pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέος, Έλληνας και ψάλτης σε ελληνικό χωριό του Καυκάσου (βίντεο)

17/01/2015 - 12:00μμ
Νέος, Έλληνας και ψάλτης σε ελληνικό χωριό του Καυκάσου (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Τηλέμαχος Μουράτοφ (Μουρατίδης) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ελληνικό χωριό Βίτιαζεβο της νότιας Ρωσίας.

Ο νεαρός Πόντιος (είναι μόλις 35 ετών) ζει και σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, γεγονός  για το οποίο υπερηφανεύεται, και παρά τις σπουδές του που τον έκαναν πλουσιότερο σε γνώσεις, επιλέγει συχνά το ρόλο του ψάλτη.


Ο σταυρός στην είσοδο του Βίτιαζεβο

Ο Βασίλης Τσενκελίδης του pontos-news.gr τον βρήκε στο Βίτιαζεβο και του ζήτησε να μιλήσει για τη ζωή του.

«Αγαπώ το χωριό μου. Εδώ μπορώ να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος για τους Έλληνες συγχωριανούς μου. Είμαι στέλεχος του τοπικού ελληνικού συλλόγου και ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία μας είναι καινούρια. Το παλιό κτήριο καταστράφηκε επί Σοβιετικής Ένωσης.

»Ψέλνω και ελληνικά. Ο κόσμος με παροτρύνει να γίνω παπάς, όμως εγώ δεν νιώθω έτοιμος να κάνω τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου», είπε ο Τηλέμαχος στο pontos-news.gr.  

Ιατρική και μουσική ενδιέφεραν τον Τηλέμαχο από τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε τελικά την Πνευματική Σχολή στο Ροστόβ του Ντον και ύστερα τη Θεολογική στη Σταυρούπολη. Νιώθει όμως ότι όσα έκανε ήταν στο σωστό δρόμο.

«Η πίστη γιατρεύει τους ανθρώπους και η μουσική δεν είναι μόνο για διασκέδαση. Βρήκα το δρόμο μου. Σε αυτό με βοήθησαν άνθρωποι και παράγοντες. Είναι απίστευτο μάλιστα ότι όπου κι αν πήγαινα έβρισκα Έλληνες!

»Στο Ροστόβ με βοήθησε ο καθηγητής, πατέρας Ολέγκ Γρηγοριάδης  (Ντόμπρινσκι). Η πνευματική του φλόγα επηρέασε θετικά κι εμένα και άλλους φοιτητές. Στη Σταυρούπολη μεγάλο ρόλο στη ζωή μου έπαιξαν ο επικεφαλής της Σχολής Γεδεών και ο διευθυντής του ελληνικού σχολείου της περιοχής Νικόλαος Ματσουκατίδης.

»Ο πρώτος ήξερε ακόμα και την αρχαία ελληνική γλώσσα και ο δεύτερος ήταν παράδειγμα εκπαιδευτικού και ηγέτη. Ο Νικόλαος Ματσουκατίδης με βοήθησε με τις ανεκτίμητες συμβουλές του και κατέβαλε προσπάθειες να πάρω υποτροφία από την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου. Εκτός από αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους, βοήθεια μου έδωσε και ο ελληνικός σύλλογος του χωριού μου, άνθρωποι όπως ο Βαλέριος Ασλάνοφ και ο Γεώργιος Μαυρόπουλος».

Μετά τις σπουδές του στη Σταυρούπολη ο Τηλέμαχος Μουράτοφ έλαβε πρόσκληση να επισκεφτεί την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει τρεις μήνες στο μοναστήρι. Ο Τηλέμαχος μαζί με τους Έλληνες, Ρουμάνους, Βούλγαρους και Σέρβους μοναχούς απορροφούσε την ελληνική γνώση. Η επαφή του με τον ελληνικό ορθόδοξο πολιτισμό του ξύπνησε το ενδιαφέρον και για τη βυζαντινή μουσική. Ο Τηλέμαχος έμεινε στην Κύπρο για δυο χρόνια.

Οι γνώσεις που απέκτησε σε Ρωσία και Κύπρο τον κάνουν περιζήτητο στο ελληνικό χωριό του Καυκάσου. Μετά από δεκαετίες ζωής έξω από το εθνικό κορμό, οι Πόντιοι της Ρωσίας αρχίζουν και ξεχνούν την μητρική τους γλώσσα και παρακολουθούν  τις λειτουργίες στη ρωσική. Ο Μουράτοφ με τις γνώσεις του δίνει μια εναλλακτική…

«Πρέπει να βασιστούμε στην ορθόδοξη πίστη και στη γνώση της μητρικής ελληνικής γλώσσας», είναι η πρότασή του για να ζήσει ο ελληνισμός εκτός ελλαδικού χώρου. Ο ίδιος πρωτοστατεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

5 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

6 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign