pontosnews.gr
Κυριακή, 9/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρώτο στην ακουστική το θέατρο Επιδαύρου

4/04/2013 - 1:51μμ
Πρώτο στην ακουστική το θέατρο Επιδαύρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τέλεια προσαρμοσμένη και κατάλληλη για την υποστήριξη της ομιλίας σε παραστάσεις αρχαίου δράματος είναι η ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου.

Κάτι  το  οποίο γνωρίζαμε  ασφαλώς,  μόνον  που τώρα  αποδεικνύεται και  με σύγχρονες  ακουστικές  μετρήσεις και μάλιστα από ξεχωριστές ομάδες ερευνητών.

Τα  αποτελέσματα αναφέρονται στο τελευταίο τεύχος  (Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2013)  του Acta Acustica united with Acustica, που είναι το  επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ακουστικής (European Acoustics Association),  όπου  παρουσιάζεται  ένα  ειδικό αφιέρωμα για την ακουστική των αρχαίων θεάτρων.  Συγκριμένα  μάλιστα τα  επιστημονικά αυτά άρθρα επιλέχθηκαν από εργασίες που   είχαν παρουσιασθεί  στο  1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ακουστικής Αρχαίων Θεάτρων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η μέτρηση και η ανάλυση της ακουστικής του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου συγκέντρωσε,  όπως  είναι φυσικό  το  ενδιαφέρον  όλων των ερευνητών, δεδομένης της  φήμης  του  ανάμεσα σε  όλα τα  άλλα παρόμοια  οικοδομήματα   αλλά  βέβαια  και για το  γεγονός  ότι η απαρχή του ακουστικού σχεδιασμού χώρων μεγάλων ακροατήριων βρίσκεται στην αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Παράλληλα  βεβαίως  εξετάσθηκαν τα ελληνορωμαϊκά θέατρα, τα ωδεία, οι  διάφοροι  χώροι θεάτρου, μουσικής, θεάματος και λατρείας, ακόμη  οι  μέθοδοι αντιμετώπισης των ακουστικών προβλημάτων κατά την αρχαιότητα κ.ά.

Από  όλα  αυτά η  Επίδαυρος  ήταν εκείνη που έλαβε άριστα, ειδικά σε σχέση με την καταληπτότητα της ομιλίας, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες θέσεις του κοίλου του θεάτρου. Αλλά  και  οι μετρήσεις που  έγιναν  παρουσία θεατών, δεν κατέγραψαν  κάποια  ουσιαστική μείωση  αυτής της  εξαιρετικής  ακουστικής  του θεάτρου.

 Πού  οφείλεται αυτό; Εδώ   μπαίνει  το  έργο των ερευνητών,  που  επεξηγούν με την  χρήση  συγχρόνων μεθόδων ανάλυσης και υπολογιστικής πρόβλεψης  την λειτουργία των ανακλάσεων, που φθάνουν στον ακροατή από τις κοντινές επιφάνειες των εδωλίων.  Διότι  αυτές  οι ανακλάσεις λειτουργούν υποβοηθητικά  προς το αρχικό ακουστικό σήμα με  αποτέλεσμα την  τέλεια  ακουστική που γνωρίζουμε.

 Ενα ακόμη  θέμα  απαντήθηκε  πειστικά  μέσω της  έρευνας  κι  αυτό έχει  να κάνει  με τις ειδικές  θεατρικές  μάσκες που  φορούσαν οι ηθοποιοί στις  παραστάσεις αρχαίου  δράματος. Η  κατασκευή  τους με  βάση τα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα  ήταν  το πρώτο  βήμα  και  οι μετρήσεις  έγιναν  με τη  χρήση ειδικού ανδρείκελου ως  προς τη  διασπορά και την χροιά της φωνής που εκπέμπουν, όσο και ως προς την ένταση της ίδιας της φωνής του, που ακούει ο ηθοποιός.

 Τα  αποτελέσματα  λοιπόν  έδειξαν,  ότι ναι μεν η χροιά της ομιλίας των ηθοποιών αλλοιωνόταν μέσω της μάσκας,  όμως την  ίδια  στιγμή ενισχυόταν η ένταση της φωνής, που  εκπέμπεται από την πίσω πλευρά του κεφαλιού.  Μια  άλλη  παράμετρος  που  αποκαλύφθηκε  εξάλλου  είναι  ότι η  φωνή του ηθοποιού με την μάσκα δημιουργούσε εξαιρετικά υψηλή, ηχητική στάθμη στα αυτιά του.  Κι  έτσι  είναι  πιθανόν  να χρειάζονταν ειδική εκπαίδευση.

