pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σχέδιο «Αθηνά» για ΤΕΙ και ΑΕΙ

1/02/2013 - 6:52πμ
Οι πρυτάνεις απειλούν να παραιτηθούν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι άλλαγες σε ΤΕΙ και ΑΕΙ με το σχέδιο “Αθηνά”. Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο δημιουργείται στην Αθήνα με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα ενταχθούν τα πανεπιστήμια Γεωπονικό, Οικονομικό, Πάντειο, Πειραιά και Χαροκόπειο.

Το πανεπιστήμιο θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να καταργούνται οι σημερινές διοικητικές αρχές των πέντε πανεπιστημίων, το σχέδιο ανάπτυξης των οποίων καλείται να κάνει το ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά».

Αντίστοιχα, θα λειτουργήσει στην Αθήνα και Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, που συγχωνεύονται ή απορροφώνται, ανέρχονται σε 94. Έτσι, στο μηχανογραφικό δελτίο, που συμπεριελάμβανε πέρυσι 480 τμήματα, φέτος θα περιλαμβάνονται 386. Συγχρόνως, μειώνονται οι πόλεις, που είχαν τμήματα ή σχολές, από 63 σε 51. Δώδεκα πόλεις δεν θα έχουν πλέον κανένα τμήμα και αυτές είναι: Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων. Πάντως, η μείωση του αριθμού εισακτέων θα είναι μεγάλη στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια, σε ορισμένες σχολές, όπως θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, κλπ.), αυξάνεται. Μείωση, κατά 1.300 υποψηφίους, θα υπάρξει μόνο στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.

Ωστόσο, η μεγάλη μείωση θα είναι στα ΤΕΙ και ειδικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, κ.λπ. Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι από 4.500 μειώνονται σε 2.000. Συνολικά η μείωση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει το 4%.

Πιο αναλυτικά, οι αριθμοί των εισακτέων διαμορφώνονται ως εξής (σσ. Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαικό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639. Από αυτούς 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%, 9.927 αφορούσαν εισακτέους 10%, ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ).

Από τους 64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για ημερήσια λύκεια. Από αυτούς:

– 1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές

– 376 θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές

– 96 θέσεις εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων

– 10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες

Σημειώνεται ότι:

1. Οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά».

2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% – γενική σειρά.

Κατά συνέπεια, οι θέσεις των 51.485 εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο γενικής σειράς.

Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο γενικής σειράς και οι οποίες φυσικά θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί ποσοστό 4% (σσ. στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση).

Τα πανεπιστήμια με Διοικούσες Επιτροπές, ή αυτά που έχουν λιγότερα από 4 τμήματα, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια, απορροφώνται από άλλα ιδρύματα. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χωρίζεται και τα μισά τμήματά του (αυτά που βρίσκονται στη Λαμία) μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα του που βρισκόταν στη Λειβαδιά απορροφάται από το Πάντειο.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πατρών.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται και συνδέεται με τμήματα ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά», ο υπουργός αναφέρθηκε στον άναρχο τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων και τμημάτων, και γενικότερα στις παθογένειες, που παρουσιάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για αναμονή και γι αυτό προχωρεί το σχέδιο, ενώ ο διάλογος που ήδη έχει γίνει με πανεπιστημιακούς, πρυτάνεις, τα πολιτικά κόμματα, φορείς, κλπ. θα συνεχισθεί για 45 ημέρες.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στα εγκαίνια προσήλθαν πολλοί Τούρκοι πολίτες από διάφορες πόλεις της Τουρκίας (φωτ.: Χ/Türkiye in Thessaloniki)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το αποκαταστημένο μουσείο του Κεμάλ στο τουρκικό προξενείο

10/11/2025 - 4:59μμ
Εικόνα από τον σταθμό «Νέος Κόσμος» του μετρό (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Αλλαγές στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

10/11/2025 - 3:52μμ
Τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας Καργάκη οδηγούνται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Αρνούνται κάθε εμπλοκή στο αιματοκύλισμα – Προφυλακίσεις και ένα χωριό που βράζει από την ένταση

10/11/2025 - 2:41μμ
Στιγμιότυπο από την περιοχή του Κολωνού κατά την διάρκεια της καταιγίδας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Αττική – «Ποτάμια» αρκετοί δρόμοι της Αθήνας

10/11/2025 - 2:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στον 62χρονο που σκότωσε την κατάκοιτη και τυφλή μητέρα του

10/11/2025 - 12:56μμ
Εικόνα από το καταπλακωμένο όχημα στη Θεσσαλονίκη (πηγή: exchange.glomex.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε Πρέβεζα, Βόνιτσα, Φιλιππιάδα, Κέρκυρα – Έπεσαν δέντρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10/11/2025 - 9:27πμ
Στιγμιότυπο από δρόμο του Πειραιά κατά την διάρκεια βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Προς τα πού κινείται σήμερα η κακοκαιρία – Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

10/11/2025 - 8:07πμ
Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέλφια για το μακελειό

9/11/2025 - 9:01μμ
Πλημμυρισμένα ρέματα στους Μολάους Λακωνίας (φωτ.: facebook/Mike Karounis/George Kanellopoulos)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαίλαπα καταιγίδων πλημμύρισε Κέρκυρα και Λακωνία – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

9/11/2025 - 8:30μμ
Οι χορευτές του Χαμασκαΐν γύρω από το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: facebook/Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι χορευτές του Χαμασκαΐν στο μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη

9/11/2025 - 8:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες δρομείς συμμετείχαν στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Το μεγαλύτερό βήμα τους μέχρι το επόμενο έκαναν οι δρομείς του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

2 λεπτά πριν
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)

Τα μοναστήρια του Πόντου έχουν βάλει τα φθινοπωρινά τους – Αναλλοίωτες η ομορφιά και η πίστη

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα μη Ολυμπιακών στυλ πάλης: Χάλκινο μετάλλιο ο Μαντεμλής

1 ώρα πριν
Στα εγκαίνια προσήλθαν πολλοί Τούρκοι πολίτες από διάφορες πόλεις της Τουρκίας (φωτ.: Χ/Türkiye in Thessaloniki)

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το αποκαταστημένο μουσείο του Κεμάλ στο τουρκικό προξενείο

2 ώρες πριν
Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι, λίγο προτού εκείνος οδηγηθεί στη φυλακή. 21 Οκτωβρίου 2025  (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

Γαλλία: Αποφυλακίζεται ο Νικολά Σαρκοζί

2 ώρες πριν
Εικόνα από τον σταθμό «Νέος Κόσμος» του μετρό (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Μετρό: Αλλαγές στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign