pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα όσα έγιναν στη 10η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας (φωτο)

15/09/2014 - 3:50μμ
Αύριο ξεκινά η 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ένα μαγευτικό τοπίο στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. και του Δήμου Πολυγύρου στην Χαλκιδική.

Το θέμα της 10η Συνάντησης φέτος ήταν «Ο Πόντος στην αρχαιότητα και η εκπαίδευση στον Πόντο». Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Πόντιοι νεολαίοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν αλλά και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, το τριήμερο 12 έως 14 Σεπτεμβρίου 2014.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νέοι άρχισαν να φτάνουν στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, όπου τους υποδεχόταν η οργανωτική επιτροπή της νεολαίας που τους τακτοποιούσε στους κοιτώνες της παιδικής κατασκήνωσης. Με την ολοκλήρωση των αφίξεων, έγινε η επίσημη έναρξη της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αγιασμό τον οποίον έκανε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος. Στην ομιλία του έκανε λόγο για το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι νέοι ποντιακής καταγωγής βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου.


Η βραδιά συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Επαμεινώνδρα Φαχαντίδη, του Προέδρου του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. Λεόντιου Σαρβανίδη “ψυχή” της διοργάνωσης, του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γρηγόρη Κεσαπίδη και άλλων. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ πρότεινε οι συναντήσεις ποντιακών χορών να γίνονται ανα διετία και στο ενδιάμεσο να γίνεται συνάντηση εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ως εκπρόσωπος του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γ. Παρχαρίδη παραβρέθηκε ο Γιώργος Χαρισόπουλος. Παρέστησαν και απηύθηναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος και ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της κατασκήνωσης, Δημήτριος Ζαγκίλας.


Το Σάββατο το πρωί τις εκδηλώσεις άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλώσσας- φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ηλίας Πετρόπουλος ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Ο Εύξεινος Πόντος κατά τα αρχαία χρόνια». Έπειτα τη σκυτάλη πήρε ο ιστορικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνιος Παυλίδης που αναφέρθηκε στην «Εκπαίδευση και ιδεολογία του ποντιακού ελληνισμού».

Την Κυριακή τελευταία ημέρα της συνάντησης, ο Θεοδόσιος Κυριακίδης, Θεολόγος- Ιστορικός αναφέρθηκε στο θέμα: «Σπουδές με ειδίκευση στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1919-1923». Αργότερα έγινε και συζήτηση για ένα σύγχρονο κοινωνικό- επιστημονικό θέμα τα «Βλαστοκύτταρα- δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων».

Οι νέοι εκτός από τις ομιλίες παρακολούθησαν το επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ: «Στα χνάρια των Αργοναυτών», του ερευνητικού κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και την ταινία μικρού μήκους «Πόντος», σε σκηνοθεσία του Peter Stefanidis.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαύδος: Ένα ελληνικό νησί-θησαυρός, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (φωτο)

Σεισμός 4 Ρίχτερ κοντά στη Γαύδο

33 λεπτά πριν
Ο Φώτης Κόντογλου

Φώτης Κόντογλου: Προβολή ντοκιμαντέρ για τον «σπουδαίο Μικρασιάτη» στη Νέα Φιλαδέλφεια

57 λεπτά πριν
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)

Φθηνή πρόβα πολέμου;

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Ρετρό Ελληνικού ποδοσφαίρου)

Γιώργος Μητσιμπόνας: Το καμάρι της Λάρισας που έγραψε ιστορία στα γήπεδα αλλά έφυγε στα 35 του

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

3 ώρες πριν
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα απευθύνεται για πρώτη φορά στους Αμερικανούς μετά τη δολοφονία του (φωτ.: YouTube)

«Δεν έχετε ιδέα γι’ αυτό που έχετε απελευθερώσει σε όλη τη χώρα»: Ομιλία της χήρας του Τσάρλι Κερκ δίπλα στην άδεια καρέκλα του συζύγου της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign