pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τον Φάνη Μαλκίδη

15/04/2013 - 4:30μμ
«Η γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα άρθρο του Φάνη Μαλκίδη λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης για την Γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων το 2007.

Θα ήθελα εξ αρχής να αφιερώσω το κείμενο στην μνήμη του Αρμένιου αγωνιστή δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στους τρεις χριστιανούς της επίθεσης στη Μαλάτεια και στον Ιταλό ιερέα της Τραπεζούντας Α. Σαντόρο, όλοι δολοφονημένοι από το τουρκικό παρακρατικό καθεστώς. Η δολοφονία τους αποδεικνύει ότι το έγκλημα ενάντια στον Αρμενικό και ελληνικό λαό και στις άλλες εθνότητες του οθωμανικού κράτους, συνεχίζεται και η ατιμωρησία των ενόχων του αρμενικού και ελληνικού ολοκαυτώματος οπλίζει τους απόγονους των δολοφόνων και σήμερα.

Η πολιτική της γενοκτονίας ενάντια στους λαούς του οθωμανικού κράτους και κεμαλικού καθεστώτος, αρχίζει από τότε και χρησιμοποιεί πάντα την ίδια δικαιολογία: την απειλή των Αρμενίων και των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του κράτους των Νεοτούρκων και του κεμαλικού. Πάντα εν ονόματι αυτής της αιτίας σειρά έχουν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες από το 1914 έως το 1924 και θα βιώσουν την εξόντωση και το διωγμό. Έτσι συντελείται το μαζικό έγκλημα και θα υπάρξουν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια θύματα και ο ξεριζωμός ενός λαού από την εθνική του εστία, εκεί όπου ήταν επί τρεις χιλιετίες. Ήταν η αποκαλούμενη «τελική λύση» για το αρμενικό και ελληνικό ζήτημα.
Ήταν η «τελική λύση» οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα και επειδή υπήρξε ατιμωρησία ακολούθησε το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ποιος θυμάται τους Αρμένιους είχε πει ο Χίτλερ σχεδιάζοντας τη δική του «τελική λύση», και ποιος ανέδειξε το ζήτημα του ελληνικού ολοκαυτώματος για να μην υπάρξει συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, Κύπρο, στον Πόντο;

Σχεδόν ένα αιώνα μετά, η τουρκική πολιτική της άρνησης της Γενοκτονίας δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό από πλευράς τούρκων πολιτικών και κυβερνήσεων, παρ΄ όλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι φωνές, μέσα στην ίδια την Τουρκία, προσπαθούν να πουν την ιστορική αλήθεια. Το κατεστημένο δεν τις αφήνει να ακουστούν πολύ ή τις κατακρίνει και τις καταπνίγει με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η δολοφονία του Ντινκ το απέδειξε. Όμως η συμβολή της Αρμενικής και της Ελληνικής διασποράς στο ζήτημα είναι σημαντική. Στο διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρατών, πολιτειών και των οργανισμών που αναγνώρισαν και συζήτησαν τη γενοκτονία. «Η πάλη της ανθρωπότητας κατά οποιασδήποτε επιβουλής είναι η πάλη της μνήμης κατά της λήθης», έγραφε ο γνωστός Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα. Και έχει απόλυτο δίκιο: παρ΄ όλο που αρκετοί που δε σχετίζονται με την ανθρωπότητα, παραβλέπουν τα ιστορικά εγκλήματα στο βωμό διαφόρων σκοπιμοτήτων, η ανθρωπότητα έχει χρέος να αγωνιστεί ενάντια σ΄ αυτά με όλες της τις δυνάμεις. νΤο πέρασμα του χρόνου δεν θα είναι σίγουρα εμπόδιο για τις νέες γενιές των Αρμενίων, των Ελλήνων και όλων των δημοκρατικών ανθρώπων. Δεν θα ξεχάσουν και δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα, επειδή ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσει εκείνη η στιγμή που το να αρνείται κανείς τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων θα είναι εντελώς αδιανόητο. Και ότι κάποια στιγμή θα κερδίσουν την πάλη της μνήμης κατά της λήθης. Και μόνο τότε, όλοι οι λαοί θα ζουν ειρηνικά.

Ο Φάνης Μαλκίδης είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- Τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

5/11/2025 - 4:00μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

5/11/2025 - 3:12μμ
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

5/11/2025 - 12:23μμ
Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος (πηγή: YouTube / 
Αναστάσιος Πετρόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναστάσιος Πετρόπουλος, ερωτευμένος με τη λύρα – Βρείτε μου κόσμο να μιλάμε στα ποντιακά, καθημερινά

5/11/2025 - 10:26πμ
Οι πρόσφυγες στο λιμάνι, και στο φόντο η πορεία του πλοίου της προσφυγιάς (οι φωτογραφίες είναι του Βλάση Αγτζίδη· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Χρυσόμαλλο δέρας»: Ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στην Κατερίνη για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

4/11/2025 - 9:28μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

4/11/2025 - 3:11μμ
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

4/11/2025 - 1:32μμ
Φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ με λεζάντα «Ο Νίκος Καπνάς στην οδός Πλάτωνος Καλλιθέας το 1955. Δίπλα αριστερά διακρίνονται οι φυλακές, πρώην Σκοπευτήριο» (πηγή: searchculture.gr)· στο φόντο, εξώφυλλα περιοδικών που εξέδωσε (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Καπνάς: Οι λέξεις του ζωντάνεψαν «Μορφές και εικόνες ζωής» του Πόντου – Τη δική του υπογραφή έφεραν σημαντικά ποντιακά περιοδικά

3/11/2025 - 8:44μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

3/11/2025 - 4:55μμ
Το εγκόλπιο με τον Άγιο Γεώργιο, απαραίτητο στοιχείο της ποντιακής φορεσιάς (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τρία τ’ Αεργίτε: Ο Πόντος τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου

3/11/2025 - 3:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανικό Eurofighter  απογειώνεται από βάση στο Μινσκ, στο πλαίσιο άσκησης (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)

«Η Τουρκία θέλει τα Eurofighter και για το Αιγαίο»

3 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

26 λεπτά πριν
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σχέδιο δράσης έστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν – Τι προβλέπει

50 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

1 ώρα πριν
Ο Κωστής Μαραβέγιας ανέβηκε στη σκηνή του Eightball με ένα ανανεωμένο live set γεμάτο ενέργεια, χαμόγελα και ρυθμό (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ουρές έξω από το Eightball club για τον Κωστή Μαραβέγια – Το πιο κεφάτο πάρτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τον ΟΠΑΠ

2 ώρες πριν
Περιπολικό της γαλλικής χωροφυλακής (φωτ.: X / Visegrád 24)

Συναγερμός στη Γαλλία: Γκάζωσε και έπεσε πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες – 10 τραυματίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign