pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco

20/01/2013 - 11:00πμ
Αρχαία Ελληνική πόλη στην Μικρά Ασία μνημείο της Unesco
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια, η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται σήμερα στην δυτική επαρχία Yatagan στα Μούγλα της Τουρκίας, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην προσωρινή λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη καθηγητής Bilal Söğüt, του πανεπιστημίου Pamukkale, δήλωσε ότι η Στρατονίκεια είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Στράβων, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα(281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Στρατονίκη και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο. «Αυτή είναι μια ζωντανή αρχαιολογική πόλη. Είναι μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη πόλη όπου οι κατασκευές έχουν διασωθεί στο σύνολό τους από την αρχαία περίοδο. Για το λόγο αυτό η πόλη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τελειώσουμε την δουλειά φέτος και θα παραδώσουμε τα απαραίτητα έντυπα στην Γενική Διεύθυνση Μουσείων».
 
Οι ανασκαφές του 2012
 
Ο Söğüt δήλωσε ότι οι τελευταίες ανασκαφές άρχισαν στην Στρατονίκεια τον Ιούνιο του 2012 με τη συμμετοχή 50 ακαδημαϊκών και φοιτητών από οκτώ πανεπιστήμια,καθώς και 40 εργαζομένων.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η κάθε ακαδημαϊκή εργασία διεξάχθηκε στον χώρο της ειδικότητας της,κυρίως στο αρχαίο θέατρο, στο γυμνάσιο, στη βασιλική, στους τάφους και στα τείχη της πόλης. «Κατασκευές από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας πόλης αποκαταστάθηκαν προκειμένου να γίνουν επισκέψιμες για το κοινό. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει Ελληνικές, λατινικές και οθωμανικές γραφές μαζί με τα κτίρια. Η πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικό υλικό», προσθέτει.
 
Ο Söğüt ανέφερε ότι 725 αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2012 και όλα έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί. «225 από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να πάνε απευθείας για έκθεση στο κοινό. Όλες οι συζητήσεις σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και τα αντικείμενα παραδόθηκαν στο Μουσείο στα Μούγλα. Οι στήλες που βρέθηκαν στη δυτική οδό αναστυλώθηκαν. Κοιτάζοντας κάποιος αυτό το φαρδύ δρόμο, πλάτους 10 μέτρων, είναι αρκετό για να κατανοήσει το μεγαλείο της Στρατονίκειας».
 
Λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα
 
ΟSöğüt δήλωσε ότι το θέατρο της πόλης είχε κατασκευαστεί μαζί με ναό. «Η Στρατονίκεια είναι ένα από τα μέρη όπου κάποιος μπορεί να δει την άριστη σχέση θεάτρου και ναού. Το θέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων, έχει ανασκαφεί και οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο τέλειο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας εποχής έχει βρεθεί στο θέατρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα».
 
Ο Söğüt είπε επίσης ότι η αποκατάσταση του Οίκου HasanŞar στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης θα ολοκληρωθεί φέτος με κονδύλια από το γραφείο του Διοικητή της περιφέρειας Μούγλων.

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η ΠΟΕ και τα ποντιακά σωματεία εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατό του

3/07/2025 - 5:22μμ
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης

3/07/2025 - 1:10μμ
Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης*)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ζανταέρτς (Άγιος Γεώργιος) στη Μούζενα του Πόντου – Το θαύμα του Ιουλίου στο γυναικείο μοναστήρι

3/07/2025 - 10:55πμ
Η Κλαυδία φωτογραφίζεται με μέλη και το λάβαρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου ξέρει πώς να μιλάει στις καρδιές μας: Η υπέροχη βραδιά στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

2/07/2025 - 9:30μμ
Μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας στην τιμητική εκδήλωση (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας τίμησε τα ιδρυτικά της μέλη

2/07/2025 - 5:46μμ
Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών στα 57α Καραϊσκάκεια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καραϊσκάκεια 2025: Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών παρουσίασε τον Πόντο

2/07/2025 - 3:00μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το κλαίος; – Παροιμίες και τραγούδια έχουν γραφτεί γι’ αυτό

2/07/2025 - 12:21μμ
Το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες» στο 14ο Αντάμωμα Όσσας Λάρισας (φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντίων Και Μικρασιατών Λάρισας Οι Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

14ο Αντάμωμα Όσσας: Ξεσήκωσαν τους θεατές οι χορευτές της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες»

1/07/2025 - 1:37μμ
Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σύρ’ το (γ)αίμαν!»: Οι Αργοναύται-Κομνηνοί χορεύουν και συστήνονται στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Γλέντι μέχρι το πρωί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας Νάουσας «Η Ρωμανία»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ©The Vindolanda Trust)

Βρετανία: Τεράστια ρωμαϊκά σανδάλια βρέθηκαν σε ανασκαφή – Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται σε ποιους ανήκαν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων: «Ασημένια» η Εθνική

4 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay / Anna-f)

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign