pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλη νίκη για τη καγκελάριο, άγγιξε την αυτοδυναμία

23/09/2013 - 8:02πμ
Μεγάλη νίκη για τη καγκελάριο, άγγιξε την αυτοδυναμία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη νίκη για τη καγκελάριο, άγγιξε την αυτοδυναμία

Μεγάλοι νικητές των γερμανικών εκλογών αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5%, σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στη δεύτερη θέση ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 25,7%, η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%, ενώ οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit polls, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Στο 73% η συμμετοχή

Η συμμετοχή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, σε σύγκριση με το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Το 2005 -όταν η Άγκελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά καγκελάριος- η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 77,7%, ενώ το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε φτάσει το 79,1%.

Τα βλέμματα τώρα στον σχηματισμό κυβέρνησης

Δεδομένου ότι το κόμμα της κ. Μέρκελ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 52% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμά συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμεί κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Θρίαμβος της Μέρκελ και στην εκλογική της περιφέρεια

Με 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια, εξελέγη η Άγγελα Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

Μεταξύ αυτών είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).

Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

Συγχαρητήρια Ρόμπεϊ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συνεχάρη την κ. Μέρκελ για τη νίκη της, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η Γερμανία και η νέα κυβέρνησή της θα συνεχίσει την προσπάθεια της και την συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών».

«Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μου με την Άγκελα Μέρκελ», πρόσθεσε ο κ. Ρόμπεϊ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Πηγές: naftemporiki.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

15/03/2026 - 2:39μμ
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

15/03/2026 - 1:47μμ
Κεριά και κασκόλ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, στην Καλαμαριά (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Καταθέτει φίλος του θύματος – Βαρύ το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

15/03/2026 - 11:46πμ
O Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάεφ σε εκλογικό κέντρο, Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Χ / Kazinform)
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα – Μεταρρύθμιση ή ενίσχυση της εξουσίας Τοκάεφ;

15/03/2026 - 10:34πμ
Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Κουντς (Quds Day) στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, στις 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Amiruddin Mughal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για επιθέσεις του Ιράν στον Κόλπο: «Με εξέπληξε» – Απειλές κατά Νετανιάχου και νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ

15/03/2026 - 9:20πμ
Εκτεταμένες ζημιές μέσα στο παλάτι του Γκολεστάν, στην Τεχεράνη (φωτ.: Χ/Saad Abedine)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταστροφές σε τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικούς χώρους – Εκτεταμένες ζημιές στις «Βερσαλλίες της Τεχεράνης»

15/03/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα – Τοπικές βροχές στα δυτικά

15/03/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

14/03/2026 - 11:30μμ
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

14/03/2026 - 11:02μμ
Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού στα σύνορα βομβαρδίζει στόχους στον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε Παρίσι ή Κύπρο – Αρνείται συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ

14/03/2026 - 9:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Κρίστοφερ Κόσμος φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην Κρήτη, μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματός του

47 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

1 ώρα πριν
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων: Αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία η Ραφαηλίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign