Παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας η Πέργαμος με απόφαση της Unesco
Στον κατάλογο με τις τοποθεσίες που αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας έθεσε η UNESCO την αρχαία πόλη της Περγάμου και το παραδοσιακό χωριό Τζούμαλικιζικ, νοτιοδυτικά της Προύσας, που θεωρείται γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η τουρκική κυβέρνηση πάλευε χρόνια για να συμπεριληφθούν τα σημεία αυτά στη λίστα και το πέτυχε τώρα, με απόφαση που σφραγίστηκε σήμερα από τον διεθνή οργανισμό.
Η Πέργαμος ήταν η κορυφαία πόλη της Μυσίας, στη Μικρά Ασία και πρωτεύουσα του ομώνυμου βασιλείου. Έζησε αιώνες δόξας κατά την ελληνιστική περίοδο ενώ κατά τη βασιλεία του Ευμενίου Β’(197-159 π.Χ) οικοδομήθηκαν μερικά από τα ωραιότερα κτήρια του Ελληνιστικού Κόσμου. Ανάμεσά τους θαυμάσιοι ναοί και ο Βωμός της Περγάμου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλινίου, στην Πέργαμο γεννήθηκε η περγαμηνή ως υποκατάστατο του παπύρου. Και οφείλεται στην προσωρινή διακοπή εισαγωγής του παπύρου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 2ο αιώνα π.Χ.
Μετά την κατάληψή της από τους Ρωμαίους, η πόλη έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας. Η βιβλιοθήκη της ήταν από τις σπουδαιότερες του κόσμου, αλλά ο αυτοκράτορας Αντώνιος χάρισε μεγάλο μέρος των έργων της στην Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου.
Μετά την επανάσταση των Περγαμηνών κατά των Ρωμαίων (88μ.Χ.) και την επανάσταση του δολοφόνου του Καρακάλλα, Μακρίνου (117 μ.Χ.), η Πέργαμος απογυμνώθηκε από τα αξιολογότερα μνημεία τέχνης, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.
Τον 7ο αιώνα έγινε βυζαντινή επαρχία και το 1401 καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Ταμερλάνο. Πενήντα χρόνια αργότερα, λίγο πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Οθωμανοί άρχισαν να ξαναχτίζουν την πόλη στους πρόποδες του λόφου. Αυτήν την πόλη που ονομάζεται Bergama – παραφθορά της ονομασίας Πέργαμος- και έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους.
Από την αρχαία Πέργαμο έχει διασωθεί η Ακρόπολη που περιλαμβάνει ερείπια ναών, ταφικά μνημεία και το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Σώζεται επίσης και το Ασκληπιείο της Περγάμου, του 4ου αιώνα π.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή βρίσκεται στο Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο.
Η UNESCO που εξακολουθεί να συνεδριάζει στο Κατάρ, επιλέγει από εκατοντάδες υποψηφιότητες τους τόπους που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτόν τον οργανισμό, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Τους έχει αφαιρεθεί από το 2013, δύο χρόνια αφότου έπαυσαν να καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της UNESCO να δεχτεί την παλαιστινιακή κυβέρνηση ως πλήρες μέλος, εκπροσωπούσα κράτος. Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις διεθνών ηγετών, δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος.
Η Ελλάδα έχει πολλούς τόπους στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας – από την Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Ολυμπία μέχρι την παλιά πόλη της Κέρκυρας και την Αθωνική Πολιτεία. Για να δείτε όλον τον κατάλογο πατήστε εδώ: http://whc.unesco.org/en/statesparties/gr
Σύνταξη pontos-news.gr