pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντιος Στάθης Πεχλεβανίδης κορυφαίος μπαλαδόρος στην ΕΣΣΔ

29/10/2014 - 1:17μμ
Ο Πόντιος Στάθης Πεχλεβανίδης κορυφαίος μπαλαδόρος στην ΕΣΣΔ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κλείνει σήμερα τα 54 χρόνια του ο Στάθης Πεχλεβανίδης, που στα νιάτα του χρίστηκε
«Μάστορας του Αθλητισμού της ΕΣΣΔ».

Με ρίζες από το χωριό Ισχανάντων της Σάντας, παιδί της οικογένειας Λαζαρίδη (που έγινε Πεχλεβανίδη λόγω της ενασχόλησης του προπάππου του με την πάλη
– ήταν «πεχλεβάν’»), ήρθε από το Καζακστάν στην Ελλάδα και συνέχισε το ποδόσφαιρο παίζοντας και
στον Λεβαδειακό.

Ο Ευστάθιος Πεχλεβανίδης γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1960 στην πόλη Τσιμκέντ σε οικογένεια ανθρώπων που εξορίστηκαν στο Καζακστάν από τον Καύκασο.

Από μικρός γνωρίστηκε με τη στρογγυλή θεά και απέκτησε φήμη από αυτήν. Έγινε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Σοβιετικής Ένωσης. Τον θυμούνται στις ομάδες Μεταλούργκ της πόλης Τσιμκέντ, Καϊράτ της πόλης Άλμα Άτα (Αλμάτι) και έπειτα στον Λεβαδειακό.


Ο Στάθης Πεχλεβανίδης επί τω έργω

Κέρδισε τον τίτλο «Μάστορας του αθλητισμού της ΕΣΣΔ» αλλά και το ρεκόρ συμμετοχής σε 226 αγώνες. Είχε βάλει 69 γκολ στην Υψηλή Εθνική κατηγορία (σύστημα ΕΣΣΔ), και 25 γκολ στην Α΄ Εθνική. Στην Ελλάδα έπαιξε σε 35 αγώνες και έβαλε 15 γκολ.

Στο Καζακστάν ο Πεχλεβανίδης καταχωρίστηκε στη συμβολική Εθνική Ομάδα του 20ού αιώνα, μετά από επιλογή αθλητικών συντακτών και παραγόντων του ποδοσφαίρου.

Η αναγνώρισή του από τους Ποντίους

Ερασιτεχνικούς αγώνες προς τιμήν του έχουν διοργανώσει οι συμπατριώτες τους Πόντιοι αλλά και οι φίλοι από το Καζακστάν. Σε έναν τέτοιο αγώνα, στα Άνω Λιόσια, συγκινημένος ο Στάθης Πεχλεβανίδης είπε στους παρευρισκόμενους φιλάθλους:

«Να παραμείνετε Έλληνες. Κρατήστε γερή την εθνική μας συνείδηση. Διατηρήστε τη φιλία μεταξύ σας. Και σε αυτό θα σας βοηθήσει η αγάπη σας για τον αθλητισμό».


Ο Στάθης Πεχλεβανίδης (όρθιος, πρώτος αριστερά) με φιλάθλους και συμπατριώτες στις 27/1/2011 στα Άνω Λιόσια

Για τη ζωή και την καριέρα του ο Στάθης Πεχλεβανίδης έγραψε βιβλίο στη ρωσική γλώσσα με τίτλο Ο γκολαδόρος του Καζακστάν. Εκδόθηκε στην γενέτειρά του το 2010, αλλά ο ίδιος θα ήθελε να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

«Ο γκολαδόρος του Καζακστάν»

Σε μια συνάντησή μας μου εξομολογήθηκε: «Έγραφα μόνος μου, όταν είχα διάθεση να εκμυστηρευτώ κάποιες προσωπικές στιγμές της ζωής μου. Χρησιμοποιούσα διάφορα βιβλία σχετικά με το θέμα. Με βοήθησαν και στον εκδοτικό οίκο. Θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ στις σελίδες της ποντιακής ιστορίας.

»Αφιέρωσα μέρος του βιβλίου στην καταγωγή μου και την οικογένειά μου. Μελέτησα το γενεαλογικό δέντρο μέχρι το 1870. Η ρίζα μας κρατάει από το χωριό Ισχανάντων της Σάντας του Πόντου. Το πραγματικό επώνυμό μας είναι Λαζαρίδης. Πεχλεβάν’ ήταν το παρατσούκλι του προπάππου του επειδή ήταν παλαιστής. Μετά τον ξεριζωμό, η οικογένειά μας εγκαταστάθηκε στην πόλη Βατούμ.


Το εξώφυλλο του βιβλίου του

»Ο πατέρας μου ο Αλκιβιάδης στο επάγγελμα ήταν οδηγός, αλλά τον θυμούνται όλοι οι φίλοι του ως καλό ποδοσφαιριστή. Από το 1944 μέχρι το 1946 ο πατέρας έπαιζε στη βασική ομάδα της Γεωργίας, την Ντινάμο Τιφλίδας. Είχε φτάσει να παίζει για το κύπελλο της ΕΣΣΔ. Ήταν ένας από τους 33 καλύτερους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης και κατείχε τον τίτλο “Μάστορας του αθλητισμού”. Είμαι υπερήφανος που κατέκτησα τον ίδιο τίτλο. Αυτός μου εμφύτευσε την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο.

»Το 1949 οι Έλληνες του Καυκάσου εξορίστηκαν στο Καζακστάν. Στον πατέρα μου οι αρχές πρότειναν να παραμείνει στη Γεωργία κατ’ εξαίρεση. Αυτός όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά και ακολούθησε τους συμπατριώτες του».

Ο Στάθης Πεχλεβανίδης είναι το μοναδικό παιδί της δεύτερης γυναίκας του πατέρα του, Δόμνας. Έχει πέντε ετεροθαλή αδέλφια, όλα αγόρια, από την πρώτη σύζυγο του πατέρα του, Στάλη.

Η αγάπη των φίλων πίσω στο Καζακστάν

Για τα 50ά γενέθλιά του, φίλοι και πρώην συνεργάτες κάλεσαν τον Πεχλεβανίδη στο Αλμάτι έχοντας διοργανώσει εκδήλωση προς τιμήν του. Η υποδοχή, από ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, ήταν θερμή. Εκεί, ακόμα και ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος του ευχήθηκε τα χρόνια πολλά από το διάστημα!

Στη συζήτησή μας, ο Στάθης θυμάται τις στιγμές με συγκίνηση:

«Η εκδήλωση ήταν υπέροχη. Περισσότερο απ’ όλα με ευχαρίστησε που πήρα τις ευχές του Γιουρτσίχιν. Έχει ελληνικές ρίζες, και η ολιγόλεπτη κουβέντα μαζί του έμεινε στη μνήμη μου. Είμαι ευγνώμων στους φίλους που ασχολήθηκαν με την εκδήλωση: τον Νίκο Σαραπανίδη, τον Κωνσταντίνο Λαζαρίδη, τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, και στον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου «Φιλία», Παύλο Θεοδωρίδη. Ανταποκρίθηκε ενεργά και η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της πόλης Αλμάτι. Σε όλη την πόλη ήταν τοποθετημένες αφίσες αφιερωμένες στην εκδήλωση».

Ο Πεχλεβανίδης ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, έχοντας πλάι του τη σύζυγό του Βιολέτα και τα παιδιά του Δημήτρη και Δόμνα – έχει γίνει μάλιστα και παππούς. Με το Καζακστάν όμως εξακολουθούν να τον συνδέουν πολλά. Όπως μας λέει: «Η Ελλάδα είναι η εθνική μου πατρίδα και το Καζακστάν η προσωπική ιδιαίτερη πατρίδα μου».

Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Super League: Ο Γιόβιτς υπέγραψε τη νίκη της ΑΕΚ στη Λεωφόρο

30/11/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Super League: Δύσκολες νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αστέρα

30/11/2025 - 9:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: «Δύο στα δύο» και κορυφή για την Εθνική

30/11/2025 - 9:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Super League: Επιτέλους νίκη ο Άρης – Τεσσάρα η Κηφισιά, «διπλό» ο Βόλος

29/11/2025 - 10:54μμ
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Ασημένιο μετάλλιο η Γιαννακοπούλου

29/11/2025 - 8:28μμ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ με άρωμα γυναίκας στο ΟΠΑΠ Game Time

28/11/2025 - 2:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Conference League: Ιστορικό διπλό στη Φλωρεντία η ΑΕΚ

28/11/2025 - 12:45πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Europa League: Νίκη με… ιταλικό στιλ για τον Παναθηναϊκό

28/11/2025 - 12:24πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Europa League: Έχασε την ευκαιρία για οκτάδα ο ΠΑΟΚ

27/11/2025 - 10:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: Επιβλητική στην πρεμιέρα η Εθνική

27/11/2025 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

19 λεπτά πριν
Ο συνήγορος της ηθοποιού Δήμητρας Ματσούκα, έξω στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Δήμητρα Ματσούκα: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή για παραβάσεις του ΚΟΚ

44 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

1 ώρα πριν
Εικόνα από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ταξί στην Αθήνα (φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Ταξί: 48ωρη απεργία γιατί «τα περιθώρια του διαλόγου εξαντλήθηκαν»

2 ώρες πριν
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κακουργηματική δίωξη στον 16χρονο Ρομά που έκλεψε μοτοσικλέτα, οδηγούσε επικίνδυνα και αγνόησε τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign