Μπορεί τα εκλογικά αποτελέσματα να βγουν μετά από λίγες μέρες, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο βασιζόμενος σε ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις (exit polls) θεωρεί ότι έκοψε πρώτος το νήμα και άρα μπορεί να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Όπως αναφέρει μία από τις δημοσκοπήσεις, τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία τις κέρδισαν φιλοευρωπαϊκά κόμματα, οπότε η πρώτη Βουλή που θα προκύψει μετά την ανατροπή του φιλορώσου Γιανούκοβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο θα είναι φιλοδυτική. Μάλιστα, για πρώτη φορά μένει εκτός βουλής το κομμουνιστικό κόμμα.
Ο Ποροσένκο θεωρεί ότι πρέπει να βιαστεί γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του είναι πολλές και σοβαρές.
Ψηφοφορία δεν έγινε σε δύο περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία (3 εκατ. είναι οι ψηφοφόροι σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) κι έτσι 27 κοινοβουλευτικές έδρες εκεί και στην Κριμαία -η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το Μάρτιο- θα παραμείνουν κενές.
Παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας, από τον περασμένο Ιούνιο, να σταματήσει την τροφοδότηση της Ουκρανίας με φυσικό αέριο. Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται υπό κατάρρευση με πρόβλεψη μείωσης του ΑΠΕ για φέτος από 7% έως 10%.