pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες

27/09/2013 - 10:05πμ
Οι Έλληνες μετακινούνται στα Βαλκάνια για να ζεσταθούν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ημερομήνια και τα πουλιά

Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τον καιρό που θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά οι επιστημονες μιλούν για έναν ζεστό και ξηρό χειμώνα με λίγες βροχές και από την άλλοι οι… λαϊκοί μετερολόγοι μιλούν για ένα βαρύ και πρόωρο χειμώνα.

Ειδικά αυτή την εποχή, με την έλευση του φθινοπώρου, τα καιρικά σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους λαϊκούς μετεωρολόγους να ερμηνεύουν τα «ημερομήνια», τους ορνιθολόγους να παρατηρούν την έλευση των πουλιών και τους επιστήμονες να δίνουν τις δικές τους προβλέψεις χρησιμοποιώντας στοιχεία από προγνωστικά μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης.

Ηπιος και ξηρός χειμώνας λένε οι επιστήμονες

Για έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, χωρίς παρατεταμένα διαστήματα με κρύο, κάνει λόγο ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας.

«Φυσικά, οι προβλέψεις που γίνονται και αφορούν τους επόμενους δύο μήνες, δεν έχουν την ακρίβεια των καθημερινών προβλέψεων» ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Σιούτας. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία από διεθνή ερευνητικά κέντρα που συλλέγουν και αξιοποιούν οι Ελληνες επιστήμονες, προκύπτει ότι τον Οκτώβριο η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ίσως λίγο πιο πάνω. «Ισως να είναι πιο ζεστός αλλά σχετικά ξηρός, με λιγότερες δηλαδή βροχές» λέει ο κ. Σιούτας.

Για τον Νοέμβριο, η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί λίγο κάτω από τα κανονικά, με αυξημένες βροχοπτώσεις και χαμηλότερη θερμοκρασία από τον μέσο όρο.

«Τα τωρινά, λοιπόν, στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα έχουμε βαρυχειμωνιά χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει δεν θα έχουμε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαρύ και πρόωρο χειμώνα βλέπουν τα ημερομήνια

Αντίθετα, τα «ημερομήνια» της λαϊκής μετεωρολογίας προμηνύουν έναν βαρύ και πρόωρο χειμώνα, αντλώντας δεδομένα από τον καιρό του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, άνθρωποι κυρίως της υπαίθρου, προκειμένου να κάνουν τις προγνώσεις τους, παρατηρούν τον καιρό από την 1η έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν από τις 14 έως και τις 25 Αυγούστου, προσέχοντας τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Παρατηρούν, δηλαδή, για 12 μέρες τις καιρικές συνθήκες και προβλέπουν τον καιρό για τους επόμενους 12 μήνες.

Αργεί προς το παρόν ο χειμώνας λένε οι ορνιθολόγοι

«Γλάροι στη στεριά, φουρτούνα στο πέλαγος» πιστεύουν, από την άλλη, οι κάτοικοι σχεδόν όλων των νησιών, που θεωρούν ότι τα τα πουλιά μπορεί να προδηλώνουν τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον βιολόγο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Γρηγόρη Τσούνη, τα πουλιά, κατά την αρχαιότητα, ήταν οι εντολοδόχοι και οι ερμηνευτές των θείων βουλών, καθώς είχαν την ιδιότητα να βρίσκονται πιο ψηλά από τους ανθρώπους – κοντά στους θεούς.

«Με τις κινήσεις των πουλιών μπορούμε να καταλάβουμε τις άμεσες καιρικές μεταβολές, όχι φυσικά να προβλέψουμε τις συνθήκες του επόμενου μήνα» διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Τσούνης.

«Για παράδειγμα, αν δούμε πουλιά όπως βαρβακίνες, να ‘κατεβαίνουν’ από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα κάτω, καταλαβαίνουμε ότι ο καιρός είναι ψυχρός. Ο κοκκινολαίμης, που τον ακούμε να κελαηδάει ακόμα και μέσα σε αστικές νησίδες πρασίνου, όταν αρχίζει να προσεγγίζει τον άνθρωπο προκειμένου να βρει τροφή, ξέρουμε ότι κάτι αλλάζει στον καιρό. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κοκκινολαίμηδες να μας πλησιάζουν άρα ο χειμώνας ακόμα … αργεί” εξηγεί ο κ.Τσούνης.

Και για όσους έχουν την ατυχία να βρεθούν απροετοίμαστοι στη … βροχή, ο κ. Τσούνης συμβουλεύει να κοιτούν απλώς τα πουλιά, τα οποία, όταν ετοιμάζεται να βρέξει, επιλέγουν να μην πετάνε ψηλά λόγω του χαμηλού βαρομετρικού!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

9/07/2025 - 11:34μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Ωρωπό: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Οι καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων

9/07/2025 - 8:44μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου – Το κατηγορητήριο: «Αδίστακτη δράση» και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

9/07/2025 - 8:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωρωπός: Πυρκαγιά στο Ασπροχώρι, σε αγροτοδασική έκταση – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

9/07/2025 - 6:52μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επτά καταδίκες και δύο φυλακίσεις για υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας Οδού

9/07/2025 - 5:27μμ
Η Ειρήνη Μουρτζούκου μεταφέρεται στα δικαστήρια της Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Φόνισσα» φώναζαν στην Ειρήνη Μουρτζούκου – «Μου μίλαγαν οι δαίμονες, δεν όριζα τα χέρια μου» λέει εκείνη

9/07/2025 - 2:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη της Greek mafia: Αυλαία στο Εφετείο Κακουργημάτων – Οι αποφάσεις

9/07/2025 - 2:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το σιδηρόδρομο – Τι περιλαμβάνει

9/07/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

9/07/2025 - 11:26πμ
Η Ειρήνη Μουρτζούκου οδηγείται  τον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ειρήνη Μουρτζούκου ομολόγησε τις δολοφονίες 3 βρεφών και της αδελφής της

9/07/2025 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

6 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

7 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign