pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές 2014: Η Google ξέρει τους νικητές!

14/05/2014 - 5:43μμ
Εκλογές 2014: Η Google ξέρει τους νικητές!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκλογές 2014: Η Google ξέρει τους νικητές!

Στην εποχή της Google, δεν είναι παράξενο οι διαδικτυακές αναζητήσεις να αφήνουν το «αποτύπωμά» τους ακόμη και στις εκλογές, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους, ιδίως τους αναποφάσιστους, από τους οποίους, άλλωστε, συνήθως κρίνεται και το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που βασίστηκε σε πειράματα σχετικά με τις πρόσφατες ινδικές εκλογές.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Συμπεριφορικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρόμπερτ Επστάιν, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail και την αμερικανική Washington Post, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι ψηφοφόροι στην μηχανή της Google, ασκούν σημαντική επίδραση στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορεί τελικά να κρίνει μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία υπάρχει μικρή απόσταση ψήφων ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές για την πρώτη θέση.

Στην εποχή μας, πριν τις εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι «τσεκάρουν» μέσω Google κόμματα και υποψηφίους. Οι ερευνητές, χώρισαν τυχαία περίπου 1.800 Ινδούς εθελοντές σε ξεχωριστές ομάδες, ενώ η μηχανή αναζήτησης ήταν «πειραγμένη» έτσι ώστε σε κάθε ομάδα τεχνηέντως να εμφανίζονται με διαφορετική ιεραρχική σειρά τα αποτελέσματα. Τα πειράματα έδειξαν ότι ανάλογα με το ποιoς υποψήφιος ή κόμμα (στις ινδικές εκλογές) εμφανιζόταν πάνω-πάνω στις αναζητήσεις μέσω Google, οι ψηφοφόροι επηρεάζονταν σημαντικά στη διαμόρφωση της τελικής προτίμησής τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, σε μερικές περιπτώσεις, η επίδραση της Google στις ψήφους μπορεί να φθάσει το 12% έως 15%. Όσο πιο ψηλά εμφανίζεται κάποιος υποψήφιος ή κόμμα στην ιεράρχηση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, τόσο κερδίζει «πόντους» στο εκλογικό σώμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με τους ερευνητές, εδώ και χρόνια αρκετές εταιρίες δαπανούν μεγάλα ποσά, ώστε να επηρεάζουν την εμφάνιση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, «σπρώχνοντάς» τα προκειμένου να εμφανιστούν πιο ψηλά στις αναζητήσεις.

Σε μια παρεμφερή έρευνα που η ίδια ερευνητική ομάδα είχε κάνει πέρυσι στις ΗΠΑ, είχε διαπιστώσει ότι η «χειραγώγηση» των αναζητήσεων μπορεί να «ανεβάσει» έναν υποψήφιο έως και 15% στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η νέα μελέτη, με αφορμή τις ινδικές εκλογές, έδειξε ότι ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος μπορεί να αυξήσει περίπου 12% τα ποσοστά του, ανάλογα με τη σειρά που εμφανίζεται στο «ψαχτήρι» της Google.

Παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από το 25% των εθνικών εκλογών κρίνονται με διαφορά κάτω του 3%. Όπως έδειξε η έρευνά τους, πιο ευάλωτοι στην «μαγεία» της Google είναι οι γυναίκες άνω των 35 ετών (το 19% επηρεάστηκαν) και οι άνεργοι (το 18%).

«Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, για μια πραγματική απειλή κατά της δημοκρατίας», δήλωσε ο Επστάιν. «Αν και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να ανεβάσουν τη θέση τους στις αναζητήσεις, τότε ανταγωνίζονται και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως η Google -που έχει μονοπώλιο στις αναζητήσεις στην Ινδία- υποστήριζε κάποιον υποψήφιο, εύκολα θα τον βοηθούσε να εκλεγεί, χειραγωγώντας τις αναζητήσεις και κανένας δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι. Αλλά ακόμη κι αν, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, ο αλγόριθμος αναζήτησης της εταιρείας υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, χιλιάδες ψήφοι θα κατευθυνθούν προς αυτόν», πρόσθεσε.

Από την άλλη πάντως, η Google επιμένει ότι το σύστημά της είναι αμερόληπτο. «Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αντανακλούν αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο και εμείς διαφυλάσσουμε την ακεραιότητα των αλγορίθμων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματός της.

Άλλοι επικριτές του Επστάιν επισήμαναν ότι οι ψηφοφόροι έχουν πια πολλές άλλες πηγές πληροφόρησης και επηρεασμού, πέρα από τις μηχανές αναζήτησης, συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπερτιμάται η επιρροή της Google.

Ο ελληνικής καταγωγής Παναγιώτης Μεταξάς, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Κολλέγιο Wellesley, που έχει ασχοληθεί με το θέμα, συμφώνησε ότι μια μηχανή αναζήτησης «μπορεί εν δυνάμει να ανατρέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι πέφτουν εύκολα θύματα χειραγώγησης. Η διαφήμιση είναι πρωτίστως η επιστήμη της χειραγώγησης». Πρόσθεσε ότι η Google, επειδή έχει επίγνωση ότι όντως μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, προσπαθεί να παρουσιάζει όσο πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram ramaduwaji)

Ράμα Ντουβάτζι: Η σύζυγος του νέου δημάρχου Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι είναι εικαστικός και μόλις 28 χρονών!

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Basketball Champions League: Έκαμψε τον Προμηθέα η Λέγκια Βαρσοβίας

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νίκη στο φινάλε για τον ΠΑΟΚ στο Κόσοβο

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

FIBA Europe Cup: Η Μπιλμπάο φρέναρε το Περιστέρι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ανάρπαστα τα εισιτήρια για τον ετήσιο χορό της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign