pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! – Ταξίδι σ’ έναν κόσμο που υπήρχε μέχρι χθες…

8/02/2015 - 4:00μμ
Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! – Ταξίδι σ' έναν κόσμο που υπήρχε μέχρι χθες...
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής, τα ανεξίτηλα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων –από τον Μεγαλέξανδρο μέχρι τους Βυζαντινούς–, αλλά και τη λάμψη των πρώτων Αράβων που έφτασαν στην περιοχή, κυρίως της δυναστείας των Ομεγιαδών που ίδρυσαν το Χαλιφάτο της Δαμασκού, «γεύεται» ο επισκέπτης της έκθεσης φωτογραφίας «Χαίρε, ω φίλτατη Συρία!», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108), στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια έκθεση με φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου, «από έναν κόσμο οριστικά χαμένο», όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα. Με ακρίβεια αλλά και με ζωντανά χρώματα, η έκθεση μεταφέρει στον επισκέπτη λεπτομέρειες από τα μνημεία της περιοχής, αλλά και στιγμές από την καθημερινή ζωή των σημερινών κατοίκων, στα πρόσωπα των οποίων είναι εμφανής ο πόνος από τα δεινά της βασανισμένης και… βιασμένης χώρας. Από κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, η Συρία είναι σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Για το «Λεβάντε», το τμήμα της Μέσης Ανατολής από τα παράλια μέχρι τον Ευφράτη –στον οποίο ουσιαστικά σβήνει ο ελληνικός πολιτισμός– μίλησε στα εγκαίνια της έκθεσης η επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης Μαριάννα Κορομηλά. Μια ερευνήτρια-μελετήτρια γνωστή από σειρά εκπομπών πολιτισμού στο ραδιόφωνο, που ταξίδεψε και είδε, έμαθε, ένιωσε και αγάπησε τον ύψιστο αυτόν πολιτισμό και έκανε ένα είδος προσωπικού στοιχήματος να μην τον αφήσει να χαθεί κι από τα δικά μας μάτια.

Αυτό το Λεβάντε της Μαριάννας Κορομηλά (φωτο αριστερά), και μια αποτύπωση στιγμών σε μια μεγάλη ιστορική χρονική περίοδο, παρουσιάζεται στην έκθεση που δεν έχει τυχαία τον τίτλο «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία». Είναι μια έκφραση δανεισμένη από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειο, ο οποίος, νικημένος τον 7ο μ.Χ. αιώνα από τους Άραβες, όταν επέστρεφε στο Βυζάντιο κοίταξε την περιοχή από τα υψώματα, στα σημερινά σύνορα Συρίας-Τουρκίας και αναφώνησε: «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!».

Στην έκθεση φωτογραφίας «είναι παρών ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης», είπε η επιμελήτρια και ψυχή της έκθεσης. Ο Αλεξανδρινός ποιητής έγραψε 44 ποιήματα για τη Συρία, η οποία πήρε το όνομά της από τους Έλληνες.

Μνημεία από την κοιλάδα του Ορόντη, τη μεγάλη πολιτεία των Σελευκιδών, την Απάμεια, το σταθμό των καραβανιών Μααράτ Αλ-Νουμάν, την Παλμύρα, τη συριακή Φιλιππούπολη, τη Δαμασκό, το πασίγνωστο παλάτι της βασίλισσας Ζηνοβίας, τις νεκροπόλεις, τον τάφο του Σαλαντίν και πολλές άλλες εικόνες αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του επισκέπτη στην έκθεση, η οποία διανθίζεται από αναλυτικές, γλαφυρές αλλά ιστορικές περιγραφές.

Παράλληλα με την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου, θα γίνουν εννέα διαλέξεις στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην οδό Τσιμισκή, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στη Βίλα Καπαντζή.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη 09:00-16:00, Τετάρτη και Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00. Ξεναγήσεις για το κοινό θα γίνονται κατόπιν ραντεβού τις Κυριακές αλλά και άλλες μέρες. Είσοδος δωρεάν.
  • Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 2310295170-1.  
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
Ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής, ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Νίκας στην τελετή απονομής του βραβείου για την «Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς 2024», στη Βιέννη (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ναυτεμπορική» και pontosnews.gr μαζί στo «European Newspaper Award»

23/06/2025 - 4:08μμ
Εικόνα από την εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου και του ΙΝΕΛ στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά δεν είναι παρελθόν: 13-15 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα μας!

21/06/2025 - 6:50μμ
Ο έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απ. Ζώης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρδίτσα: Αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων η 57η Διεθνής Γιορτή «Καραϊσκάκεια»

21/06/2025 - 11:07πμ
Ο Τίμος Τζάννες και η Αθηνά Κασκαρέλη (φωτ.: panoulis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά

20/06/2025 - 12:01πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Κ. Μπαλαχούτη «Δεν με σβήνει κανένας» για τον Στέλιο Καζαντζίδη

19/06/2025 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

2 ώρες πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

3 ώρες πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

4 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

4 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign