pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Λαϊνόπουλος: Ο Πόντιος που έγινε επιχειρηματικός θρύλος

1/08/2013 - 1:35μμ
Γιάννης Λαϊνόπουλος: Ο Πόντιος που έγινε επιχειρηματικός θρύλος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γιάννης Λαϊνόπουλος γεννήθηκε το 1925 στη Γάγγρα Καυκάσου, από Πόντιους γονείς. Δημιούργησε μια αυτοκρατορία την οποία παρέδωσε στα δύο παιδιά του, την Όλγα και το Μανώλη.

Ο Γιάννης Λαϊνόπουλος, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να τις συνεχίσει στην Αυστρία, όπου και τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βιέννης. Αν και τελείωσε την Ιατρική, τον κέρδισε ο επιχειρηματικός στίβος, όπου και εισήλθε το 1957. Το έτος αυτό βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ασχολείται με την εμπορία διάφορων βιομηχανικών ειδών αυστριακών εταιρειών (κομπρεσέρ, ακουστικά βαρηκοΐας κ.ά.).

Ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος δημιούργησε έναν πανίσχυρο όμιλο επιχειρήσεων, που απλώνει τις δραστηριότητές του σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής ζωής. Στις εταιρείες του γκρουπ του εντάσσονται οι Promot Λαϊνόπουλος, που υπήρξε μέχρι και το 2012 ο σημαντικότερος dealer της Mercedes-Benz Hellas πανελλαδικά, η Compact Lain, η οποία διευθύνεται από την κυρία Ολγα Λαϊνοπούλου και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα Smart, η εταιρεία LainAir, που αντιπροσωπεύει τα ελικόπτερα Eurocopter, η Eurolain, που ασχολείται με τη μακροχρόνια μίσθωση και ενοικίαση αυτοκινήτων Mercedes και Smart, η ΒΙΕΜ Austria Oil, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας των λιπαντικών, και οι εταιρείες Sany, OMV, Komptech, Economos, Holder κ.ά.

Ο ευπατρίδης της επιχειρηματικής ζωής έφυγε το 2001, σε ηλικία 76 ετών ύστερα από 44 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν καθόλου άνθρωπος της επίδειξης, δηλαδή δεν έκανε πράγματα που επεδείκνυαν τον πλούτο του χωρίς λόγο, επέτρεπε στα παιδιά του να ζουν ιδιαίτερα πλουσιοπάροχα. 

Είχαν την οικονομική άνεση να περνάνε καλά και το έκαναν. Ηταν πολύ καλά παιδιά με πολύ ευαίσθητες ψυχές, αλλά δεν μπορούσε να τους προειδοποιήσει κανείς για το κακό που θα ερχόταν. Ούτε μπορούσε κανείς τότε να φανταστεί ότι όλα αυτά θα τελείωναν μια μέρα και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένα. 

Πώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Πώς, όμως, έφτασαν τα δύο αδέλφια στα όρια της χρεοκοπίας; Πώς χάθηκε η τεράστια περιουσία που άφησε πίσω του ο πατέρας τους; Ηταν οι δικές τους σπατάλες, μια σειρά επιχειρηματικών λαθών, φταίνε μήπως οι Γερμανοί συνεργάτες τους που λίγο πολύ τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους ή είναι θύματα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τον κλάδο τους νωρίτερα από όλους τους άλλους;

Η απάντηση είναι ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τα παιδιά, παρά τις σπουδές τους σε οικονομικά και μάρκετινγκ στο Λονδίνο, σαφέστατα δεν διέθεταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του πατέρα τους, ο οποίος έζησε και πέθανε μέσα στη δουλειά. Λέγεται ότι η καρδιά του δεν άντεξε πάνω σε ένα σκληρό deal με τους Γερμανούς της Mercedes όταν του ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν τη δική τους αντιπροσωπία στην Ελλάδα. Λέγεται επίσης ότι μετά τον θάνατό του, άδικο και σκληρό στα 76 του χρόνια, η Ολγα και ο Μανώλης δεν θέλησαν ποτέ να αποκτήσουν στενές σχέσεις με τους Γερμανούς συνεργάτες τους. Για τα παιδιά ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ο πατέρας τους είναι πάντα ένα αγκάθι.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ανέλαβαν την εταιρεία, με τον Μανώλη στο τιμόνι της Promot και την Ολγα στο τιμόνι της Compact Lain που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, και με τη βοήθεια της μητέρας τους Ηλέκτρας, έδειξαν να συνεχίζουν στον ίδιο πετυχημένο δρόμο. Τον πρώτο χρόνο η Promot Λαϊνόπουλος αύξησε τα κέρδη της κατά 26%, εφαρμόζοντας ένα καινούριο πρόγραμμα εμπορικής πολιτικής, με προσφορές αλλά και επενδύσεις που φαινόταν να πιάνουν τόπο, διατηρώντας την στη θέση του αδιαμφισβήτητου leader της αγοράς.

Την ίδια ώρα η Ολγα Λαϊνοπούλου έκανε τη δική της επιτυχία, αυξάνοντας τις πωλήσεις των Smart κατά 371%, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο και γεμίζοντας την Ελλάδα με το μικροσκοπικό αυτοκινητάκι της Mercedes.

Κάπως έτσι κέρδισε η ίδια τον τίτλο «smart επιχειρηματίας», αλλά και κάτι ακόμη, πολύ πιο σημαντικό: την αποδοχή ότι, ναι, ο Γιάννης Λαϊνόπουλος είχε κάνει άξια παιδιά που θα μπορούσαν να συνεχίσουν την αυτοκρατορία του.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν έτσι και σήμερα τόσο η Ολγα όσο και ο Μανώλης Λαϊνόπουλος μετράνε μόνο απώλειες. Με διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις τράπεζες, τα δύο παιδιά του Γιάννη Λαïνόπουλου χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία το ένα μετά το άλλο, προσπαθώντας να διασωθούν.

Ρεπορτάζ της Εμμανουέλας Στεργίδου 

Πηγή: protothema.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ

10/09/2025 - 9:10μμ
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά – Υπάρχουν τραυματίες

10/09/2025 - 7:25μμ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Η «ταρίφα» του καρδιοχειρουργού στο Ιπποκράτειο: «Αν δεν μου δώσεις τα 3 χιλιάρικα, δεν την βάζω στο χειρουργείο»

10/09/2025 - 5:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: 59χρονος άνοιξε πυρ εναντίον υπάλληλου καθαριότητας στου Γκύζη – Πλούσια τα ευρήματα στο σπίτι του

10/09/2025 - 3:41μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος σεισμός στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

10/09/2025 - 1:48μμ
Ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Συκιές (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Συκιές Θεσσαλονίκης: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε 13χρονος – Συνελήφθη 18χρονος

10/09/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ: Στη Θυρίδα Πολίτη τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων

10/09/2025 - 9:09πμ
Σεπτέμβρης στο Γαλαξίδι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαιρία με λίγες συννεφιές και άνοδο της θερμοκρασίας

10/09/2025 - 8:00πμ
Τα δύο αδέλφια που φέρονται ως αρχηγοί της μαφίας της Κρήτης ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εισαγγελίας Χανίων προκειμένου να απολογηθούν στον ανακριτή (φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαφία της Κρήτης: Προφυλακίζονται οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί

9/09/2025 - 8:56μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε με σπασμένο γυαλί στην οικογένειά του επειδή έκανε ευχέλαιο!

9/09/2025 - 6:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

4 ώρες πριν
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ, ιδρυτής της ΜΚΟ «Turning Point USA» (φωτ.: EPA / Christobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί εναντίον του ακροδεξιού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ

4 ώρες πριν
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Jim Hollander / POOL)

Ο Νετανιάχου καλεί το Κατάρ να απελάσει τους «τρομοκράτες» της Χαμάς, απειλώντας με νέες επιθέσεις

5 ώρες πριν
Στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου (φωτ.: Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως)

Μνήμη Μικρασίας στο Ελευθέριο-Κορδελιό – Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία)

Θρίαμβος για το ελληνικό σκάκι: Ο Θεοδώρου νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ντομάρατζου!

6 ώρες πριν
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign