pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελικά πάμε για εκλογές τον Ιούλιο; Σενάρια

15/06/2013 - 4:11μμ
20 Ιαν 2013: Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην Λέσχη Νάουσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το πολιτικό σκηνικό εισήλθε σε μια άτυπη εκλογολογία, όπου η προσεχής Δευτέρα αποτελεί πλέον την καταλυτική ημερομηνία είτε της εξόδου από την κρίση είτε της εισόδου της χώρας σε εκλογικό πυρετό.

Έτσι μετά και την προεκλογικού και συσπειρωτικού χαρακτήρα συγκέντρωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στη Δάφνη την Παρασκευή, όπου ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την διαμόρφωση ενός μεταβατικού πλαισίου για την ΕΡΤ έτσι ώστε να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία της, με εξαιρετικά συρρικνωμένη δομή ασφαλείας, οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης κλιμάκωσαν την αντίθεσή τους απορρίπτοντας την πρόταση αυτή.

Τη Δευτέρα που μας έρχεται τρία συγκεκριμένα στοιχεία θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό.

Στοιχείο 1ο: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το απόγευμα της Δευτέρας στις 17.00 το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για την νομιμότητα ή όχι των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η απόφαση αυτή ήταν να εκδοθεί το απόγευμα της παρασκευής. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το zougla.gr, από το πρωί της Παρασκευής υπήρξε μεγάλη κινητικότητα ως προς το ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος κανονικά αναλαμβάνει να διαχειριστεί τέτοιου είδους ζητήματα και να εκδώσει απόφαση, βρίσκεται στο τέλος της θητείας του. Είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφεύγει την προσωπική του ανάμειξη σε τέτοια ζητήματα όταν η θητεία του βρίσκεται στην λήξη της.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις στο ΣτΕ, σε τέτοιες περιπτώσεις, αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα.

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το τελικό πόρισμα του ΣτΕ από το οποίο σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση εξαρτώνται σε ένα μεγάλο μέρος και οι εξελίξεις.

Στοιχείο 2ο: Συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Η εξέλιξη του ενδοκυβερνητικού διαλόγου στη συνάντηση αυτή εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων ένας εκ των οποίων αφορά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπενθυμίσει στους κυβερνητικούς συνεταίρους του πως συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως για την υπόθεση απολύσεων στο Δημόσιο ακόμη-ακόμη και το ζήτημα της ΕΡΤ, έχουν συζητηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πριν από τέσσερις μήνες, όπως επισημαίνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Κατά το Μαξίμου τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ είχαν πλήρη γνώση όχι μόνο του περιεχομένου των σχετικών αποφάσεων αναφορικά με την ΕΡΤ, αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αποφάσεις για την απόλυση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν καταλυτικές για την εκταμίευση των απαιτουμένων ποσών (3,5 δισ. ευρώ) που θα αποδεσμεύονταν από την τρόικα.

Τα ανωτέρω κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως οι τελικές αποφάσεις για την ΕΡΤ ελήφθησαν όταν κατέστη σαφές πως τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κωλυσιεργούσαν (ιδιαιτέρως ο δεύτερος), να πραγματοποιήσουν τις απολύσεις εκείνες, οι οποίες είχαν προσυμφωνηθεί. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ παρατηρώντας τις αντιδράσεις αμέσως μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αναδιαμόρφωσαν το πλαίσιο της πολιτικής τακτικής τους.

Υπ΄ αυτές τις συνθήκες η συνάντηση των τριών της Δευτέρας θα λάβει χώρα μέσα σε ένα κλίμα καχυποψίας και αντιθέσεων και μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Σενάρια εκλογών

Το ενδιαφέρον στοιχείο που καθορίζει και τις σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χρεώνουν στο Μαξίμου ότι προωθεί σενάριο πρόωρων εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο zougla.gr ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι επιτελείς του δεν επιζητούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αυτό διότι έχει καταστεί σαφές ότι δεν αρκεί η εκλογική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας για την διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διακυβέρνησης της χώρας και τονίζουν πως στη φάση που βρίσκεται η κοινωνία και η οικονομία χρειάζεται απαραίτητα η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά έτσι ώστε να διασφαλίζεται ευρύτερη συναίνεση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις το Μαξίμου διαβλέπει πως εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να καταγραφεί μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και άρα να εξουδετερωθεί η πολιτική τους επιρροή στην κοινωνία.

Κυβερνητικοί παράγοντα επισημαίνουν πως μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και ως εκ τούτου πρέπει να αποφευχθεί μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ανησυχούμε περισσότερο για την εκλογική προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από ότι οι ίδιοι» παρατηρούσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Στοιχείο 3ο: Πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατόπιν όλων τούτων η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας προσλαμβάνει διαστάσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Ο μοναδικός ομιλητής της συγκέντρωσης Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί με αυτόν τον τρόπο το λεγόμενο δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου προσφεύγοντας στην κοινωνία.

Κατά το δόγμα αυτό, το οποίο κυριάρχησε στις αρχές της δεκαετίας του 80 και κατέληξε στην εκλογική νίκη του ’81, «αφήνει στο κύμα να παρασύρει με το ρεύμα του το πολιτικό σκηνικό». Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου είναι λοιπόν μεγάλο και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος επενδύει στην διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων, που θα λειτουργήσουν ως «το κύμα» και θα επιβάλλουν συνθήκες κυριαρχίας της Κουμουνδούρου. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το momentum καθορίζεται από την υπόθεση της ΕΡΤ και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Aίθριος o καιρός σε όλη τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες

28/06/2026 - 8:08πμ
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Άγγελου: Καταδίκη 10 ετών στον 16χρονο για τον θάνατο του 17χρονου

27/06/2026 - 8:48μμ
Καπνός από τη φωτιά στα Κρυονέρια του Δήμου Ναυπακτίας, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: nafpaktianews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ναυπακτία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σε δύσβατη δασική περιοχή

27/06/2026 - 7:30μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην Πέτρα Βοιωτίας, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές σε Βοιωτία και Εύβοια: Σε ύφεση τα δύο μέτωπα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση

27/06/2026 - 6:18μμ
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα: Παραδόθηκε ακόμη ένας νεαρός για τη φονική συμπλοκή με θύμα τον 15χρονο

27/06/2026 - 4:27μμ
Άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν στον Καλαμώνα Ρόδου, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Χρ. Ευστρατίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Συναγερμός στον Καλαμώνα καθώς καίει σε δύσβατη περιοχή

27/06/2026 - 4:03μμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στη Βοιωτία, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / E-sterea.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτιά στη Βοιωτία: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Πέτρας Αλιάρτου – Απειλούνται σπίτια

27/06/2026 - 3:39μμ
Ασθενοφόρα στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σε σκοπευτήριο στο Ηράκλειο: 43χρονη σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πυροβολισμό

27/06/2026 - 2:03μμ
Δάσος καίει η φωτιά που ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο Θήβας. Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εποχικοί Πυροσβέστες)
ΕΛΛΑΔΑ

Βοιωτία: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε δασική έκταση στον Άγιο Βασίλειο Θήβας

27/06/2026 - 12:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Αλλαγές στα δρομολόγια της Γραμμής 3 από την Κυριακή

27/06/2026 - 12:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Aίθριος o καιρός σε όλη τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Μουντιάλ 2026: Άνετα το 3Χ3 η Αργεντινή – Ματσάρα και πρόκριση για Αλγερία, Αυστρία

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Κολομβία προσπέρασε την Πορτογαλία – Πρόκριση για το Κονγκό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

Μουντιάλ 2026: Ο Μπέλιγχαμ λύτρωσε την Αγγλία – Συνεπής στην πρόκριση η Κροατία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign