pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιβάν Σαββίδης: Θα προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματα των Ποντίων!

1/07/2013 - 10:03πμ
Ιβάν Σαββίδης: Θα προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματα των Ποντίων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» φιλοξενεί αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρέθηκε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα, όπου έχει χτίσει μία εκκλησία, κάνοντας δηλώσεις για διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως τον ποντιακό ελληνισμό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Real News:

Όταν το βανάκι μάρκας Μercedes “έπιασε” την ανηφόρα για την εκκλησία, όλοι έσπευσαν να ανοίξουν τον δρόμο. Η κάμερα, που έστελνε εικόνα σε δύο τεράστια video walls, εστίασε στο πρόσωπο του επιβάτη. Ήταν ο Ιβάν Σαββίδης που, όπως κάθε χρόνο, έφθανε στο Πρόχωμα για να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος με τα “αδέλφια” του, τους Ελληνοπόντιους.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ και των επιχειρήσεων δεν ξεχνά ποτέ την ποντιακή του καταγωγή και δεν χάνει την ευκαιρία να βρεθεί στο πλευρό των παλιννοστούντων. Ίσως γι’ αυτό και εκείνοι τον υποδέχονται σαν ήρωα.

“Δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Θα προσπαθήσω όμως, με όλες μου τις δυνάμεις να λύσω τα κοινά προβλήματα. Θα υποστηρίξω τα δικαιώματα των παλιννοστούντων. Και θα τα καταφέρω”, τους ξεκαθάρισε ο ίδιος στην ομιλία του λίγο αργότερα.

“Δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Είμαι “χορτασμένος” από την πολιτική στη Ρωσία. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Είμαι άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, αλλά κάνει έργα”.

Φορώντας μπλε κοστούμι και γαλάζια γραβάτα, ο I. Σαββίδης έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Πνεύματος λίγο μετά τις 11 το πρωί. Είναι η εκκλησία που έχτισε ο ίδιος, σ’ έναν λόφο έξω από το Πρόχωμα, στη μνήμη των γονιών του, του Ιγνάτιου και της Κλεονίκης. Στο προαύλιο τον περίμεναν εκπρόσωποι σωματείων αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες. Ο I. Σαββίδης τους χαιρέτησε ευγενικά, μίλησε για λίγο μαζί τους και, αμέσως μετά, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Άναψε ένα κεράκι και προσκύνησε με ευλάβεια την εικόνα του Αγίου Πνεύματος.

“Παρακαλώ τον Θεό να μη μας αφήσει από την προσοχή του”, έλεγε σε όσους έτρεχαν να τον αγκαλιάσουν. “Τον παρακαλώ να μας ευλογεί και να μας βοηθάει πάντα”.

Ποντιακό γλέντι

Δίπλα το γλέντι είχε ανάψει. Η μελωδία από τα ποντιακά τραγούδια έφθανε μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό. Το ίδιο και οι μυρωδιές από τα “κοψίδια”, το βραστό αρνί, τα ψάρια και τις ποντιακές πίτες “λαβάς”. Ο μεγάλος αδελφός του Ιβάν, ο Παύλος, είχε φροντίσει για την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε, η εορτή του Αγίου Πνεύματος για τους Ελληνοπόντιους της περιοχής μοιάζει με ύμνο στις χαμένες πατρίδες. Είναι ένα πανηγύρι που στήνεται “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση” με αυτό που διοργάνωναν στο χωριό τους τη Σάντα, στην Τσάλκα της Γεωργίας. Γιατί αυτό ήθελε από την αρχή ο εμπνευστής και δημιουργός του, ο Ιβάν. Ο δικός τους Ιβάν.

“Από τη στιγμή που έχτισε αυτή την εκκλησία, με υλικά μάλιστα που έφερε από την “πατρίδα”, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχει γίνει το καθιερωμένο ραντεβού με τις μνήμες και την ιστορία μας”, μας εξηγεί ένας παλιός συμμαθητής του από τη Γεωργία. “Δέκα χρόνια τώρα όλοι ξέρουν το πρόγραμμα για τη σημερινή ημέρα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσκλήσεις”.

Μαζική προσέλευση

Έτσι, εκατοντάδες Ελληνοπόντιοι από τον Καστανά, το Πρόχωμα, το Αγιονέρι, τον Βαθύλακκο και τη Θεσσαλονίκη καταφθάνουν για να γιορτάσουν όπως παλιά οι πρόγονοί τους αλλά κυρίως για να συναντήσουν τον I. Σαββίδη.

“Να φροντίζετε για το μέλλον των παιδιών σας. Να τα στέλνετε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, για να μορφωθούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία σαν ισότιμοι πολίτες”, τους παροτρύνει ο ίδιος από το μικρόφωνο. “Όταν γίνονται βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές να ψηφίζετε δικούς μας ανθρώπους. Νέα παιδιά, δικά μας σπουδαγμένα. Μη νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι δικιά τους. Η Ελλάδα είναι και δικιά μας. Η Ελλάδα είναι ολών μας”.

Εκείνοι τον ακούν με σεβασμό. Χειροκροτούν με πάθος όταν τους αναλύει τις προσπάθειες που κάνει για να βρεθεί λύση στο θέμα της διακοπής των συντάξεων των παλιννοστούντων που βρίσκονται λιγότερο από 20 χρόνια στην Ελλάδα. Τους ενημερώνει για τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς καθώς και για τις προτάσεις που έχει διατυπώσει.

Πηγή: voria.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξωτερική άποψη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (πηγή: facebook.com/SyllogosKwnstantinoupolitwn)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

23/10/2025 - 9:00μμ
Νεαρό κορίτσι με φερετζέ στην Τουρκία του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: nilufergokce.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Σοϊλεμένογλου: «Εκεί που πάτε, θα πεθάνετε. Άφησε το κορίτσι σου να ζήσει»

23/10/2025 - 8:21μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που μοιράστηκε η Ειρήνη Σαχταρίδου (πηγή: Facebook / Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου / Eirini Sachtaridou)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαχταρίδου-Παναγιωτίδης στην καρδιά του γηπέδου της Τράμπζονσπορ

23/10/2025 - 11:29πμ
Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης στο «Αντάμωμαν» της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, το 2023 (φωτ.: ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης έχει την ποντιακή μουσική στο DNA του – Η πρόβλεψη του Χρύσανθου, το θρυλικό «Κορτσόπον»

23/10/2025 - 10:57πμ
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ', το 1918 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/
File:Sultan_Mehmed_VI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οκτώβριος 1918: Τούρκοι ομολογούν δημόσια τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων

22/10/2025 - 10:00μμ
Χορευτικός όμιλος «Σέρρα» (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στο δήμο Καλλιθέας – Μια γιορτή του πολιτισμού και της ενότητας

22/10/2025 - 3:00μμ
Πριν από την έναρξη της εσπερίδας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5)
ΠΟΝΤΟΣ

Σταλινικές διώξεις, οι αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας

22/10/2025 - 10:20πμ
Η Κλαυδία κατακτά και τη Νέα Υόρκη (φωτ.: facebook/Κλαυδία Παπαδοπούλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Times Square της Νέας Υόρκης φιγουράρει η Κλαυδία

22/10/2025 - 9:12πμ
Το έμβλημα του νέου συλλόγου φέρει την υπογραφή της Σοφίας Αμπερίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αροθυμία»: Ένας νεοσύστατος Σύλλογος Ποντίων και Φίλων στο Ρέθυμνο – Η συμβολή της Σοφίας Αμπερίδου

22/10/2025 - 8:36πμ
Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πηγή: YouTube / The Benaki Museum)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Άγνωστος Στρατιώτης: Εξίσου γνωστός, αλλά άγνωστος – Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Αθήνα

21/10/2025 - 7:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Νίκη σε τρελό ματς στη Γαλλία ο ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Λύγισε στο Ρότερνταμ ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Ο «Ξενιτέας» του Ehingen γιορτάζει 40 χρόνια παρουσίας

5 ώρες πριν
Πρέσβεις, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι αξιωματούχοι Ελλάδας-Τουρκίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR)

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Στη Σμύρνη συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: NDP PHOTO / Θωμάς Δασκαλάκης)

«Ζητείται ψεύτης» για …καλό σκοπό – Μια μεγάλη βραδιά θεάτρου και κοινωνικού έργου για παιδιά

6 ώρες πριν
(Πηγή: messolonghinews.gr)

Μεσολόγγι: Κλειστά τα σχολεία λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign