Με έξωση από τα κτήρια στο οποία στεγάζονται κινδυνεύουν αρκετά ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, την ώρα που οι Έλληνες οι οποίοι ζουν εκεί δηλώνουν ενωμένοι ενόψει των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Μήνες τώρα τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα βρεθούν στο δρόμο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο το ενοίκιο, αλλά και το ρεύμα και το τηλέφωνο, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Την κατάσταση γνωρίζουν οι προξενικές Αρχές και την έχουν μεταφέρει στο υπουργείο Παιδείας.
Επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων προχώρησαν και στην από κοινού σύνταξη επιστολής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή, προβλήματα έχουν το Λύκειο Φρανκφούρτης και το Λύκειο Μονάχου.
Συγκεκριμένα, το Λύκειο Φρανκφούρτης αναφέρει πως «από μέρα σε μέρα αναμένεται να φτάσει έγγραφο εξώσεως από το κτήριο, ενώ βρισκόμαστε στη μέση των εξετάσεων. Δεν γνωρίζω μέχρι πότε ακόμη θα έχουμε τα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του σχολείου –όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και ίντερνετ–, αφού οι λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι».
Από την πλευρά της η διεύθυνση του Λυκείου Μονάχου σημειώνει πως «διάφοροι λογαριασμοί πληρώνονται άμεσα από την τράπεζα με πάγια εντολή και σε περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει χρήματα σίγουρα θα πληρώσουμε πρόστιμο. Μπορεί, όμως, να κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο και σε περίοδο εξετάσεων».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ελληνικό προξενείο, «ο ιδιοκτήτης του Λυκείου του Μονάχου ζήτησε στις 5 Ιουνίου τις εγγυήσεις της τράπεζας ως β΄ εγγυητή και έδωσε λίγο χρόνο ακόμα για την πληρωμή των τεσσάρων ενοικίων που του χρωστάει η Ελλάδα, κατόπιν προσωπικής παράκλησης».
Εάν προχωρήσει τελικά στην απαίτησή του, σημειώνεται ότι αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για όλους τους λογαριασμούς του γενικού προξενείου Μονάχου και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας σε μια κρίσιμη στιγμή.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος, που βρισκόταν στη Γερμανία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ενότητα των Ελλήνων της Γερμανίας εν αναμονή των ευρωπαϊκών εξελίξεων είναι μια μοναδική εμπειρία όταν τη βιώνεις από κοντά».
Ο ΓΓΑΕ, στο Βερολίνο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με τους αρμόδιους φορείς και να ακούσει τα προβλήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς στη Γερμανία.