pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεμελιώθηκε το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (βίντεο-φωτο)

12/02/2015 - 10:10μμ
Θεμελιώθηκε το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (βίντεο-φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είκοσι χρόνια συνεχούς προσπάθειας χρειάστηκε να καταβάλει η ελληνική παροικία στο Μόναχο για να καταφέρει να δει τη θεμελίωση του πρώτου ιδιόκτητου ελληνικού σχολικού συγκροτήματος που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες σε κλίμα συγκίνησης.

Στα θεμέλια του σχολείου και σε ειδικό μεταλλικό κύλινδρο τοποθετήθηκαν αντικείμενα και κείμενα ως μαρτυρία. Πρόκειται για τον κλάδο ελαίας, την ελληνική σημαία, το έμβλημα της βαυαρικής πολιτείας, ένα δίγλωσσο κείμενο με τις ευχές της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς και μια φωτοτυπία του βασιλικού διατάγματος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Αθήνα το 1834.

Στην εκδήλωση εκτός των επισήμων παρέστησαν αντιπροσωπείες μαθητριών και μαθητών των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, με τους σημαιοφόρους τους να κρατούν περήφανα την ελληνική σημαία.

Το σχολείο ανοικοδομείται σε οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων, στην περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ, το οποίο από το 2001 ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου που το αγόρασε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ από το δήμο του Μονάχου. Μοναδικός όρος στο συμβόλαιο εξαγοράς ήταν το σχολείο να κατασκευαστεί εντός 4ετίας από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, διαφορετικά η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.

Λίγο έλειψε να ναυαγήσει το σχέδιο του σχολείου

Ο μέσος Έλληνας μπορεί να μαντέψει τι έγινε. Το πράγμα κάπου… κόλλησε, στα γνωστά γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, και από το 2001 βρεθήκαμε το 2012, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου να διεκδικεί την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητάει την ακύρωση της πώλησης.

Η ελληνική παροικία κινήθηκε άμεσα, παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και τον Δεκέμβριο του 2013, το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τελικά το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι το έργο «Ελληνικά σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας» συνολικής δαπάνης 26.017.896 ευρώ προχώρησε.

Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το 70% του συνολικού κόστους θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

14/09/2025 - 1:41μμ
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

13/09/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

6/09/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: maximos.gr)

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αναγκαία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής η ενιαία ημερομηνία τιμής και μνήμης

22 λεπτά πριν
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Γεμάτο νεολαία και κέφι το ποντιακό γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης: Στον τελικό ο Κουγιουμτσίδης!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χάλκινο μετάλλιο η Ελλάδα! – Νίκησε τη Φινλανδία στον μικρό τελικό

2 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: facebook/ Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

«Μια ρίζα γιασεμί από τη Σμύρνη» γέμισε νοσταλγία τη Μακρυμάλλη της Εύβοιας

2 ώρες πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Προκλητική και ανιστόρητη ανακοίνωση της Τουρκίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign