pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνίδα ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί παιδική λευχαιμία

18/04/2013 - 4:26μμ
Ελληνίδα ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί παιδική λευχαιμία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι η γενετίστρια – βιολόγος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Είχε βραβευθεί στις Γυναίκες της χρονιάς 2011 και είχε δηλώσει: «Από τη στιγμή που δημοσιοποιούνται τα ευρήματά σου και αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή, αισθάνεσαι χαρά και υπερηφάνεια».

Γεννημένη στην Αθήνα και έχοντας ζήσει στο Λονδίνο και τη Νάπολη, η Έλλη Παπαεμμανουήλ αποφάσισε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία στο χώρο της μοριακής γενετικής και επέστρεψε από την Ιταλία στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο. Εκεί διεξήγαγε έρευνες σχετικές με τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου και για παιδική λευχαιμία όπου και δημοσίευσε σχετικά με την ταυτοποίηση του πρώτου γονιδιακού locus, που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε στο Cambridge, στο «Wellcome Trust Sanger Genome Campus», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο.

Το συμπέρασμα της έρευνας

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (καρκίνος των λευκοκυττάρων του αίματος) αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στα παιδιά, πλήττοντας περίπου το ένα τρίτο από όσα είναι καρκινοπαθή. Είναι πολύ σπάνια στους ενήλικες και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί την πάθηση τις περισσότερες φορές. Συνήθως θεωρούν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αρκετά «ελαττωματικά» γονίδια που συνδέονται με την πάθηση, αλλά η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στη νόσο, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτό να ξεκαθαριστεί. Η συνέπεια είναι ότι αν και η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι συχνά δυνατό να θεραπευτεί, τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες και μερικές φορές σοβαρές παρενέργειες.

Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν ταυτόσημους διδύμους που έχουν κληρονομήσει το ίδιο DNA από τους γονείς τους. Και οι δύο δίδυμοι είχαν εμφανίσει τη νόσο από πολύ νωρίς στη ζωή τους, περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Η σύγκριση του γενετικού υλικού τους επέτρεψε την ανακάλυψη του γονιδίου ETV6-RUNX1, που πιθανώς συνιστά το πρώτο βήμα για την «πυροδότηση» της πάθησης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη εμφανίστηκε στον ένα δίδυμο, ενώ ακόμα βρισκόταν στη μήτρα και, στη συνέχεια, τα κύτταρά του μετέφεραν την μετάλλαξη και στον αδελφό του, καθώς τα δύο έμβρυα μοιράζονταν την κυκλοφορία του αίματος μέσω του πλακούντα της μητέρας τους. Οι δίδυμοι είχαν συνολικά 22 μεταλλάξεις, όμως, όλες οι άλλες δεν ήσαν κοινές στο γονιδίωμά τους, συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να εμφανίστηκαν μετά τη γέννησή τους και ενώ η νόσος είχε αρχίσει ήδη να εξελίσσεται στον οργανισμό τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

13/12/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: Facebook Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ: Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των Ποντίων της ομογένειας

13/12/2025 - 9:42μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

12/12/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια του Τορόντο ζωντάνεψε τα Χριστούγεννα με παιδικές φωνές

11/12/2025 - 9:36πμ
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

9/12/2025 - 9:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

18 λεπτά πριν
Ένας μικρός αντι-drone πύραυλος, στη Διεθνή Έκθεση Αεροπλοΐας, Αεροναυπηγικής, Αεράμυνας και Διαστήματος (ILA) στο Βερολίνο, το 2024 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Η πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία «στοιχίζει» πολύ στη γερμανική αμυντική βιομηχανία

43 λεπτά πριν
Στoν εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν ο «Έλληνας Εσκομπάρ» και άλλοι τέσσερις συλληφθέντες, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Υπό δεκαετή παρακολούθηση ο «Έλληνας Εσκομπάρ» – Οι αποκαλύψεις για το πλοίο με τους τόνους κοκαΐνης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Χαλεπλίδου)

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία σε έξι λεωφορειακές γραμμές

2 ώρες πριν
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Η Παναγία Σουμελά επέστρεψε στο Βέρμιο: Σύμβολο πίστης, μνήμης και μητρικής προστασίας

2 ώρες πριν
Συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μητσοτάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτόνωση στο αγροτικό – Αυξήσεις σε συντάξεις και στήριξη εισοδήματος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign