pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ερντογάν ζητά να ξαναγραφεί η Ιστορία των Βαλκανίων!

25/10/2013 - 6:13μμ
Επιβεβαιώνει ο Ερντογάν την απειλή να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία, στην προσπάθειά της για πολιτιστική -κατ’ αρχάς- επικράτηση, επιδιώκει να απαλειφθούν από την ιστορία των Βαλκανίων όλα τα αρνητικά που συνδέονται με την οθωμανική αυτοκρατορία.

Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν κάποια σύννεφα στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας, όταν δημοσιεύθηκαν στον αλβανικό Τύπο αρνητικά σχόλια για το ακραίο Ισλάμ.
Ο κ. Ερντογάν, απάντησε με επιθετικό τρόπο, και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT ουσιαστικά αρνήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο να έχει γνώμη: «Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν φιλικές και αδελφικές σχέσεις που προκύπτουν από τα βάθη της Ιστορίας, αλλά το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ μικρό και δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει ενάντια στο Ισλάμ», είπε.

Όπως ήταν φυσικό οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου -και όχι μόνον- αντέδρασαν, υπενθυμίζοντας στον κ. Ερντογάν πως «όταν ήρθαν εδώ οι Τούρκοι, οι Αλβανοί ήταν χριστιανοί», κάποιοι μάλιστα έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι υποκρύπτει η «πολιτιστική εξάπλωση» της Τουρκίας. Συνήθη ήταν τα σχόλια, όπως «Εκείνο που θέλετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ισλαμικά εδάφη στα Βαλκάνια και να εισχωρήσετε σε αυτά! Είδαμε και πάθαμε στα 500 χρόνια σκλαβιάς, δεν φθάνουν;»

Προχθές όμως, ο κ. Ερντογάν βρέθηκε πάλι στο Κοσσυφοπέδιο (μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα) και απάντησε στο μήνυμα που του έστειλαν πολλοί Αλβανοί, ότι «Το ξαναγράψιμο της ιστορίας είναι παράλογο» και απαίτησε ουσιαστικά αυτό ακριβώς. Προέτρεψε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου να ξαναγραφεί η οθωμανική περίοδος στην περιοχή, με το επιχείρημα ότι «οι επώδυνες σελίδες της ιστορίας δεν πρέπει να στέκονται μπροστά μας συνεχώς», επεσήμανε.

Η Τουρκία, στην προσπάθειά της για πολιτιστική -κατ’ αρχάς- επικράτηση, επιδιώκει να απαλειφθούν από την ιστορία των Βαλκανίων όλα τα αρνητικά που συνδέονται με την οθωμανική αυτοκρατορία, αφού με τον νέο-οθωμανισμό του κ. Νταβούτογλου παραμερίσθηκε ο Κεμάλ, και εμφανίζεται η χώρα ως συνέχεια των Σουλτάνων. (Ο κ. Γ. Παπανδρέου και όλοι οι ομοϊδεάτες της κας Ρεπούση, ούτως ή άλλως έκαναν πράξη την ωραιοποίηση των οθωμανών).

Να σημειώσουμε όμως, ότι παρά τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, η Τουρκία λίγο απέχει από την τουρκοποίηση της αλβανικής Παιδείας στις δύο αλβανικές χώρες. Το πανεπιστήμιο Niğde της Τουρκίας υπέγραψε προ καιρού συμφωνία συνεργασίας με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Πριζρένης του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα, μάλιστα με ανακοίνωση αυτού του Πανεπιστημίου, εάν θεωρηθεί απαραίτητο, η διδασκαλία ενδέχεται να αλλάξει, με τη δημοσίευση αμοιβαίων δημοσιευμάτων, επιστημονικών ερευνητικών δραστηριοτήτων των δύο χωρών, κοινών εγκυκλοπαιδειών, βιβλίων, CD, και αναμένεται η δημιουργία ακόμη αμοιβαίων πολιτιστικών και επιστημονικών μελετών.

Με βοήθεια από την Τουρκία, η πόλη Λίπιαν στο Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2000, Τούρκοι επενδυτές εγκαινίασαν το κολέγιο Μεχμέτ Ακίφ, το πρώτο ιδιωτικό σχολείο που ανεγέρθηκε μετά την ένοπλη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Το σχολείο διαθέτει τάξεις από το νηπιαγωγείο έως την έκτη γυμνασίου, ενώ η διδασκαλία γίνεται στην αλβανική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα και υπάρχουν σχολικές εγκαταστάσεις στο Πρίζρεν και το Γιάκοβα.

Η τουρκική κυβέρνηση προγραμματίζει να ανοίξει πανεπιστήμιο στο Λίπιαν και υπόσχεται να επενδύσει περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του. Ο δήμος έχει ήδη διαθέσει 400 στρέμματα για το πλέον σύγχρονο πανεπιστήμιο στην περιοχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.

Όπως δείχνουν έργα σαν κι αυτό, η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν αναπτύξει μια δυνατή σχέση στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στο χτίσιμο των εκπαιδευτικών υποδομών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και πολλοί νέοι από το Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνουν στην Τουρκία για την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση.

Οι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες υποτροφίες, καθώς και εκείνες που χρηματοδοτεί η τουρκική κυβέρνηση, το κατέστησαν αυτό εφικτό για έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών.

Η ημέρα που θα δούμε τουρκικό Πανεπιστήμιο στην Θράκη, δεν θα αργήσει.

Πηγή: voria.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Δελτίο απογραφής πρέπει να καταθέσουν όσοι γεννήθηκαν το 2008-2009 και είναι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2029-2030

15/01/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

15/01/2026 - 2:01μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/POOL/Γιάννης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δείτε ζωντανά την υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 11:13πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό με την άφιξη της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 8:35πμ
H φρεγάτα «Κίμων» εν πλω στη Μεσόγειο, 14 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων»: Επίσημη εν πλω υποδοχή, παρουσία Τασούλα, Μητσοτάκη και Δένδια

14/01/2026 - 7:41μμ
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

13/01/2026 - 12:16πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

11/01/2026 - 10:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό

10/01/2026 - 12:20μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δυνάμεις της Σάμου (φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ουδένα απειλεί, αλλά είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

26/12/2025 - 4:10μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΑΜΥΝΑ

«Περιφερειακό ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Μεσόγειο; Υπεγράφη το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

23/12/2025 - 6:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: pexels.com)

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)

Μέγιστη υποκρισία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΕ: Επιστολή προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη για διαχείριση των πόρων που προορίζονταν για την αποκατάσταση των Ελλήνων παλιννοστούντων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: anatolinet.gr)

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

2 ώρες πριν
Με τον Κώστα Μπάρκουλη, σε σκηνή από ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου (πηγή: finosfilm.com)

Μέλπω Ζαρόκωστα: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών – Στο Σίδνεϊ είχε κάνει τα πρώτα της βήματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign