9ο Λύκειο Πατρών, που συγκέντρωσε 18.492 μόρια και εισάγεται επίσης στη Νομική Αθηνών, αποδίδει την επιτυχία του στο καθημερινό και στοχευμένο διάβασμα και ευχαριστεί τους γονείς και τους καθηγητές του που του συμπαραστάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστική περίπτωση αριστούχου είναι και η μαθήτρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, η οποία φοιτούσε στο Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε 19.377 μόρια, δηλαδή μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015. Όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr, ήταν υποψήφια της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και πλέον διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις, με δύο 20άρια, ένα στη Φυσική και ένα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ένα 19,6 στην Χημεία, 19 στα Μαθηματικά και 17,9 στη Βιολογία.
Η ζωή δεν κρίνεται από την όποια επιτυχία ή μη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις… (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Και ο Ιωάννης Τετεπουλίδης –υποψήφιος από το ίδιο σχολείο– συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία (19.039) με 19,8 στα Μαθηματικά – Στοιχεία Στατιστικής, 18,2 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, 18,8 στη Φυσική Κατεύθυνσης, 19,6 στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και 20 στην Ανάπτυξη Εφαρμογών.
Οι τρεις επιλογές για τη δεύτερη ευκαιρία
Οι φετινοί υποψήφιοι όμως που επιθυμούν να δοκιμάσουν και την επόμενη χρονιά την τύχη τους συμμετέχοντας ξανά στις εξετάσεις διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία, μπορούν να το κάνουν με τρεις τρόπους:
- Να εξεταστούν εκ νέου στα 6 μαθήματα που διαγωνίστηκαν φέτος (μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με μικρότερη σε όγκο εξεταστέα ύλη καθώς έχει ελαφρυνθεί σημαντικά για του χρόνου),
- Να διαγωνιστούν στα 4 μαθήματα του νέου συστήματος που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από του χρόνου,
- Να διεκδικήσουν με τις φετινές τους βαθμολογίες μια θέση από το ειδικό ποσοστό του 10% το οποίο διατηρείται.
Όπως όμως κι αν επιλέξουν οι μέχρι πρότινος μαθητές να συνεχίσουν την πορεία τους, είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους τη σκέψη ότι η ζωή δεν κρίνεται από την όποια επιτυχία ή μη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά από τη ζέση και το πάθος που έχουν να διεκδικούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες τα όνειρά τους!