pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρχαρίδης: Ο Ποντιακός Ελληνισμός περιμένει μια συγνώμη από τον Ερντογάν

19/05/2013 - 8:45πμ
Παρχαρίδης: Ο Ποντιακός Ελληνισμός περιμένει μια συγνώμη από τον Ερντογάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης, μεταξύ άλλων είπε πώς περιμένουμε να ακούσουμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη στον Ποντιακό Ελληνισμό μιμούμενος τον τέως Γερμανό καγκελάριο Βίλυ Μπραντ που ζήτησε συγνώμη από τον Εβραϊκό Λαό για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Δελιτε την ανακοίνωση παρακάτω.

Θεσσαλονίκη, 14-5-2013

Αρ.Πρ.:6068

Οι Τούρκοι κατά τα έτη 1915-1923 με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» προχώρησαν σχεδιασμένα στην εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών του
Πόντου και της Μικράς Ασίας ( Έλληνες – Αρμενίους- Ασσυρίους ).
   
Η Ελληνική Βουλή το 1994 μετά από 70 χρόνια καθυστέρηση ανεγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας .

Από το 1994 και μετά ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός δεν αρκείται μόνο στις τελετές μνήμης και διεκδικεί την διεθνή  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ιστορικά πλέον το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  και της Ανατολής όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων είναι αποδεδειγμένο .   Έτσι εξάλλου απεφάσισε  το 2007 η συντριπτική πλειοψηφία του πλέον αρμόδιου παγκόσμιου επιστημονικού οργάνου η Διεθνής Ένωση  Ακαδημαϊκών για την μελέτη  των Γενοκτονιών .

Μέχρι σήμερα την Γενοκτονία των Ελλήνων του  Πόντου με παρεμβάσεις του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού με απούσα βέβαια την πολιτεία ανεγνώρισαν οι κάτωθι Πολιτείες και Κράτη:

1) 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και η συγγραφέας Τhea Halo που έγραψε το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου» .

2) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2006, με ιδιαίτερη παρέμβαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

3) Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας το 2006 ,  όπου σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Ομοσπονδία των Ποντίων της Αυστραλίας. Εξάλλου ομιλητής το 2009 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας  ήταν ο Υπουργός της Ν.Αυστραλίας Μichael Atkinson.

4) Το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2010. Εδώ προσέφερε τα μέγιστα ο Σύλλογος Ποντίων Στοκχόλμης «Εύξεινος Πόντος»

5) Το Κοινοβούλιο της Νότιας Ουαλίας , πριν από μερικές μέρες , με παρέμβαση της Ομοσπονδίας των Ποντίων της Αυστραλίας.

Η Πολιτεία της Ελλάδος δυστυχώς δεν ασχολείται με το θέμα της Γενοκτονίας στηριζόμενο στο κακώς εννοούμενο δόγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας.
    
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι ο επίτιμος  τόμος της Γενοκτονίας  του καθηγητή Κ. Φωτιάδη που  μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες από την Βουλή,
δεν τόλμησε η Βουλή να το εκδόσει και έτσι παραμένει στα συρτάρια της Βουλής εδώ και 15 χρόνια.

Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον, τόσο μέσα στην ίδια της την χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς.
   
Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις  μεταξύ των δύο κρατών  και καλές φιλικές  σχέσεις  μεταξύ των δύο λαών,  όχι μέσα από την λήθη αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος , όπως κάθε χρόνο διοργανώνει δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις την 19η Μαΐου σε Θεσσαλονίκη και  Αθήνα. 

Η τελετή Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  19 Μαΐου 2013 και ώρα  7μ.μ στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.  Ομιλητής θα είναι  ο Στρατηγός εν αποστρατεία – συγγραφέας Φραγκούλης  Φράγκος.
     
Την ίδια μέρα και ώρα 12.15π.μ θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή μνήμης στην Πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Αμερικανό πολιτικό, Σερίφη της
κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης,  Πίτερ Κουτουντζιάν (Peter J.Koutoujian)Αρμενικής καταγωγής.

Με τις συγκεντρώσεις αυτές θέλει να στείλει μηνύματα  1) Στην Ελληνική πολιτεία,να μπει δίπλα μας στην μάχη για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 2) Να ζητήσει από τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να πει μια λέξη, την λέξη συγνώμη στον Ποντιακό Ελληνισμό μιμούμενος τον τέως Γερμανό καγκελάριο Βίλυ Μπραντ που ζήτησε συγνώμη από τον Εβραϊκό Λαό για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι θα κάνω χαιρετισμό στην Ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παρχαρίδης
Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)

Από τους λουκουμάδες στο τιραμισού κι από το σουβλάκι στον Πόντο: Μια γιορτή γεύσεων και πολιτισμού σε Φεστιβάλ στο Earlwood του Σίδνεϊ

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Βουλιαγμένη: Συνελήφθη και 21χρονη για τον θάνατο του 82χρονου μετά τον καβγά στην παραλία

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: cretalive.gr)

Ηράκλειο: Στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού η μνήμη όσων χάθηκαν και ξεριζώθηκαν

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Υπόθεση Μαζωνάκη: Στον ανακριτή ο υπνοθεραπευτής – Τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ για τους ελέγχους στο ιατρείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν μόνα τους στον δρόμο δύο κοριτσάκια 2 και 4 ετών – Στη σύλληψη του πατέρα τους προχώρησε η Αστυνομία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Ενθρονίστηκε ο νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά Απόστολος – «Ενότητα» το μήνυμα για τη νέα περίοδο της Αρχιεπισκοπής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV