pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Mαριούπολη Ουκρανίας, εκεί που ζουν 100.000 Έλληνες

4/03/2014 - 11:55πμ
Mαριούπολη Ουκρανίας, εκεί που ζουν 100.000 Έλληνες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Mαριούπολη Ουκρανίας, εκεί που ζουν 100.000 Έλληνες. Πώς πήγαν εκεί, από τι κινδυνεύουν

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό 500.000 κατοίκους και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, δίπλα στην Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ζουν σήμερα 100.000 Έλληνες.

Στην περιφέρεια της Μαριούπολης υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την «ρουμέϊκου γλώσσα», η οποία είναι ελληνική. Δεν συμπίπτει, όμως, με καμιά άλλη ελληνική διάλεκτο και διαφέρει από χωριό σε χωριό.

Εφτασαν εκεί για να αποφύγουν τους Τούρκους της Κριμαίας

Οι Ρουμαίοι αυτοί είναι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών από την Κριμαία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί από το 1778 όταν η Ρωσία επέτρεψε την οργανωμένη μετανάστευση των καταπιεζομένων Ελλήνων από τους Τούρκους, που κατείχαν τότε την Κριμαία.

Το 1778 ύστερα από διάταγμα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται και η αιτία της μετανάστευσης των Ελλήνων από την Κριμαία, «για να αποφευχθεί η απειλή της υποδούλωσης και της συμφοράς όλων σας», 18 χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και έφυγαν από το Κριμαϊκό Σουλτανάτο για να εγκατασταθούν στα όρια μιας ακατοίκητης μέχρι τότε περιοχής που ανήκε στην Ρωσική αυτοκρατορία. Την εγκατάστασή τους εκεί είχε αναλάβει ο νεαρός τότε αξιωματικός Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ..

Οι Ελληνες της Αζοφικής και της Μαριούπολης, οι οποίοι δεν ανήκουν ούτε σε δεύτερη, ούτε σε τρίτη, ούτε καν σε δέκατη γενιά Ελλήνων, κατάφεραν να διατηρήσουν την γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιστορικής τους πατρίδας. Επίσης, πολύ παράξενο είναι και το γεγονός, ότι οι άνθρωποι που επί αιώνες δεν διατηρούσαν στις οικογένειές τους ούτε τις παραδόσεις των Ελλήνων, ούτε τα έθιμά τους, ούτε καν ήξεραν τη γλώσσα τους, αυτοαποκαλούνταν όμως ως Έλληνες.

Οι Ελληνες έκαναν την Μαριούπολη πόλη και κόμβο

Ως τότε, η πόλη ήταν τόπος διαμονής των Κοζάκων. Η πόλη γεννήθηκε ουσιαστικά όταν έφτασαν εκεί οι Ελληνες που έφυγαν από την Κριμαία. Ας σημειωθεί ότι οι Ελληνες είχαν εγκατασταθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης πολλοί Ελληνες της Μαριούπολης επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρόξενος εκεί, καθησυχάζει

Σήμερα, με τα γεγονότα στο Κίεβο, την έκπτωση του Γιανουκόβιτς, τη νές κυβέρνηση της Ουκρανίας και την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, οι Ελληνες της Μαριούπολης ανησυχούν.

Στη νοτιοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη -περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα- επικρατεί ηρεμία.

“Δεν έχουν καταγραφεί ούτε έχουν υπάρξει επιθέσεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου. Ούτε ακραία στοιχεία έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις.

Οι Έλληνες είναι ενωμένοι. Είναι ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστεί”, δήλωσε αυτές τις ημέρες των ταραχών ο γενικός πρόξενος Μαριούπολης Δημήτρης Παπανδρέου.

“Ανησυχούν μεν και όπως κάθε Ουκρανός πολίτης είναι προβληματισμένοι για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά δεν υπάρχει ούτε πανικός ούτε ακραίες κινήσεις, ούτε εντάσεις, ούτε τίποτα που θα μας ανησυχούσε σε μεγάλο βαθμό”, επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Ελλήνων ομογενών, σημείωσε πως δεν υπερβαίνουν τις 90.000 με100.000 και ότι είναι οργανωμένοι σε διάφορες κοινότητες.

“Έχουν δοθεί συστάσεις ώστε να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ακραίες ενέργειες, αν και δεν χρειαζόταν, καθώς οι ίδιοι ξέρουν τι να κάνουν.

Είμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους υπόλοιπους συναδέλφους στα άλλα προξενεία και τους Ευρωπαίους συναδέλφους”, τόνισε.

Ανέφερε ακόμα πως δεν έχει υπάρξει έως στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος για επαναπατρισμό. “Ο ελληνισμός εδώ ήταν πάντοτε φιλήσυχος και προσηλωμένος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Είναι υψηλό το επίπεδο του ελληνισμού και αυτό αναγνωρίζεται από παντού. Δεν συμμετείχε ποτέ σε ακραίες πολιτικές ομάδες ή οργανώσεις σε βαθμό που να στοχοποιηθεί”, υπογράμμισε.

“Η καρδιά των εξελίξεων είναι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Εκεί αποφασίζονται όλα. Οι υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

 Πηγή: iefimerida.gr 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

4 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

5 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign