«Αλμυρό» θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι καθώς σε σχέση με πέρσι –και με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας– οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν 5,23% παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ και στη Βαρβάκειο έδειξαν ότι τα κρέατα είναι ακριβότερα κατά 0,74%, κατά μέσο όρο.
Στα ύψη, σε σχέση με πέρσι, βρίσκεται η τιμή του ντόπιου αρνιού (+20,37%) και του ντόπιου κατσικιού (+4,41%). Αιτία ο μειωμένος αριθμός αμνοεριφίων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, των καιρικών συνθηκών και των εξαγωγών για το Πάσχα των Καθολικών. Πιο φτηνά κατά 17,39% πωλείται το κοτόπουλο, και κατά 4,44% το χοιρινό κρέας.
Η δειγματοληπτική έρευνα της ΕΣΕΕ δείχνει εκτίναξη τιμών και σε φρούτα και σε λαχανικά. Σπανάκι, μαρούλια και ραδίκια σημείωσαν κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους. Αντίθετα, πιο φτηνά πωλούνται τα μήλα και τα κρεμμύδια.
Στα προϊόντα σούπερ μάρκετ παρατηρείται μια μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών κατά 6,96%, με την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).
Συνολικά, για μια πενταμελή οικογένεια το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται σε 104,22 ευρώ από 99,04 ευρώ πέρσι. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής (κρέατα-λαχανικά) εμφανίζουν μεσοσταθμική άνοδο η οποία προσεγγίζει το 8,04%.