  Οσον αφορά τέλος την χρήση ειδικών  αγγείων για την  βελτίωση  της  ακουστικής των θεάτρων στην αρχαιότητα,  το πείραμα  έγινε  με  βάση  ένα τρισδιάστατο  μοντέλο του αρχαίου  θεάτρου της Λύττου στην Κρήτη,  το  οποίο κατασκευάστηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά στοιχεία για την τοποθέτησή τους, που κατέγραψε ένας περιηγητής του 16ου αιώνα ο Ονόριο Μπέλι. Εδώ  όμως τα  αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Γιατί διαπιστώθηκε μία μικρή  μόνον ενίσχυση του ήχου σε θέσεις που  ήταν κοντινές  προς  κάθε  αγγείο, χωρίς σημαντική επίδραση στη συνολική ακουστική.

 Να  σημειωθεί  τέλος,  ότι το ειδικό αυτό τεύχος αποτελεί την  πρώτη επιστημονική καταγραφή του θέματος της ακουστικής των αρχαίων θεάτρων σε παγκόσμιο επίπεδο,  μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής πέρα από τα  σύγχρονα θέματα ακουστικής και ελέγχου της ηχορύπανσης με τα  οποία ασχολείται .

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μητροπολίτης Φιλόθεος μιλά για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη διάρκεια του αφιερώματος (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσόστομος Σταμούλης: «Ο μεγαλύτερος αναρχικός της χώρας τελευταία 50 χρόνια»

9/11/2025 - 7:00μμ
Ένας από τους συλληφθέντες ιερείς σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερείς διακινούσαν ναρκωτικά και μετανάστες – Συλλήψεις σε Αττική και Ρόδο

9/11/2025 - 5:51μμ
Συρμοί στο μετρό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα και για έναν μήνα

9/11/2025 - 12:13μμ
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του θύματος, στις 10/10/25 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Δύο συλλήψεις για την άγρια δολοφονία του Ουκρανού στον Άγιο Παντελεήμονα

9/11/2025 - 9:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Σε …κλοιό δρομέων η Αθήνα – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το μεγάλο δρομικό γεγονός

9/11/2025 - 8:32πμ
(Φωτ.: Martina Stokow / publicdomainpictures.net)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιασμένη και βροχερή Κυριακή – Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

9/11/2025 - 8:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε και πάλι αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

8/11/2025 - 11:57μμ
Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: «Δηλητήριο» ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω από τη φονική σκανδάλη; – Το νέο σενάριο που διερευνούν οι Αρχές

8/11/2025 - 10:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

8/11/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού – Εκ νέου συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

8/11/2025 - 5:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μητροπολίτης Φιλόθεος μιλά για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη διάρκεια του αφιερώματος (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Χρυσόστομος Σταμούλης: «Ο μεγαλύτερος αναρχικός της χώρας τελευταία 50 χρόνια»

11 λεπτά πριν
Αριστερά, μεταλλεύματα στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και δεξιά η έδρα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Δράσεις για τον ποντιακό ελληνισμό σε Λαύριο και Κατερίνη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025

45 λεπτά πριν
Ένας από τους συλληφθέντες ιερείς σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)

Ιερείς διακινούσαν ναρκωτικά και μετανάστες – Συλλήψεις σε Αττική και Ρόδο

1 ώρα πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επετειακή εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο νίκης της Μάχης του Στεβενίκου

2 ώρες πριν
Εικόνα από το προσφυγικό καταυλισμό Khan Yunis, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/HAITHAM IMAD)

Χαμάς: Οι μαχητές μας που κρύβονται στη Ράφα δεν θα παραδοθούν στις ισραηλινές δυνάμεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/Weather Monitor)

Στο έλεος του υπερτυφώνα «Φουνγκ-γουόνγκ» οι Φιλιππίνες – Τουλάχιστον δύο νεκροί και μαζικές εκκενώσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign