pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης

30/05/2015 - 2:37μμ
Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 7 Ιουνίου διεξάγονται οι πιο ελεύθερες –και εξ αυτού ίσως οι πιο σημαντικές– εκλογές από ιδρύσεως του τουρκικού κράτους. Τις χαρακτηρίζουμε τις πιο ελεύθερες γιατί για πρώτη φορά μπορούν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία, να εκφράζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν οι Κούρδοι αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί – εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που συναπαρτίζουν το πολύχρωμο μωσαϊκό των υπηκόων της Τουρκίας.

Οι όροι που συμπεριλαμβάνονται σε εκείνη τη συμφωνία είναι δύο. Ο ένας είναι να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον Άπο. Ο άλλος να επιτραπεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δραστηριότητα των Κούρδων στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Μετά από παλινδρομήσεις και αφού σε μεγάλο βαθμό αποδυναμώθηκε το παλαιό βαθύ κράτος που κρατούσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του τη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι εκλογές στην Τουρκία να διεξάγονται σε κλίμα ελευθερίας, με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και τον συμπροεδρεύοντα Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτογραφία αριστερά) να φτάνει στο σημείο να εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το πανίσχυρο Υφυπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, γκρεμίζοντας θρησκοληπτικά στερεότυπα όχι μόνο δεκαετιών αλλά και αιώνων.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το κόμμα αυτό, παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένο με το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και το ΡΚΚ –κάτι που εκμεταλλεύεται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου αλλά και τα υπολείμματα του βαθέος κράτους–, έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.

  • Των αλεβιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα παραδοσιακά ψήφιζαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) που τους προστάτευε σε κάποιο βαθμό από τη σουνιτική πλειοψηφία στην κοινωνία.
  • Των Αρμενίων και των κρυπτοαρμενίων, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Των Λαζών και –έστω και μικρής– μερίδας των ελληνόφωνων στον Πόντο.
  • Των Τσερκέζων, των Πομάκων, των Ρομά και άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, που μέχρι χθες αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού εθνικισμού!

Αυτό το νέο κίνημα δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης και αυτοσυνειδησίας που αναπτύσσεται μέσα από την πολιτική δράση του HDP, πέραν του ότι έρχεται να ψαλιδίσει τα ποσοστά του ΑΚΡ και να γκρεμίσει τα όνειρα του Ερντογάν να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας με ένα νέο πολιτειακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας, εισάγει μια νέα νοοτροπία και λογική στην Ανατολή. Λογική που είναι αντίθετη με εκείνη των εκπορθήσεων και των αλώσεων (όπως η Άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας), των πυρπολήσεων (όπως η πυρπόληση της Σμύρνης), των εθνοκαθάρσεων και των γενοκτονιών (όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων), της εισβολής και κατοχής (όπως η παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο).

Για όσους θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στην προσέγγισή μας, να επισημάνουμε ότι στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων το HDP έκανε δεκάδες εκδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, ζητώντας επισήμως από την κυβέρνηση και το κράτος να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, ότι στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000 άνθρωποι, και άλλοι τόσοι στη Μερσίνα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν τα αποβατικά της εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Όσον αφορά την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας και τα ποσοστά των κομμάτων, με βάση τις δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 41-44%, το CHP μεταξύ 24-28%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μεταξύ 14-17% και το HDP μεταξύ 9,5-14%.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική παντοκρατορία μιας χαρισματικής προσωπικότητας, ίσως του πιο σημαντικού πολιτικού ακόμα και από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ, του Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει την κατιούσα – εξέλιξη που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες που θα έχει στο χώρο της σουνιτικής συντηρητικής παράταξης αλλά και στη λειτουργία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία.

Ούτως ή άλλως, οι εκλογές της 7ης Ιουνίου έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα, κυρίως δε για τον ελληνισμό, αφού, όπως είπαμε, αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις οι οποίες με τη σειρά τους είναι δυνατόν να αναπτύξουν δυναμικές που θα ανατρέψουν νοοτροπίες και πρακτικές που οδήγησαν στην καταστροφή τους λαούς και τους πολιτισμούς των λαών της Ανατολής.

Είθε…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από πυρά σε προάστιο του Παρισιού

23/10/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: EPA/MALTON DIBRA)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Νέα σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Στους δρόμους ξανά οι διαδηλωτές

23/10/2026 - 11:12πμ
(Φωτ.: 
Polymarket Español/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν

23/10/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο στο ελληνικό μπάσκετ: 49 αγώνες στο μικροσκόπιο και έξι κατηγορούμενοι ενώπιον του ανακριτή – Το μεσημέρι η πρώτη απολογία

23/10/2026 - 8:54πμ
Εικόνα από τη Βουλή όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Απαγόρευση χρήσης επιγραμμικών  υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

«Μπλόκο» στα social media για ανήλικους από το 2027: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

23/10/2026 - 8:28πμ
(Φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές στα βορειοανατολικά – Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία

23/10/2026 - 8:07πμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τελετής για το 10ο Συνέδριο και την 150ή επέτειο της Ένωσης Θεατρικών Λειτουργών της Ρωσίας, στο θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, Ρωσία (φωτ.: EPA/ Sofia Sandurskaya/ SPUTNIK/KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Ιστορικά ρωσική γη» τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας

23/10/2026 - 12:36πμ
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου κοντά στο Μπούντβα του Μαυροβουνίου (φωτ.: EPA/BORIS PEJOVIC)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική θύελλα στην Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά την αποβολή 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης

22/10/2026 - 9:45μμ
Ντελίβερι φαγητού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το κύκλωμα της… πίτσας: Πληρωμένες παραγγελίες ως «δώρα» – Πώς φέρεται να κρυβόταν ο ΦΠΑ

22/10/2026 - 8:13μμ
Διαδηλωτής κρατά πέτρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, μετά από πορεία μαθητών και συνδικάτων για τις συνθήκες στην εκπαίδευση, στο Παρίσι, στις 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 217 στη φυλακή μετά τα επεισόδια – Με απαγορεύσεις οι νέες κινητοποιήσεις του Σαββάτου

22/10/2026 - 7:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη του Βρετανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: Amir Rabbani / commons.wikimedia.org)

ΠΟΕ: Να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες Ποντίων και Ασσυρίων στις πρωτοβουλίες του Βρετανικού Κοινοβουλίου

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Brian Hirschfeld)

Στους «4» του Αλμάτι Όπεν ο Τσιτσιπάς

46 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από πυρά σε προάστιο του Παρισιού

1 ώρα πριν
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά: Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Επικοινωνία με τις αιγυπτιακές Αρχές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)

Λάρισα: Έρχεται ο επετειακός χειμερινός χορός του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών «Το Ροδάφνον»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: panigiri360.gr)

Η νέα γενιά Ποντίων κρατά ζωντανό το γλέντι και την παράδοση στην Κομοτηνή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV