pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΝΦΙΑ: Τα καλά νέα – Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο από την εφορία

23/09/2014 - 7:45πμ
ΕΝΦΙΑ: Τα καλά νέα - Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο από την εφορία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ έφερε καλά νέα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τον φόρο τους να μειώνεται αισθητά μετά την τελευταία εκκαθάριση που έγινε το περασμένο Σάββατο. 

Η απόφαση ορίζει ότι σε όσες περιπτώσεις ο φόρος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 300 ευρώ λόγω των αλλαγών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, όσο και στη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από το έλεγχο στην εφορία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του N. 4223/2013». Αποκωδικοποιώντας την πρόβλεψη, προκύπτει ότι «η εκκαθάριση με βάση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας» είναι αυτή που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αφορά στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών αλλά και στα ακίνητα της Κεφαλονιάς. Επίσης, η «μη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013» αναμένεται ότι θα αφορά και στα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για όσους δικαιούνται έκπτωσης (π.χ πολύτεκνους, ανάπηρους, άτομα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για έκπτωση κλπ).

Τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι;

Ανατρέχοντας στην παράγραφο 3β του άρθρου 6, αναφέρονται τα εξής: «Εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου». Άρα στην πράξη, όσοι γλίτωσαν ή θα γλιτώσουν περισσότερα από 300 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ επειδή το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τις προϋποθέσεις χορήγησης εκπτώσεων ή τη μέθοδο υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Η πρόβλεψη της απόφασης, εκτιμάται ότι αφορά σε περισσότερους από 150.000 φορολογούμενους.

Τι να προσέξουμε

Όπως προκύπτει από την απόφαση στα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα υπάρχουν ορισμένες «ειδοποιήσεις» από το υπουργείο Οικονομικών τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Για παράδειγμα αναφέρονται τα εξής:

1.     Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.

2.     Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. Αυτή η περίπτωση είναι πολύ σημαντική. Η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει «παραδοχών» σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων Όποιος λοιπόν δει τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του καθώς οι «παραδοχές» το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα αποτυπώνουν τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου.

Η απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, περιγράφει και όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκκαθάριση του φόρου που θα προκύψει μετά την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την naftemporiki.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Προσφορά της Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης

10/09/2025 - 8:44μμ
Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Πιερρακάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιοι και πόσο ωφελούνται – «Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση»

8/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

89η ΔΕΘ: Άνοιξαν οι πύλες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη – Και με την απαραίτητη ποντιακή πινελιά 

6/09/2025 - 1:39μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 12 Σεπτεμβρίου – Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου

5/09/2025 - 7:36μμ
Προετοιμασίες για τη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» τα τεκμήρια – Ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν για οικογένειες, ενστόλους και συνταξιούχους

4/09/2025 - 12:50μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των παράνομων επιδοτήσεων ανά Περιφέρεια – Θεαματική πρωτιά για την Κρήτη

2/09/2025 - 2:52μμ
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: 1.036 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις 22,7 εκατ. ευρώ – Δέσμευση περιουσιών

2/09/2025 - 12:57μμ
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: 1,5 δισ. στο πρωθυπουργικό καλάθι για μειώσεις φόρων, ενισχύσεις σε ένστολους και συνταξιούχους και στεγαστικό

31/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου

29/08/2025 - 6:30μμ
Κρουαζιερόπλοιο στο Ναύπλιο
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυτιλία: Γυρίζει μπούμερανγκ το τέλος κρουαζιέρας – Τι διαπιστώνουν φορείς του κλάδου

29/08/2025 - 1:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

2 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

3 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

4 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign