Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι ανατιμήσεις που θα πρέπει να κάνει σε πολλά βασικά προϊοντα και υπηρεσίες, υλοποιώντας την υπό υπογραφή συμφωνία με τους δανειστές, καθώς αυτό προκαλεί βαθιά δυσαρέσκεια στην κοινωνία.
Εφόσον η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ΦΠΑ γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους θα ακολουθήσει κύμα ανατιμήσεων που θα κάνει ακόμα μικρότερο το καλάθι της νοικοκυράς και πιο δύσκολη τη ζωή του Έλληνα.
Συγκεκριμένα με το ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν μεταξύ άλλων:
- Όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα π.χ μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, καφές, κακάο, μαρμελάδες,σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, αλάτι, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, συσκευασμένα κουλούρια, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.α.
- Αναψυκτικά και χυμοί
- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπλάνων, πλοίων
- Εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου, θεαμάτων
- Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών
Στα προϊοντα και τις υπηρεσίες με ΦΠΑ από 6,5% στο 13% θα γίνουν πιο τσουχτερές οι τιμές:
- Για διαμονή στα ξενοδοχεία
- Οι εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών